Една снимка от наше Столипиново – нарицателна за... Дортмунд

Всеки може да вземе някаква снимка и да напише под нея каквото си иска!
16 мар 2018 20:30, Елка Василева
94
Една снимка от наше Столипиново – нарицателна за... Дортмунд
Снимка: Google / Peter Bandermann

Един кадър от Пловдив, заснет през 2011 година, разбуни духовете в Дортмунд: разпространяват го из блогове и в социалните мрежи, но с грешно описание. Под снимката пише, че показва проблемен дортмундски квартал.

През февруари 2011 журналистите Габи Коле и Петер Бандерман от вестник "Рур Нахрихтен" решават да посетят Пловдив, за да разберат защо толкова много жители на квартал Столипиново се заселват в северната част на град Дортмунд, която минава за проблемен квартал.

По време на престоя си журналистите правят и няколко снимки, които публикуват още тогава в статията си под заглавие "Ето как живеят децата от българското ромско гето". На една от снимките се вижда занемарен многоетажен панелен блок, а пред него - порутена жълта пързалка и безброй боклуци, пише Дойче веле.

Вторият живот на снимката

Навремето кадрите предизвикват голям интерес. Журналистите постигат целта си: да покажат мизерните условия, в които са принудени да живеят децата в пловдивския квартал Столипиново.

Публикацията им обаче ненадейно заживява втори живот: десни популисти и екстремисти копират въпросната снимка и започват да я използват като пропагандно средство за различни цели. Например в блогове с твърдението, че кадърът изобразява актуалната ситуация в северната част на Дортмунд, за която били виновни пришълците от Източна Европа.

И днес снимката със занемарения блок и порутената пързалка продължава да витае из интернет пространството. Някои от последните ѝ "изяви" са свързани с германския скандал около дизела. Един германски юзър в Twitter пише над снимката следното: "Политиците си поставят правилни приоритети: със забраната на дизела най-накрая ще си струва да се живее в германските градове (като Дортмунд например)".

По същата тема и в комбинация със същата снимка от Пловдив друг потребител коментира: "Вижте Дортмунд през 2018... Но, слава Богу, скоро тук вече няма да преминава нито един мръсен дизел. Благодарим, Германия!". Впоследствие администраторите на Тwittert изтриват въпросния кадър. Но междувременно снимката на "Рур Нахрихтен" е публикувана толкова често в комбинация с текста "северната част на Дортмунд", че при търсене на израза "Dortmund Nordstadt" в Google тя излиза на първо място.

Поуката

Потребител на име Andy Feistel коментира случая така: "Според достоверни източници в интернет тази снимка би трябвало действително да показва северната част на Дортмунд... След като се разрових из интернет обаче, установих, че това не отговаря на истината. Да, можем да си представим, че подобни места има и в западните провинции на Германия. В крайна сметка за никого не е тайна, че и тук вече има т.нар. No Go Areas. Но поуката от тази история е следната: човек може да вземе някаква снимка и да напише под нея каквото си иска. И мнозина ще му повярват. Самият аз се хванах на въдицата."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
2
 
! Отговори
Д. преди 6 години
Това е фалшива новина. Под снимката пише, че тя вероятно е плод на авторско право.
48
1
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 6 години
Браво на пловдивчани, кръстиха *** си квартал на "освободителя" и първи губернатор на Пловдив генерал Столипин.
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ето така пише в немски сайтове "Фотография от България".И не се обяснява нито за Столипиново,нито за угандийци.И като прочете немеца и си вика, "Леле тея в България колко са мързеливи, мръсни, немърливи, невъзпитани".И това не са емигранти, това са хора, дето тук са се родили, дето децата им имат право на безплатно образование, дето родителите взимат детски, от бюрото по труда, от разни фондации, дето държавата им подарява апартаменти,и всичко им е безплатно,защото те и без това не плащат
46
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На пръв поглед неможеш да разбереш ,Столипиново ли е ,Русия ли е !?
45
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото държавата ни допуска да има такива неща. Необразование, прости хора и никой не ги санкционира за това, което правят. Е какво да е, градини с рози.
44
2
 
14
 
! Отговори
хабиби джаска яко преди 6 години
Нема само по филмите да има бруклин бронкс и тука си имаме най големото гето на балканите и най големото депо за кафяв прах ...
43
3
 
16
 
! Отговори
избирател преди 6 години
Пързалката е показателна е написал някой по-долу.Да и с прехода ни изпързаляха......
42
3
 
23
 
! Отговори
707 преди 6 години
защо толкова много жители на квартал Столипиново се заселват в северната част на град Дортмунд, която минава за проблемен квартал. ЗАЩОТО боклутците виреят само във ***
41
3
 
25
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Какво пък? - Картина от демократичния преход. Пързалката показва, че някога всичко е изглеждало далеч по-нормално там.
40
2
 
20
 
! Отговори
А бе преди 6 години
Ако пък бяха публикували снимка от ямболския блок????
39
3
 
33
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Ако швабите си мислят че ще им се размине,значи са големи оптимисти!И няма да им са виновни нашенските шведи,а многомилионната па*плач,която сами си докараха!Впрочем,индобългарите при определени условия могат да си налягат парцалите и да се кротнат,обаче при последователите на аллаха далеч не е така!Агресията им въобще не е свързана със стандарта на живот,а само с концентрацията на дадено място.Ще играе калъча,та пушек се вдига!
38
3
 
41
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Поручик Ржевски: германците ако бяха умни нямаше да докарат няколко милиона ислямисти в Европа ... въпреки множеството атентати си ги обичат и си ги гледат като писани яйца. Но по някое време ще си сърбат попарата.
37
3
 
46
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 6 години
Правилно е - това на снимката е Дортмунд.Просто по-рано са я публикували. Да почакат 2-3 години.Германците са умни, нека интегрират 1-2 млн роми, да кажат как става, ще дадем после всичко от себе си.
36
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Снимките от блок 20 в Ямбол са много по-впечатляващи, но той беше съборен тогава.
35
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РОМЧИТЕ И В ДОРТМУНД ДА ЖИВЕЯТ, ПАК СИ ПРАВЯТ КВАРТАЛИТЕ КАТО СТОЛИПИНОВО. ДА НЕ ИЗПИТВАТ НОСТГАЛГИЯ.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Давиде????
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ромите са деца на бог Вишну!
32
1
 
33
 
! Отговори
българина преди 6 години
тези същества мисля че са в основата на изчезването на предишни цивилизации, от които са останали само митове и легенди. явно са някаво все още неуправляемо извънземно мощно оръжие което е способно да атомизира всичко за съответното време! пък ние така да ги подценяваме
31
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес нашите приятили роми се съблазняват от високия жизнен стандарт в Турция, но този стандарт не е за всички турци. За една трета от турците, наречени планински турци или кюрди този стандарт е абсолютен мираж. За тях са боеприпасите на германските танкове Леопард и американските самолети Ф16, сглобявани в Турция, а също и на новите рускотурски хеликоптери. Страхувам се, че тази история ще се повтори и тук... Нали Давид?
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако ромите бяха наистина представлявани от нпо-та, които имаха поне малко чест, то те биха осъдили Германия и всички щяха да карат мерцедеси и да живеят в палати. Нали Давид?