Рус и перфектен: Доналд Тръмп – синът на Сайед и Джамила

Животът за семейство в Афганистан, кръстило детето си на US президентът
16 мар 2018 21:45,
16
Рус и перфектен: Доналд Тръмп – синът на Сайед и Джамила
Снимка: New York Times, Jim Huylebroek

Дори в утробата на майка си Доналд Тръмп бил необичайно активен. Докато майка му се опитвала да си поспи през нощта той бил неспокоен, ритал и се обръщал.

Месеци по-късно, в един дъждовен следобед, в прашно село с 200 сгушени къщи, той се явил на бял свят без акушерки и лекари. Съседката дошла да помогне. Той имал руса коса...

Това не е Доналд Тръмп, синът на Мери и Фред Тръмп. Това е Доналд, третото дете на Джамила и Сайед Асадула, роден в окръг Шахристан, дълбоко в афганистанската провинция Дайкунди на 3 септември 2016 г. По същото време на хиляди километри от там неговият съименник е вкопчен в разгорещена президентска надпревара.

Малкият Доналд получил името си, защото неговият баща Сайед се възхищава на американския магнат. Сайед е роден в бедно семейство, на място, в което недобрата реколта от бадеми, е разликата между глад и ситост. Той се добрал до университет, взел диплома и образованият Сайед започнал да чете книгите на Тръмп. Гледал го по телевизията, която е достъпна за семейството му заради соларни панели, осигурени в селото от организация за помощи.

Той се надявал, че кръщавайки сина си на известен бизнесмен и телевизионна звезда, някак ще се отрази на късмета на детето. Досега обаче това не се е случило. Дори обратното, заради името на детето семейството е прокудено от селото си в Дайкунди и сега живее под наем в Кабул.

"Четох книгата на Доналд Тръмп "Как да станеш богат". После четох за произхода му, как е построил Тръмп Тауър, как е станал лидер. Разбрах, че е човек, който работи много. Мислех, че ако кръстя сина си Доналд Тръмп, ще се отрази на неговата личност, на неговото поведение", споделя Сайед пред "The New York Times", държейки сина си в скута си.

Когато бебето се родило първоначалната прилика заради русата коса и бяла кожа още повече убедила бащата в правотата му.

"Когато синът ми се роди косата му беше напълно руса, същата като на Тръмп", разказва той. И така решил - наистина ще го кръсти Тръмп.

В първите 10 дни от раждането си обаче бебето нямало име. По традиция бабите и дядовците решават името, а родителите се съгласяват. Сайед искал да скъса с тази традиция, но това било прекалено голямо предизвикателство и не можел да каже на семейството си. Поне съпругата му Джамила се съгласила с него.

Когато решението им станало ясно семейството Асадула им се подиграло. После се ядосали.

"Казваха ми: Как може да избереш името на неверник за твоят син?", казва Сайед. Отношенията със семейството не били добри след това.

"Баща ми е гневен мъж. Той ми каза, че не може да толерира факта, че съм нарекъл сина си Доналд Тръмп. Затова напуснах и преместих семейството си в Кабул", разказва Сайед.

Историята на младия Доналд, който е вече на година и половина, си остава в семейството дори когато се местят в Кабул. Но наскоро копие на акта за раждане на детето започва да циркулира из социалните мрежи. Сайед казва, че акта е разпространен от служителите в службата за регистрация на населението без неговото разрешение.

В службата в Кабул, отговорна за легализирането на лични документи от други провинции, дори се отнесли към него с презрение. Бил заплашен, че ще бъде изпратен в афганистанската агенция за разузнаване за разпит. Просто защото е кръстил сина си Доналд Тръмп.

"като отидох там служителите видяха името и ме попитаха: "Какво е това? Доналд Тръмп?". Казах: Да, има ли проблем?", споделя Сайед. Изгледали го с присмех и после казали: "Вижте, той е кръстил сина си Доналд Тръмп. Какви необразовани хора!"

Критиците казват, че Сайед е дал това име на сина си просто, за да привлече внимание и да поиска убежище. Той отрича.

А откакто името на неговия син става известно и друго семейство се е "похвалило" с именитите си деца. Гулам Али Пайман, също от Шахристан в Дайкунди казва, че преди две години са му се родили близнаци. Единият - Владимир Путин. Другият - Барак Обама. Жена му обаче не била съгласна, искала да нарече втория Тръмп.

В документите, които представил пред "The New York Times" обаче не става ясно дали са оригинални и дали наистина има такива деца.

Служител в бюрото за регистрация казва, че не е чувал за такъв случай с деца, кръстени Путин и Обама.

Но за Доналд Тръмп определено е чувал: "Неговият баща е Сайед Асадула!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Додо преди 6 години
До ВЧе то има ли електронна медия у нас, която да има собствени новини? Всичко е цитати ... Даже и преводите им не са собствени - просто преписват един от друг като за последно. А понеже не могат да си пълнят сайтовете, една и съща статия си подвизава на няколко места в страницата, свързани с един и същи линк. Защо ПИК да прави изключение?
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е ама като оня нашия *** няма ...дето си смени името на Манчестър Юнайтед. )))))
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупaк. Вместо да го кръсти Бойко Борисов и да му даде да чете Винету, той Тръмп. Нямаше да се наложи да бяга в Кабул, а всчки в селото щяха да се кланят доземи на живия бог.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следващото ще се казва Доналд Борисов Путин.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нито журналистиката ви е журналистика, нито преводите - преводи, но не можете дори да си оправите правописните грешки в дразнещите и без друго заглавия.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
щом са си кръстили малкият талибан така значи скоро ще ходят на социални в САЩ
1
0
 
19
 
! Отговори
В преди 6 години
По публикацията не е работено както пише по-горе. Това е буквален превод от статия в Ню Йорк Таймс...Дори не е посочено, че е от там, само на снимката пише, че е от там. Ако това не е кражба...не знам какво тогава е...Срам нямате ли?