Руски депутат: САЩ са имали достъп до газа "Новичок"

Газът е можело да се произвежда и извън Русия
16 мар 2018 08:30, Елка Василева
154
Руски депутат: САЩ са имали достъп до газа "Новичок"
Снимка: архив, Reuters

Използваният за отравяне на бивш руски агент и дъщеря му в английския град Солсбъри нервнопаралитичен газ може да е бил получен чрез САЩ, заяви руският депутат Алексей Чепа, цитиран от Асошиейтед прес.

САЩ са участвали в прочистването на обект, където се е използвал газът "Новичок" в съветско време. Газът е бил тестван в обект в узбекистанския град Нукус. САЩ и Узбекистан са се договорили за програма по прочистване на обекта през 1999 г., заяви Чепа, който е заместник-председател на комисията за външни работи в долната камара на руския парламент.

Според него това е дало възможност на САЩ да се сдобият "с технологията за изработване на този газ, а такъв достъп вероятно са имали и натовските им партньори от Великобритания".

Още по темата

Производство на "Новичок" може да е имало в държавната британска лаборатория В Портън Даун близо до Солсбъри, заяви постоянният представител на Русия в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Александър Лукашевич, цитиран от ТАСС.

"Точно до Солсбъри се намира правителствената лаборатория за оръжия за масово поразяване в Портън Даун. И ако в Лондон са толкова уверени, че става дума за газа "Новичок", значи там разполагат с неговата формула и с негови образци, а може би и са го произвеждали. А изобретателят на газа Мирзаянов отдавна живее в САЩ, където отиде с техническата документация за това химическо вещество", каза Лукашевич на заседание на ОССЕ.

Според посланика на Русия в Холандия и руски постоянен представител в Организацията за забрана на химическите оръжия Александър Шулгин нервнопаралитичният газ "Новичок" може да е бил произвеждан извън Русия през 90-те години.

"Най-вероятните източници за произход на това химическо вещество са страните, където в края на 90-те години и понастоящем интензивно се изследва това вещество, например Великобритания, Словакия, Чехия и Швеция, където в средата на 90-те години западните специални служби са извели редица руски специалисти и документация", заяви Шулгин.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
4
 
8
 
! Отговори
До Новичок преди 6 години
Тъй тъй...въпроса е защо ингилизите отказват международната организация за забрана на бойни хим.вещества с тяхно участие и участие на руската държава да изследват веществото....защо разследването не е международно....май защото истината ще излезе наяве
103
23
 
5
 
! Отговори
Новичок преди 6 години
Е как има слабо-умни да взимат за чиста монета,казаното от руски депутат! Естествено,че той ще си защити държавата,няма избор. Едва ли обвиненията на Англия се основават само на това кой е произвел веществото! Руснаците никога няма да си признаят,все едно ром рецидивист да си признае,че краде.
102
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е, напълно съм съгласен със статията.През 90-те години, когато българските комунисти и преправилите се на седесари комунисти масово приватизираха на безценица националното богатство, тогава от бившата СССР масово се изнасяха военни тайни от военни капацитети. Например, от прибалтийските републики се конфискуваха руски ракети и други оръжия. Не е известно и колко от българското оръжие е унищожено и колко е продадено за жълти стотинки от алчни военни. Това е въпросътна деня.
101
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
90-те РФ беше изгубила своя суверинитет.Например почти всеки субект на федерацията е имал своя конституция с 2 официални езика,единият от които английски.Американски съветници е имало навсякъде и практически са ръководели страната.Всичко е било на разположение на янките.Дъното господа!Срам за руснаците и до сега.За това обичат Вова,че ги измъкна от там.Американците няма как да са пропуснали Новичока!Пък и баща му е в САЩ.Все едно Фон Браун да не участва в американската космическа програма.
100
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ са имали достъп до газа "Новичок", а също и 20 държави от приятелите на Русия в това число и България и 20 държави от неприятелите на Русия най-паче САЩ. Всички те са заподозрени с изключение на Русия.
99
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин пак се осрa до ушите
98
4
 
12
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До СатаНАТОСъщия сценарий както и с допинга на световното - Кърлинг и ДОПИНГ - и не какъв да е допинг а забележете такъв разработен в СССРМоля ти се Един път съвпадение - ВАДАВтори път съвпадение - преразпределение на Квоти и отново недопускане независимо от решение на съдаТрети път съвпадение - Допинг в КърлингЧетвърти път съвпадение - Параолимпйците пак са без флаг и лидери независимо че оправдаха още преди олимпиадата Пети път съвпадение - Руски Шпионин убит със СССР отрова
97
3
 
17
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Признание 1121. Не са си признали - Казаха че вероятно по времето на СССР в Таджикистан ако не се лъжа е имало лаборатория където са се разработвали Хим оръжия и вероятно там са се разработвали и веществата известни с груповото име "НОВИЧОК"2. След 1990 САЩ са демонтирали лабораторията - какво като материали са иззели от там знае ли някой3. Бивш СССР учен сега живеещ в САЩ твърди че е разработвал тези неща и дори е пуснал книга с формули4. за да се убие един човек ти трябват 2-3 капки
96
24
 
7
 
! Отговори
На борсата преди 6 години
След последната акция с БОВ на британска земя, Путин си вдигна акциите. На предишните избори гласовете за Путин бяха -63%. Сега - се очакват 71%. *** трябва да верват. Светлото бъдеще идва. Ако не се става олимпийски шампион с мелдоний , ще пробваме с полоний.
95
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е казаха ли ви го най-накрая .Все едно да вините Менделеев че е измислил химическата таблица .Човека който е измислил веществото отдавна живее в Америка .И само Америка има нужда от този изфабрикуван скандал .Няма логика Русия да трепе с химикали при положение че има едни от най-опасните барети в света . Само един войник може да убие 100 подобни барети . САЩ клепат РУСИЯ за де е намрази целият свят .
94
6
 
23
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
До ognyanzТе нашите политици си траят само ако Турция поиска части от България. Иначе са много активни, когато трябва да се бутат между шамарите на големите. Външната ни министърка го показа нагледно последните 2-3 дни.
93
8
 
21
 
! Отговори
гошо тъпото преди 6 години
как познаха каква е отровата. Значи знаят формулата. Щом знаят формулата всеки може да пройзведе отровата..
92
20
 
8
 
! Отговори
Признание преди 6 години
Браво на руснаците - признаха си: Ние произвеждаме Новичок, но и други го имат- може би.
91
9
 
30
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
До 1021. Агентът е вън от системата от 14 год., 4 год. е бил в затвор в Русия за измяна. Разменен по договор, 8 год. живее в UK. 2. Президентски избори в Русия в неделя. Путин води убедително. 3. Столът на баба Тереза се клати, полит-раздори, Брекзит. Спешна нужда от PR.4. Пeдoфилcки скандал на високо ниво в Англия, които се мъчат да потулят случая и да отвлекат вниманието.5. САЩ са имали достъп до технологията на руското БОВ, в Солзбъри има лаборатория.Но Путин и Русия са виновни.
90
4
 
18
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До Анонимен 107: Нищо общо няма. Британските л'ъжи не са по малко, и ние също сме били потърпевши от тях.А за случая Скрипал - има замесена толкова политика, че на никого и на нищо не може да се вярва. Дано поне управляващите у нас да си траят.
89
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и на кучетата е ясно че това е мръсотия против Русия , но на руснаците не им дреме
88
4
 
13
 
! Отговори
ОТ ЯСНО ПО–ЯСНО Е преди 6 години
кой използва химически оръжия. Нали им намериха лабораторията на Умерените" в ГУТА.
87
7
 
7
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 105Да много рядко ако едно правителство на дадена страна признае нещо ще се намери ново правителство което да рискува най-малкото подкрепата и имиджа си за да каже истината или да търси истината докрай.Ето ти примера с 9/11 Всички правителства знаят че терористичните актове са организирани от определени сили и кръгове в САЩ. Но веднъж обявили подкрепата си за САЩ правителство, за борбата с тероризъма ... НЕ ИСКАТ И НЕ ТЪРСЯТ ИСТИНАТАТрагедията КурскПотулената действаща ФУКУШИМА
86
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ognyanzИма много общо. Общото е непрекъснатата руска лъжа и прехвърляне вината на друг. Случаят със Скрипал е същият.
85
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФактНикой не е оправдал Русия и никой от роднините не е искал да се посочи Русия като виновник. Роднините съдят Русия за пари. Иначе целият свят знае чие е престъплението. Германия изплати няколкостотин милиарда малки на роднините на 6-те милиона евреи унищожени от Хитлер. И на Русия няма да и се размине, роднините няма да оставят така този въпрос.