Сирия и грешките на Запада – войната влиза в осмата година

Русия и Иран поеха нещата в свои ръце и се намесиха масивно
Обновена: 17 мар 2018 07:50 | 16 мар 2018 22:45, Елка Василева
55
Сирия и грешките на Запада – войната влиза в осмата година
Снимка: архив, Reuters

В сирийската война, която започна преди седем години, Западът допусна множество грешки. Не е ясно как щяха да се развият нещата, ако той беше действал по друг начин. Но едно е сигурно: Западът трябва да си извлече поука, пише Дойче веле.

Как ли биха се развили събитията в Сирия, ако Западът беше действал по друг начин? Този въпрос е резонен. Защото той пряко засяга съдбата на безброй хора, които може би сега все още щяха да са сред живите, ако Западът беше заложил на друга стратегия.

Историята на западните решения по отношение на Сирия е низ от пропуснати шансове. Най-известното от тези решения беше взето през 2013: когато започна да става ясно, че режимът на Асад може би е използвал бойни отровни вещества срещу собственото си население, американският президент Обама заговори за "червена линия", отвъд която не бива да се преминава, и предупреди, че ще има последствия.

Но какво стана, когато наистина се разбра, че е имало атака с отровен газ? Какво предприе Обама? Абсолютно нищо. Той игнорира информациите за химическа атака или пък собственото си предупреждение. А може би и двете заедно.

Обама и "червените линии"

Това беше може би последният шанс да се покаже на Асад, че е прекалил. Но той беше изпуснат. По онова време сирийският режим все още не се ползваше със закрилата на Иран и Русия. Или поне не в същата степен както днес. Все още имаше известен баланс на силите, който би направил възможна евентуална интервенция на САЩ и техните партньори - независимо под каква форма. Обама обаче изпусна този шанс.

За това навярно е имало сериозни основания. От американската интервенция в Ирак бяха изминали около 10 години. А тя, както е известно, се оказа пълна катастрофа - в политическо, морално и пропагандно отношение. Безразсъдната намеса, подготвена въз основа на безсрамни лъжи, изложи САЩ пред света като арогантна, неоимпериална сила. Страната и до днес не е успяла да се отърси напълно от този имидж.

Дори само поради тази причина би било крайно рисковано да се проведе нова интервенция в Близкия изток: евентуален неин неуспех би нанесъл нови, непоправими щети на имиджа на Щатите.

Поне същата тежест имаше и аргументът за стратегическия риск: в крайна сметка беше напълно непредвидимо как би завършила евентуална интервенция на САЩ в Сирия. Дали Асад щеше наистина да се уплаши? Щяха ли Русия и Иран бездейно да наблюдават действията на американците? И нямаше ли Обама да настрои цели части от ислямския свят -  шиитите, а може би дори част от сунитите - срещу своята страна? Дали подобна интервенция нямаше да доведе до засилване на джихадистките атаки срещу САЩ, а и срещу Европа?

Цената на пасивността

Повече от ясно е: ако се беше стигнало до интервенция в Сирия, тя можеше да има фатални последици. Проблемът обаче е в това, че същото важи и за обратното - за ненамесата. На всички е известно какво се случва сега в Сирия: Русия и Иран поеха нещата в свои ръце и се намесиха така масивно, че Западът просто няма как да се конфронтира със сирийския президент.

Исканията за оставка на Асад, отправяни от Вашингтон и от европейските столици, се превърнаха в някаква мантра, изпразнена от съдържание и значимост. Вече няма почти никакво значение какво иска Западът. Или какво не иска.

Нещо повече: фактът, че в годините преди началото на войната в Сирия САЩ явно са проигравали стратегии за свалянето на Асад от власт - които навярно са щели да хвърлят страната в същия хаос, какъвто тя преживява днес - дискредитира Вашингтон в очите на мнозина като играч със съмнителни намерения.

Това, че Обама и неговите партньори замениха предишния груб интервенционизъм с нерешителност и половинчатост не подобри нещата. Тъкмо обратното: тази стратегия окуражи безброй опозиционни дейци да водят битка, която, както знаем днес, е била загубена още от самото начало. Битка, в която загинаха не само те, а и стотици хиляди цивилни граждани, станали жертва на ужасяващо насилие, на невероятен цинизъм и трагедии.

Западът трябва да действа. Или да мълчи

Въпросът е: каква е поуката от всичко това? Интервенциите на Запада бяха проведени дилетантски и се провалиха по кървав начин - както в Ирак, така и в Либия. Ясно е, че Западът - поне за момента - не е в състояние да провежда смислени интервенции с дългосрочна цел. Той обаче не бива и просто да предава нещата в чужди ръце: обратът, който Русия и Иран наложиха в Сирия, е ненадминат по своя цинизъм.

За бъдещето - но не на Сирия, защото за нея е вече прекалено късно - това може да означава само едно: когато Западът обявява някакви намерения, е длъжен да ги изпълнява решително и обмислено. Ако ли не - нека просто стои настрана. Защото от празни приказки няма никакъв смисъл. Те само влошават нещата.

 


55
Още по темата: ИранРусияСирияЗапад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цял живот съм бил честен и справедлив бачкал съм в България за средна заплата получавам толкова левове колкото да преживее моето семеиство.Живял съм скромно не познавам *** алкохол и наркотици.Чудно ми е Ако стане Голям комфликт накъде ще бягат всички където крадаха и продаваха държавата.
47
20
 
1
 
! Отговори
future преди 1 година
Всичко, което е станало досега в Сирия, част от писаното в светото евангелие на Йоана за битката при Армагедон и от пророчеството на преподобна Стойна от 1930 г, според което в 2022 г. примитивната феодална Рус ще атакува с ракети Америка през Пацифика, след което ще бъде изпепелена от НАСА. А тука рубладжиите могат да плямпат всякакви глупости, които са индикация за тяхното незнание и слаба информираност.
46
2
 
5
 
! Отговори
пенко преди 1 година
Абе човече , точно в Либия е фронтът на руснаците ! Точно в Либия /североизточна / около Бевгази руснаците решават своите" позиции "!!! Британците се натресоха в Басра /единственния изход за иракския петрол/ --за да го контролирано-гепят/!!! Французите се "ус.раха" в Либия И нямят бъдещ шанс ! КАКВО Е ЗАПАДЪТ-ЕДНА ПОСТОЯННА ВОЙНА МЕЖДУ ДВЕТЕ БОРСИ : ФОНДОВА И ..... ???
45
2
 
18
 
! Отговори
Горете в Ада преди 1 година
Ако Европа не мислеше повече за Джендъри и гейове и не вярваше на Сащ в Сирия одавна щеше да се живееше добре.Стига сте лъгали лицемери гадни че се борите за демокрация свободи и за хора които омират от билогично оръжие.Кажете си го направо и Го запишете като първа точка в ООН.Че има ли някъде петрол Великите сили имат право да си го ВЗЕМАТ дори и да умрът стотици хора
44
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада има шанс да се намеси в Либия. Не го прави, защото там демокрацията победи и там няма руснаци. Защо да се намесват? Запада се намесва в Афганистан и Ирак от 17-15 години. Там няма руснаци, които да им пречат. Войната там навлиза в 17-тата си година.
43
3
 
21
 
! Отговори
44445 преди 1 година
Говедарите да духат супата.Само Ердо и Путин ще оправят краварите които сеят смърт и снабдяват кюрдите с оръжия.
42
2
 
38
 
! Отговори
ставри преди 1 година
Там където САЩ са освобождавали-само свобода няма.
41
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента, когато краварското стадо се изнесе оттам И ЩЕ СПРЕ ВСЯКАКВА ВОЙНА! ЯНКИ, ГОУ ХОУМ!
40
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Арабската пролет се оказа една много студена зима.А пустинната буря повдигна толкова на високо поличката на САЩ , че всички видяха , че е без топки.
39
3
 
33
 
! Отговори
dimitrov преди 1 година
ИРАК "Безразсъдната
намеса, подготвена въз основа на безсрамни лъжи, изложи САЩ пред света
като арогантна, неоимпериална сила. Страната и до днес не е успяла да се
отърси напълно от този имидж." същото важи и за Сирия Такава е политиката
на САЩ а после допуснахме грешка в Либия ,Ирак и т.н.а отговорност кой ще носи?
38
2
 
49
 
! Отговори
срам и позор преди 1 година
Погледнете някога богата и мирна Сирия в която всички религии живееха в мир в какво я превърна запада,разруха,смърт,мъки,война,терористи,същото направи и с богатите някога държави като Либия и Ирак,защо по дяволите защо,тези хора вечно ще помнят кой им докара тези беди....
37
40
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще дойде време и Русия да се освободи от диктатурата на Мумията
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 99
Точно!
35
2
 
36
 
! Отговори
99 преди 1 година
"Западът трябва да действа. Или да мълчи"
==================================================


Рзабира се, че трябва да действа, но... не така плоско и тъп0.
И в Сирия и в Солсбъри наблюдаваме различни серии от един филм, който се казва:

Отчаяни опити на наглосаксонците да избегнат краха на своята негемония.
34
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не са грешки всичко е обмислено само за Сирия не можаха да предвидят, че Русия ще им тури пръста.
33
33
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е обвинен като пряк участник в убийството на баща и дъщеря Скрипал.
32
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия освободи Асад от сирийския народ !
31
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Красиво - совершают преступление - уничтожают страну - и называют это "ошибка". Ирак, Ливия тоже ошибка. Это преступления! И за это западных уголовников надо судить!
30
3
 
48
 
! Отговори
защо бе преди 1 година
Какъв запад,пишете САЩ и неговите марионетки съсипаха арабския свят с преврати,агресии,терористи,убиха Кадафи който пазеше Европа от бежанци и хуните превземат малко по малко нашия свят"благодарете"на САЩ за тези беди който докара на всички.
29
3
 
48
 
! Отговори
Гост+ преди 1 година
"Как ли биха се развили събитията в Сирия, ако Западът беше действал по друг начин?" Каква отвратителна манипулация. А как щеше да изглежда днес Сирия ако Западът не беше действал изобщо? - Да си стои настрана - ама не си стои. Днешната насилствена глобализация инициирана от Запада минава и отвява напокорните държави и народи, които се борят за независимостта си