Жените да не се смеят силно и да раждат. Ердоган знае кое е добре!

Откакто той е на власт личният живот на хората не си е само тяхна работа
17 мар 2018 19:06,
460
Жените да не се смеят силно и да раждат. Ердоган знае кое е добре!
Снимка: Архив, Reuters

"Имам приятелки, които винаги носят със себе си лютив спрей или поне дълга игла. Лично аз не го правя, но вече се замислям". Ирмак е на 32 години и седи в едно кафене в по-либералния истанбулски квартал Нишантасъ. Тя живее сама. Разказва, че сутрин трябва добре да обмисли как точно да се облече, за да отговаря на изискванията. Според нея правителството упражнява силен натиск срещу жените и им отнема част от личната свобода, пише "Дойче веле".

На 14 март 2003 година Реджеп Тайип Ердоган състави правителство и стана премиер на Турция. Оттогава насам вмешателството на политиката в личния живот на хората е постоянен предмет на дискусии. Най-силно засегнати от политическата реторика са жените.

Не се смейте на висок глас!

Ердоган постоянно предизвикваше скандали със своите изказвания. Заявяваше например, че жените трябва да раждат поне по три деца и че абортът е убийство. А Бюлент Арънч, който беше заместник-премиер от 2009 до 2011, казваше, че жените са длъжни да са добродетелни и че не  е редно да се смеят на глас на обществени места. Министърът на здравеопазването Мехмет Мюезиноглу на свой ред обясни, че жените не трябва да се стремят към друга кариера, освен тази на майката.

34-годишната висшистка Селиме живее в истанбулския квартал Бейоглу: "Едно правителство, което толкова много ограничава жените, постоянно напомпва мъжкото самочувствие. Тогава те започват да си мислят, че няма нищо лошо в това да изнасилиш една жена, ако тя не ти се подчинява“, казва тя.

Селиме има чувството, че е принудена все по-често да се защитава от атаки, само защото не отговаря на представите на правителството за "добра жена". "Опасно е, когато правата на жените чисто и просто не се прилагат на практика. Най-добър пример в това отношение е законът за абортите", споделя тя.

"Нашето национално питие е айрянът!"

Отношението на сегашния президент към алкохола също е обект на спорове от 15 години насам. "Нашето национално питие е айрянът", беше обявил Ердоган.

Той забрани продажбата на алкохолни напитки в супермаркетите и малките магазини след 22 ч. Забрани и рекламите на алкохол по телевизията и във видеоклиповете. На дистрибуторите на алкохолни напитки беше забранено да спонсорират фестивали и концерти. Реджеп Тайип Ердоган винаги е смятал, че въпросните забрани не представляват вмешателство в личния живот на хората.

След военния преврат в Турция през 1980 година на жените в държавните учреждения и висшите училища беше забранено да носят мюсюлмански забрадки. Партията на Ердоган обаче отмени тези забрани.

40-годишната Хилал е държавна служителка и подкрепя Партията на справедливостта и развитието (ПСР). Тя е убедена, че сегашното управление на страната е най-доброто от всички досегашни: "Преди нямахме право да работим със забрадки, а сега вече можем, слава на Аллаха! Навремето нямахме право и да се молим, а когато все пак го правехме, възникваха проблеми. А сега никой вече не ни се меси", казва тя.

Абдулах Санир, ваксаджия в истанбулския квартал Еминьоню, също е доволен от властите. "Днес е по-добре. Ердоган е от Ризе, а аз съм от Бингьол и съм кюрд, но гласувам за ПСР. Човек трябва да подкрепя онези, които са добри за народа", казва той.

Една от групите, срещу които е насочена реториката на правителството, е тази на хомо- и транссексуалните. По традиция те провеждат своите демонстрации край площад Таксим. През изминалите три години полицията брутално разгонваше демонстрантите или забраняваше проявите им. Наскоро губернаторът на Анкара забрани редица изложби и театрални представления, засягащи темата за хомосексуалността, като се обоснова с "обществената чувствителност по темата".

Янсет е активистка в транссексуалното движение. Казва, че до 2007 година се чувствала добре в Истанбул и не се страхувала.

"От 2011 година обаче животът ми се промени. Сферите, в които мога да се изявявам и работя, стават все по-малко. А насилието в обществото расте. В продължение на три години почти не съм излизала от вкъщи. Чувствам се под все по-силен натиск ", казва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


460
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
325
4
 
14
 
! Отговори
Киртак преди 6 години
Някой му ръкопляскахте и го сочехте за пример заради първоначалните му изцепки в Давос и Флотилията на свободата. В тези инфантилни изпълнения виждахте независимост и характер. Дали изтрезняхте?
324
25
 
16
 
! Отговори
СЛАВА НА ЕРДОГАН преди 6 години
СЛАВА НА ЕРДОГАН ---НАШИЯ ВЕЛИК КОМШИЯ!БЪЛГАРИЯ ---ЩЕ Е ВИНАГИ С ЧОВЕКА НА РЕДА И ЗАКОНА!
323
16
 
16
 
! Отговори
ERDOGAN преди 6 години
AFRIN VECHE TURSKO BEZ SIVILNI JERTVI TOVASE KAZVA ASKER ERDOGAN E VELIKvajnoto e bez sivilni jertvi nee kato amerika i rusiya te ubivat samo sivilni
322
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, няма да се смеят жените, ще слугуват на мустакатите криводзурлести "аслани", ще ги таковат когато им се такива на "асланите", пълно подчинение и безгласие. И това ли ще налага в Европа и у нас? И като прибавим и гъзенето по 5 пъти на ден, с това ли ще ни убеждава, че политиката му е правилна? Много хора изби и ще продължава. Играе по тънката струна, колко били велики турците?? А тях никой не бръсне и за 5 стинки. Отвръщават с всичко. Трябва да сме луди за да харесваме всичко това.
321
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние българите не харесваме този перко и с основание. Но какъв ни се натресе, не сме го избирали, той си има Цецо който ни го избира. Поне ние не ходим на митингите Му, е, ако плаща Батко, винаги се намират доброволци. А тур//чулята, с еднскви знаменца, явно доста по-*** от нас, му ходят и се мислят за нация. Наистина трябва да си ужасно гламав да не разбираш, че никой никъде не те иска, не харесва и не желае за нищо. И да се мислиш за велик.Турска работа, мърлява и ***.Имаме отвратителен съсед
320
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, какво ме занимавате с тоя *** и проблемите му. На света има по-интересни неща от тоя гьон.
319
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям престъпник бил Ердоган.Щото искал жените да раждат, вместо да градят кариери, бил против абортите и гейовете.Затова и Турция като население расте с по 1 процент и половина на година-с 1милион души, а България намалява с по 1 процент-70 хиляди души.И то ромите увеличават броя си, та ако се гледат само българите числата са още по-страшни.
318
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха пука му на някого за Булгарийката
317
8
 
40
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Тоя ще срине всичко, постигнато от Ататюрк. Турция върви назад към средновековието, от което беше малко поизлязла благодарение на Ататюрк. Само че народа е прекалено *** и преизбра Ердо. Уж демонстрират уважение и почит към Ататюрк, а в същото време погазват и унищожават всичко, което държавата Турция постигна благодарение на него. После се сърдят, когато им се казва, че са двулични. А не са ли? И в религията, и в личния живот, очевидно и в обществения това са едни двуличници
316
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека посегне на България и кво ще стане, война! И без това воюва с всички съседи, иска и война срещу Славянствоти ли? И Гърция, Румъния, Сърбия, Чехия, Полша, и особено Русия ще му позволят това? Тогава Турция ще бъде превзета и разделена на части. А колко ще загинат? Кой ще им прости на турците нови жертви? Това което остане от Турция ще разбере, че са станали жертва на един пълен ненормалник но ще е късно. Колко турци вече бяха избити във войната срещу кюрдите, ще има още.На когохаресва това?
315
20
 
35
 
! Отговори
@ преди 6 години
Не се занимавайте с Турция. Те са друга оперативна система. Построили са силна и стабилна държава, това не може да им се отрече. Имат икономика, имат армия, увеличават се като население. Имат бъдеще.Къде сме ние?На първо място по смъртност в света (!), тотален демографски срив, хилава икономика от малки цехове за сглобяване на авточасти, щастливи кокошки и софийски кол центрове за евтина работна ръка за ЕС. Туризма ни е пародия като самата държава. Та предлагам да не ги мислим турците...
314
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ни занимавате с нещо като народ, който себе превърнал в стадо овце, на които овчар е този болен кре:::теноид?
313
12
 
19
 
! Отговори
Истукан преди 6 години
Ердоган ще превземе България, трябва да се внимава! Трябва да се наложат санкции на Турция, за да спре да ламти за българска територия!
312
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма страна в Европа в която някой да харесв турците. И какво да им харесваш, езика отврат, все едно куче лае, главите криви а лицата дзур//лести, кривокраки, жените им дебели и грозни. Поради това, че усещат основателна омраза и погнуса, те живеят капсулирано, ограничено и изолирано. Вижте ги когато минават през България, в хубавите и нови немски коли, вътре хора със средновекивно излъчване. Като ги видя ми се повръща! Развитие нула. А болника Ерсдухан ще ги върне още по-назад. Били нация, ха-х
311
17
 
13
 
! Отговори
Петър преди 6 години
Ердоган да не му знаят много устат, че българската армия + НАТО ще го съсипят и ще му попарят надеждите за Кърджали.
310
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този се доказа като пълен идЕот! Рядко се ражда такъв гнусняр. След като го утепат, дано да е по-скоро, Европа и ние ще си отдъхнем.
309
9
 
29
 
! Отговори
Марин преди 6 години
Чакаме следващия държавен преврат, но този път истинския. Тогава ще му отрежат главата и забрадките пак ще бъдат забранени.
308
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като не смятаме алаходупните шебеци писали хвалби за срезания ненормалник - огромна част от българите писали , колко е хубав - са напълно изтрещяли.Турция - страшно бързо губи "светския" си вид...и се превръща в ислямистка държава, като Саудитска Арабия.Затъпялата българска тълпа - иска и нашите момичета да се увият в чаршафи...и да ходят след мъжете, като пребити кучета.Българската шизофрения стига от "разпни го" в бълнуванията му за Кърджали до "Осанна" в примитивносексиските изхвърляния!
307
20
 
16
 
! Отговори
дърфен философ преди 6 години
Многу лош този Ердоан ага бея! Щом в цялото Истанбул се намерили една кюрветина и един с превъртяла резба да се оплакват от него, требе да е много лош человек този турчин!
306
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган е прав! Никакви кифли!