Преизбирането на Путин сигурно. Но ще изпълни ли той обещанията си?

От състоянието на руската икономика ще зависи новият мандат на руския президент
17 мар 2018 21:26, Екип на Investor.bg
348
Преизбирането на Путин сигурно. Но ще изпълни ли той обещанията си?
Снимка: Архив, Reuters

Приближавайки се към четвърти мандат след изборите на 18 март, руският президент Владимир Путин черпи в своя полза от дълбокия кладенец на народната подкрепа, базирана на два основни фактора – огромния ръст в стандарта на живот в страната по време на неговите 18 години на власт и триумфалното завръщане на Русия на световната сцена.

В момента Русия е във висшата лига на световните страни, но колко дълго ще продължи това?

Подготвяйки се за следващия си шестгодишен мандат – който би могъл да бъде и последен, като се има предвид конституционните ограничения и възрастта на президента (65 г.), Путин се изправя пред заплахи за своите икономически обещания и геополитически амбиции, пише Bloomberg в свой материал.

"Путин се справя добре в краткосрочен план, но дългосрочните разходи растат", посочва Марк Галеоти, водещ експерт по въпросите на Русия и изследовател към Института по международни отношения в Прага.
"Империите струват пари. Въпросът е дали Путин може да си го позволи", допълва той.

Цените на петрола се увеличиха в годините след идването на власт на Путин през 2000 г., давайки тласък на икономическия ръст, който трансформира Русия. Милиони се измъкнаха от бедността, а още повече хора вкусиха за първи път живота на средната класа. Продажбите на всичко – от нови коли до телевизори, отбелязаха бум, а западни компании като Ford и Ikea изпълниха пазара. В същото време увеличените правителствени разходи за здравна грижа помогнаха за обръщането на тенденцията с намаляващата продължителност на живота.

Този ръст обаче вече дава признаци за застой. Москва беше ударена през 2014 г. от ниските цени на петрола и западните санкции заради анексирането на полуостров Крим и украинския конфликт. Русия обаче не можа да надскочи зависимостта от петрол и други природни ресурси. Санкциите, които спряха достъпа до западни капитали и технологии, само направиха нещата по-зле, като според някои изчисления са коствали до един процентен пункт от растежа. На този фон рублата също се срина, отразявайки се върху достъпността на вносните стоки или пътуванията в чужбина.

Американските санкции ще останат в сила "поне докато Путин е на власт", предвижда Андрей Кортунов, ръководител на изследователската група Руски съвет за международни отношения.

Добрата новина обаче е, че отслабената икономика помогна на централната банка да доведе инфлацията до рекордно ниски стойности, като наскоро кредитният рейтинг на Русия успя да излезе от графата "боклук" благодарение на стриктните бюджетни политики на Путин.

Русия обаче може да се окаже, че върви по стъпките на Аржентина, която беше сред десетте най-големи икономики в началото на миналия век благодарение на растящия си износ на стоки за широко потребление, а сега не влиза и в челната двайсетица.

"Ако Русия не направи нещо, ни очаква същата съдба", смята Игор Юргенс, бивш президентски съветник и вицепрезидент на Руския съюз на индустриалците и предприемачите.

Сред плановете на правителството са намаляване на разходите за отбрана, пренасочвайки средства към пренебрегвани сектори като пътища и инфраструктура. В своя реч по-рано този месец президентът обеща 50-процентно увеличение на доходите на глава от населението до средата на следващото десетилетие, ангажирайки се с превръщането на Русия в една от петте водещи световни икономики. Но дори според руската централна банка това няма как да стане без мащабни икономически реформи.

Икономическите затруднения на Путин обаче изглежда не вредят на неговия глобален апетит. Той показа, че може да прави големи геополитически изненади като намесата в американските президентски избори през 2016 г. или операцията от 2015 г. в Сирия, като и двете бяха осъществени без големи разходи. "Тази страна не трябва да бъде подценявана", категоричен е Дмитрий Тернин, ръководител на Carnegie Moscow Center. Въпреки това той допълва, че ако руснаците решат, че могат отново да бъдат като Съветския съюз или трябва да се съревновават със САЩ или Китай, са загубени.

Американският президент Доналд Тръмп все още не е отговорил на надеждите на Кремъл за затопляне на отношенията. Но дори само катаклизмите, които той причини в американската външна политика и отношения с близките съюзници, създадоха повече възможности за Москва в световен план. В същото време слуховете, че намеса на Кремъл може да е допринесла за избирането на Тръмп, отслабиха позициите на американския президент.

Дали Путин ще успее да се възползва от дадените му шансове все повече ще зависи от това дали ще може да върне икономиката отново на скорост.

Четете още новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поне ще има бояришник...
268
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЙорданРазпнат ли беше Володя или беше прекалил с лосионите ?
267
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Отговор!Кви пари имат руснаците бре ?! :)))) Два пъти по бедни са от българите.
266
2
 
2
 
! Отговори
хахахахаааааааа..... преди 6 години
До Анонимен 287не се притеснявайте моля..............за парите на други хора
265
5
 
4
 
! Отговори
Отговор! преди 6 години
До Анонимен 268 "АКО РУСНАЦИТЕ ЖИВЕЯТ ПО-ДОБРЕ ОТ БЪЛГАРИТЕ ЗАЩО БЯГАТ В БЪЛГАРИЯ? ЗАЩО НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН НЕ ИСКА ДА ЖИВЕЕ В РУСИЯ?"Руснаците имат пари и ние не............за съжаление
264
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напрво да го направят пожизнен президент. Защо харчат излишни средства.
263
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво е тоя цирк с изборите ?
262
3
 
0
 
! Отговори
Йордан преди 6 години
Весна 2017 года на мой дом в горах появился образ нерукотворной Володя - Владимир Владимирович. образ появился после дожд питателной на стена с божественая лечебная ХУМА .Первой раз увидел подобной образ на стене с такие размери в дом мама .Архангели Гавраил и МИхаил..
261
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не му берете грижата на ПУТИН вижте какво сгава в качината България в която продължава да грухти главния *** !
260
0
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Джафкайте беииии по руските форуми има едни таблици дето нещата не са баш така. да не си вземал данните от некой икономически симулатор за телефон, по пример на шефовете си от руското министерство?
259
0
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Един от Северозападаше купиш от михайловградския битак утре турски кюлоти за баба си. целия сеир с потоците е да не дойде газ от казахстан. че тогава ролята на въглеродните горива в икономиката на русия ще намалее неколкократно
258
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хайде наще"Американските Централи" щото те са руски овшоркиХе,ха, ха,ти изглежда си сътрудник на Путин, така лаеш , че да провалиш пропагандата на американците. От такива прости русофоби=гламурчовци само полза има за истината!
257
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТа нали той брои гласовете.Мдаааа, а при нас брои Цвъки, защото сме демокрация!
256
7
 
3
 
! Отговори
Джафкайте бе преди 6 години
Средна заплата в Русия 38 600 рубли равни на 610 евро, 1427лв. в България и то за София. средна пенсия в Русия 13620 рубли=213 евро, по-голяма от българската= 341,57
255
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха хаааа...Путин и избори...смях. Та нали той брои гласовете.
254
2
 
4
 
! Отговори
хайде наще преди 6 години
Путин печели милиарди от "Американските Централи" щото те са руски овшорки.Питайте Р.Овч по въпроса. ЧЕЗ, другата руска офшорка затвори ТЕЦ Варна за да могат да продават скъп ток от Мариците.А пък бедните мypзилки в БГ то пишем тук за обезценени рубли.Трабва да си поискаме пая.
253
2
 
8
 
! Отговори
Бор преди 6 години
А в България политиците се избират и без направени обещания. Спомняте ли си кога за последен път ГЕРБ който царува от десет години ви е представил план за действие и за бъдещето на страната? Такъв план те нямат и немогат и да имат защото страната ни се управлява отвън. Всъщност безплановото развитие на страната ни улеснява грабежа и оскотяването на народа.
252
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бедните руснаци бягат в беге, та богатите бегейци да им сменят мpъcните чаршафи и да им чистят стаите в хотелите да изкарат някой лев да купят хляб да не гладуват.
251
6
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Време е да прогледнем, и се оттърсим от идеология и всичко.Ревахте против южен поток? Сега, бъдете сигурни, хъб няма да има, даже и да искат от Европа, ще купувате от турците руската газ, като сте дяволи.Въглищата, дето се топли половин България на тях, също идват оттам, нашите са гола вода като качество, токът от АЕЦ-а е доказано най-евтин, но след години му свършва ресурса, и после какво?
250
5
 
17
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Повече май ви изнася Русия на Елцин, като чета . В която вечно почерпения Елцин разрешаваше всичко на всички, нещо като нашия Бойко, но пиян.Удариха дъното, дойде Путин и ги съвзе, и недоволствате? Това си е тяхната държава, имат право да правят там каквото намерят за добре, Крим също е руски, а в Сирия ги поканиха, не са влезли със сила, и не са обучавали и снабдявали със всичко опозиция, не са правили майдани.Какво ви пречат? Защо не ревахте против Обама?Против Буш? Двоен стандарт от всякъде