Преизбирането на Путин сигурно. Но ще изпълни ли той обещанията си?

От състоянието на руската икономика ще зависи новият мандат на руския президент
17 мар 2018 21:26, Екип на Investor.bg
348
Преизбирането на Путин сигурно. Но ще изпълни ли той обещанията си?
Снимка: Архив, Reuters

Приближавайки се към четвърти мандат след изборите на 18 март, руският президент Владимир Путин черпи в своя полза от дълбокия кладенец на народната подкрепа, базирана на два основни фактора – огромния ръст в стандарта на живот в страната по време на неговите 18 години на власт и триумфалното завръщане на Русия на световната сцена.

В момента Русия е във висшата лига на световните страни, но колко дълго ще продължи това?

Подготвяйки се за следващия си шестгодишен мандат – който би могъл да бъде и последен, като се има предвид конституционните ограничения и възрастта на президента (65 г.), Путин се изправя пред заплахи за своите икономически обещания и геополитически амбиции, пише Bloomberg в свой материал.

"Путин се справя добре в краткосрочен план, но дългосрочните разходи растат", посочва Марк Галеоти, водещ експерт по въпросите на Русия и изследовател към Института по международни отношения в Прага.
"Империите струват пари. Въпросът е дали Путин може да си го позволи", допълва той.

Цените на петрола се увеличиха в годините след идването на власт на Путин през 2000 г., давайки тласък на икономическия ръст, който трансформира Русия. Милиони се измъкнаха от бедността, а още повече хора вкусиха за първи път живота на средната класа. Продажбите на всичко – от нови коли до телевизори, отбелязаха бум, а западни компании като Ford и Ikea изпълниха пазара. В същото време увеличените правителствени разходи за здравна грижа помогнаха за обръщането на тенденцията с намаляващата продължителност на живота.

Този ръст обаче вече дава признаци за застой. Москва беше ударена през 2014 г. от ниските цени на петрола и западните санкции заради анексирането на полуостров Крим и украинския конфликт. Русия обаче не можа да надскочи зависимостта от петрол и други природни ресурси. Санкциите, които спряха достъпа до западни капитали и технологии, само направиха нещата по-зле, като според някои изчисления са коствали до един процентен пункт от растежа. На този фон рублата също се срина, отразявайки се върху достъпността на вносните стоки или пътуванията в чужбина.

Американските санкции ще останат в сила "поне докато Путин е на власт", предвижда Андрей Кортунов, ръководител на изследователската група Руски съвет за международни отношения.

Добрата новина обаче е, че отслабената икономика помогна на централната банка да доведе инфлацията до рекордно ниски стойности, като наскоро кредитният рейтинг на Русия успя да излезе от графата "боклук" благодарение на стриктните бюджетни политики на Путин.

Русия обаче може да се окаже, че върви по стъпките на Аржентина, която беше сред десетте най-големи икономики в началото на миналия век благодарение на растящия си износ на стоки за широко потребление, а сега не влиза и в челната двайсетица.

"Ако Русия не направи нещо, ни очаква същата съдба", смята Игор Юргенс, бивш президентски съветник и вицепрезидент на Руския съюз на индустриалците и предприемачите.

Сред плановете на правителството са намаляване на разходите за отбрана, пренасочвайки средства към пренебрегвани сектори като пътища и инфраструктура. В своя реч по-рано този месец президентът обеща 50-процентно увеличение на доходите на глава от населението до средата на следващото десетилетие, ангажирайки се с превръщането на Русия в една от петте водещи световни икономики. Но дори според руската централна банка това няма как да стане без мащабни икономически реформи.

Икономическите затруднения на Путин обаче изглежда не вредят на неговия глобален апетит. Той показа, че може да прави големи геополитически изненади като намесата в американските президентски избори през 2016 г. или операцията от 2015 г. в Сирия, като и двете бяха осъществени без големи разходи. "Тази страна не трябва да бъде подценявана", категоричен е Дмитрий Тернин, ръководител на Carnegie Moscow Center. Въпреки това той допълва, че ако руснаците решат, че могат отново да бъдат като Съветския съюз или трябва да се съревновават със САЩ или Китай, са загубени.

Американският президент Доналд Тръмп все още не е отговорил на надеждите на Кремъл за затопляне на отношенията. Но дори само катаклизмите, които той причини в американската външна политика и отношения с близките съюзници, създадоха повече възможности за Москва в световен план. В същото време слуховете, че намеса на Кремъл може да е допринесла за избирането на Тръмп, отслабиха позициите на американския президент.

Дали Путин ще успее да се възползва от дадените му шансове все повече ще зависи от това дали ще може да върне икономиката отново на скорост.

Четете още новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руски Хибридковци да не забравите днес се гласува в *** мат .А е паднал Уткин царя слънце ....а са ви забили на монголската граница тия който са останали живи де .. След като новия цар извърши традиционото уприщничество с старата влас .. тъй де деПутинизацията ...
228
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Александър ЙордановУже проголосовал за Путина.
227
10
 
15
 
! Отговори
А Тиквата? преди 6 години
Путин е проблем на Руснаците. А какво става с обещанията на Тиквата? Или Тиквата обещания не дава. Гледал съм Путин на отворена линия да отговаря на въпроси на журналисти и обикновени хора по телефона в продължение на 4 часа. Ако Тиквата говори 4 часа ще вдигне кръвно 250/170 и ще перкуляса, ако въобще може да говори.Като знам, че Хамерика готви Цвък Цвък от училището за бавноразвиващи се за приемник на Тиквата ми става срамно, че съм българин.
226
7
 
11
 
! Отговори
Минаващ 259 преди 6 години
"Русофилството е грубо политическо СУЕВЕРИЕ, умишлено култивирано сред народните маси. Политическо Знаме,вървенето и воюването понего води до ПРЕДАТЕЛСТВО и национални катастрофи". - 1906 год. Димитър Благоев- дядото.
225
9
 
10
 
! Отговори
Минаващ 259 преди 6 години
Нямам фобия от Русия. Преведено на български- НЕ ме е страх от Русия.Фобия означава страх.
224
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека не забравяме, че Русия ни освободи от туй, дето ако го напиша, ще ми изтрият думите...
223
24
 
10
 
! Отговори
Минаващ преди 6 години
Амбицията на Путин да направи Русия световна сила,ще доведе до разпад на Русия. Най-вероятно източен Сибир ще стане китайски,а може би цял Сибир- до Урал.Кавказ и южна Русия- до Краснодар ислямски.Централна Русия - средното течение на р. Волга- пак ислям татарски. Карелия и коми може би- финландски.Камчатка и курилските острови отново Японски.
222
5
 
16
 
! Отговори
Яна преди 6 години
Русия трябва да се види , навсякъде е хубаво , а не само големите градове , както някои се опитват да внушат, страхотна инфраструктура , красиви места , и това , което ми направи впечатление е чистотата , и не само това ...
221
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има си хас да не е сигурно преизбирането. Те бюлетините са "преброени" още от предишните "избори"
220
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Задавали ли сте си вьпроса коя е Бьлгария и коя е Русия и кой е Бойко Борисов и кой е Вдадимир Путин ?
219
5
 
3
 
! Отговори
Оруел преди 6 години
Най-добре е булгаристанец анализ да не прави,а да си гледа в собствената паничка да не остане без нея.
218
7
 
14
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
живея 25 год в москва кагато прстигнах беше ужасно а сега е прекрасно путин каквото обещава и го испълнява.това което пишете русия е на 1 място в света които народа летуват в чужбина.запад в 2008 год видяха че икономиката на русия се вдигна .търсеха начин да унищожат рус икономика.отдаде се на сащ да унищожи икономиката на русия в 2014 г.с санкциите и сами се оказаха в тези санкции путин е човек които обича русия и народа си и е обичан от народа.за путин всички държави мечтаят да им стане презид
217
3
 
4
 
! Отговори
до 245 преди 6 години
и да си посочва наследника само по родствена линия.
216
2
 
7
 
! Отговори
Русофил преди 6 години
Първото нещо, което путин трябва да предприеме, след като бъде преизбран, е да прочени закона така, че президентския пост да е пожизнен.
215
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що за провокативно заглавие ще излезе, че сълзи леете за руснаците. Те си го избират и това значи, че му вярват и между другото посочете ми кой от нашите пишман политици е изпълнил нещо .
214
2
 
5
 
! Отговори
ПЕТРОВ преди 6 години
До Анонимен 234 : РАЗЛИКАТА МЕЖДУ НАШИТЕ ИЗБОРИ И РУСКИТЕ Е , ЧЕ НИЕ ДАВАМЕ МИЛО И ДРАГО /ДЪРЖАВНО / ПО ВРЕМЕ НА ИЗБОРИ/ ПОВЕЧЕТО ПРЕДСРОЧНИ / ,КОИТО ЗАОБИЧАХМЕ ПОВЕЧЕ ОТ МАЙЧИНОТО СИ МЛЯКО. ХВЪРЛЯМЕ СТОТИЦИ МИЛИОНИ НА ВЯТЪРА,САМО ЗА ЕДНИ ИЗБОРИ. А , КАКТО ВИЖДАТЕ , РУСНАЦИТЕ НЕ ДАВАТ И ЕДИН ЛЕВ ДАЖЕ ЗА ПЛАКАТИ НА ПРЕЗИДЕНТА ПУТИН. ВЪПРЕКИ ,ЧЕ НЕ МОЖЕМ ДА ИМ СЕ ОПРЕМ НА КУТРЕТО ПО БОГАТСТВА. ТАКА КРАЧИМ БОДРО КЪМ ПРОПАСТТА.
213
3
 
4
 
! Отговори
БАТ САЛИ преди 6 години
До Анонимен : ДА.А.А. , ДОЖИВЯХМЕ 30 ГОДИНИ "ДЕМОКРАЦИЯ " И *** ПАЗАРНА ИКОНОМИКА . КАТО СЕ ОГЛЕДАХМЕ ДО КЪДЕ СТИГНАХМЕ ,РАЗБРАХМЕ ,ЧЕ СМЕ В НАЧАЛОТО НА 1939 ГОД. ПО ВСИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ-АМА ПО ВСИЧКИ !НАИСТИНА Е ХУБАВО ДА МОЖЕШ ДА СИ ИЗКАЗВАШ МНЕНИЕТО И ДА ПИШЕШ ГЛУПОСТИ ПО ИНТЕРНЕТ ,НО И ТОВА НЕ Е ЗАСЛУГА НА ДЕМОКРАЦИЯТА , В КАВИЧКИ. ЗАЩОТО ,ТЕЗИ В КАВИЧКИТЕ ,ОЩЕ ГОНЯТ" КОМУНИЗМА " И НИЩО ПО СВЯСТНО НА МАСАТА ! ТАКА ГО ГОНЯТ ,ЧЕ РАЗСИПАХА И ЛИКВИДИРАХА ВСИЧКО !
212
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Любимият призидент на всеки къркач на лосион за вана! Честито!
211
10
 
13
 
! Отговори
Амин преди 6 години
Тука кучетата си лаят и си хапят опашките а Русия става все по могъща,и слава на бога за това.
210
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какъвто ще да е, поне не е заврян зет, комсомолец или комарджия.