Преизбирането на Путин сигурно. Но ще изпълни ли той обещанията си?

От състоянието на руската икономика ще зависи новият мандат на руския президент
17 мар 2018 21:26, Екип на Investor.bg
348
Преизбирането на Путин сигурно. Но ще изпълни ли той обещанията си?
Снимка: Архив, Reuters

Приближавайки се към четвърти мандат след изборите на 18 март, руският президент Владимир Путин черпи в своя полза от дълбокия кладенец на народната подкрепа, базирана на два основни фактора – огромния ръст в стандарта на живот в страната по време на неговите 18 години на власт и триумфалното завръщане на Русия на световната сцена.

В момента Русия е във висшата лига на световните страни, но колко дълго ще продължи това?

Подготвяйки се за следващия си шестгодишен мандат – който би могъл да бъде и последен, като се има предвид конституционните ограничения и възрастта на президента (65 г.), Путин се изправя пред заплахи за своите икономически обещания и геополитически амбиции, пише Bloomberg в свой материал.

"Путин се справя добре в краткосрочен план, но дългосрочните разходи растат", посочва Марк Галеоти, водещ експерт по въпросите на Русия и изследовател към Института по международни отношения в Прага.
"Империите струват пари. Въпросът е дали Путин може да си го позволи", допълва той.

Цените на петрола се увеличиха в годините след идването на власт на Путин през 2000 г., давайки тласък на икономическия ръст, който трансформира Русия. Милиони се измъкнаха от бедността, а още повече хора вкусиха за първи път живота на средната класа. Продажбите на всичко – от нови коли до телевизори, отбелязаха бум, а западни компании като Ford и Ikea изпълниха пазара. В същото време увеличените правителствени разходи за здравна грижа помогнаха за обръщането на тенденцията с намаляващата продължителност на живота.

Този ръст обаче вече дава признаци за застой. Москва беше ударена през 2014 г. от ниските цени на петрола и западните санкции заради анексирането на полуостров Крим и украинския конфликт. Русия обаче не можа да надскочи зависимостта от петрол и други природни ресурси. Санкциите, които спряха достъпа до западни капитали и технологии, само направиха нещата по-зле, като според някои изчисления са коствали до един процентен пункт от растежа. На този фон рублата също се срина, отразявайки се върху достъпността на вносните стоки или пътуванията в чужбина.

Американските санкции ще останат в сила "поне докато Путин е на власт", предвижда Андрей Кортунов, ръководител на изследователската група Руски съвет за международни отношения.

Добрата новина обаче е, че отслабената икономика помогна на централната банка да доведе инфлацията до рекордно ниски стойности, като наскоро кредитният рейтинг на Русия успя да излезе от графата "боклук" благодарение на стриктните бюджетни политики на Путин.

Русия обаче може да се окаже, че върви по стъпките на Аржентина, която беше сред десетте най-големи икономики в началото на миналия век благодарение на растящия си износ на стоки за широко потребление, а сега не влиза и в челната двайсетица.

"Ако Русия не направи нещо, ни очаква същата съдба", смята Игор Юргенс, бивш президентски съветник и вицепрезидент на Руския съюз на индустриалците и предприемачите.

Сред плановете на правителството са намаляване на разходите за отбрана, пренасочвайки средства към пренебрегвани сектори като пътища и инфраструктура. В своя реч по-рано този месец президентът обеща 50-процентно увеличение на доходите на глава от населението до средата на следващото десетилетие, ангажирайки се с превръщането на Русия в една от петте водещи световни икономики. Но дори според руската централна банка това няма как да стане без мащабни икономически реформи.

Икономическите затруднения на Путин обаче изглежда не вредят на неговия глобален апетит. Той показа, че може да прави големи геополитически изненади като намесата в американските президентски избори през 2016 г. или операцията от 2015 г. в Сирия, като и двете бяха осъществени без големи разходи. "Тази страна не трябва да бъде подценявана", категоричен е Дмитрий Тернин, ръководител на Carnegie Moscow Center. Въпреки това той допълва, че ако руснаците решат, че могат отново да бъдат като Съветския съюз или трябва да се съревновават със САЩ или Китай, са загубени.

Американският президент Доналд Тръмп все още не е отговорил на надеждите на Кремъл за затопляне на отношенията. Но дори само катаклизмите, които той причини в американската външна политика и отношения с близките съюзници, създадоха повече възможности за Москва в световен план. В същото време слуховете, че намеса на Кремъл може да е допринесла за избирането на Тръмп, отслабиха позициите на американския президент.

Дали Путин ще успее да се възползва от дадените му шансове все повече ще зависи от това дали ще може да върне икономиката отново на скорост.

Четете още новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Войнаи нещо уцелили ли са или вече го няма руското пво в Сирия?
188
1
 
4
 
! Отговори
5 преди 6 години
200 лв пенсия как се живее
187
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво като си в ЕС,те ако си правят изводи А МОЖЕ БИ ДА за нас от тукашните червени драскачи трябва и от ЕС да ни изгонят а те видите ли в САЩ искат ами нормално на Корнела и Деса къде са им синовете,нагляри"русия им е в душата"ама краката към ЕС и САЩ ги теглят.Лицемери.
186
5
 
6
 
! Отговори
8 преди 6 години
Това вас не засяга избори в русия гледайте бг и немотия тук
185
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свършиха рублите от руското посолство и хвалбите за дребния, злобен диктатор секнаха.
184
4
 
5
 
! Отговори
Война преди 6 години
По сведения на Сирйиските медии тази вечер Руските ПВО в Сирия са били задействани и са пройзвели над 10 пуска по цели идващи от Средиземно море в района на Латакия,жители на града са видели огнени калбета над морето.
183
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 217какво става с визите за САЩа визите за Русия отмениха ли ги? Нали уж братя, православни, славяни и други алабализми?
182
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А във Владивосток изборният ден приключи.
181
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия защитавате , у САЩ искате да ходите ,накрая на село у керпичената колиба
180
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Владими в главите им само сърпове и чукове дрънкат
179
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Впрочем, какво става с визите за САЩ, отмениха ли ги, нали сме членове на ЕС който има безвизов режим със САЩ?
178
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИНТЕРНЕТверно ли бе? Руски интернет :))))) Нещо като дървено желязо :))))
177
8
 
8
 
! Отговори
Влади преди 6 години
Абе, милиционери, какво ви засяга Русия? Да не би да ви плаща нещо? Ако ви плаща, извинявам се, обаче ако не - какво толкова я защитавате, като стандарт на живот ли или като водеща държава. В какво? Там е кофти за живеене, знам го от опит, а ако ни завладеят, за което мечтаете, у нас ще е още по-кофти. Това ли искате, в края на краищата?!!!
176
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИНТЕРНЕТ
175
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ognyanzНапиши една реална технологиябатерии за подводници. Я ти напише една руска технология
174
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обеща да вземе Крим от украинските натовци и европейци. Изпълни го. Сега обещава да вземе Източна Украйна на концесия за 100 години.
173
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** мендъри- тая дума просттаците я повтарят за щяло и нещяло,вие наред ли сте бе
172
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АНТИСАЩ дават визи на българи, на *** не дават.
171
10
 
14
 
! Отговори
noFreeman преди 6 години
еее омръзна ми да чета глупости... Русия вече е голям играч и няма да се върне там, където западния джен-дърски свят искаше да я вкара. Може - но само със сила... което няма как да стане, тъй като другите тепърва има да догонват...
170
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От мен също УСПЕХ НА ПИ..кин ,така ще има Емиграция и тука ДАНО идват само нормални руснаци че от болшевики байгън вече,