Лондон с ново обвинение към Москва: Кремъл тайно трупа запаси "Новичок"

Русия контраатакува: Отровата може да е дошла от британска лаборатория
Обновена: 19 мар 2018 11:26 | 18 мар 2018 15:12,
220
Лондон с ново обвинение към Москва: Кремъл тайно трупа запаси "Новичок"
Снимка: архив Reuters

На фона на растящото напрежение между Русия и Великобритания Лондон отправи ново обвинение към Москва.

Британският министър на външните работи Борис Джонсън заяви в интервю за Би Би Си, че Русия тайно е складирала запаси от нервнопаралитичното вещество. Химикалът бе използван при отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му преди десет дни. Двамата са в тежко състояние с опасност за живота в болница.

Според Джонсън Кремъл е проучвал как подобни оръжия биха могли да се използват при убийства, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Великобритания обвини Русия, че е използвала нервнопаралитичното вещество от съветско време "Новичок", за да извърши нападение срещу Скрипал и дъщеря му Юлия. Лондон определя случая като първия, в който от Втората световна война насам в Европа е било употребено химическо оръжие.

Още по темата

Русия отрича да е замесена по какъвто и да е начин.

"Разполагаме с доказателства за периода от последните десет години, че Русия не само е проучвала употребата на нервнопаралитични вещества за убийства, но и е произвеждала и складирала "Новичок", каза Джонсън.

Заради нападението Великобритания и Русия експулсираха взаимно по 23 дипломати, а отношенията им достигнаха до най-ниската си точка от Студената война.

Утре в Обединеното кралство ще пристигнат представители на Организацията за забрана на химическите оръжия, за да изследват пробите от използваното при атаката вещество, а резултатите ще станат известни след около две седмици, заяви британското министерство на външните работи.

В интервюто за Би Би Си Джонсън заяви, че уликите за отравянето "неумолимо водят към Кремъл", предаде и Асошиейтед прес. Министърът допълни, че идната седмицата ще има заседание на британския Съвет за национална сигурност, на което ще бъде обсъдено какви по-нататъшни мерки евентуално да предприеме Великобритания.

Междувременно постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов заяви, отново в интервю за Би Би Си, че нервнопаралитичното вещество, отровило бившия руски разузнавач Сергей Скрипал, може да е дошло от британска лаборатория, предаде Асошиейтед прес.

В интервюто си Чижов отрича Русия да разполага със запаси от химически оръжия и отново изключва страната да стои зад отравянето на Скрипал и дъщеря.

Пред Би Би Си руският дипломат заяви, че само на 12 км от Солсбъри, града, където бяха открити Скрипал и дъщеря му, се намира Портън Даун, британски обект за изследвания в областта на химическите оръжия.

На въпрос дали казва, че Портън Даун е отговорен, той отвърна: "Не зная".

Британското правителство окачестви твърдението на Чижов като "небивалица".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
1
 
1
 
! Отговори
Хел преди 6 години
Още не родил този които може да сломи Русия
180
1
 
0
 
! Отговори
Рашо преди 6 години
Ким чен ун отрови брат си по подобен начин, та Путин назад ли да стои. Нищо чудно и Гюлен да му се случи нещо подобно. И трите нации гласуват като зомбирани.
179
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По същия начин Иван Грозни- той накарал всички "славянски" племена да се наричат "руснаци",макар че 95% от тях не били такива! Направил го е без да ги пита- затова днес можем да ги кръщаваме както си искаме- украинци,българи,поляци,хървати,северяни и т.н.,95% от тях и без това не са руснаци!
178
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим си е крим. Кое е по-нечестно - комунистическия лидер Хрушчов че го е взел от Русия и дал на Украйна без да пита хората, или сега, когато е проведен референдум с международни наблюдатели и обратно е върнат на Русия?
177
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новичок за старичок.
176
1
 
1
 
! Отговори
Къде преди 6 години
са коментарите?
175
1
 
2
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До АнонименАхахаха пакитата са ги накарали да се на.ират мометата англииски от "чистата" раса тва ви е бъдещето бе олиго.рени!
174
0
 
2
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До АнонименКъв Чърлчил бе пакитата ви използват дъщерите за секс робини бетер ци.анки.е са станали белите момичета в Англия със "синята" кръв още малко и ще ги продават в центъра на града като кучета помиари каквито и сте!
173
0
 
3
 
! Отговори
фон Майнщофен преди 6 години
Кремъл квото си иска може да трупа обяснете обаче как пакитата ви нае.аха дъщерите!
172
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отровата е от лабораторията в кабинета на Тереза Мей. Доказано е от руските експерти.
171
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Москва: може и да е от Бряг на слоновата кост. от тамошна лаборатория, или от Лесото.
170
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едва ли някой сериозен политик гледа сериозно на този *** Джонсън! Какво лъжеше преди изборите? Твърдеше, че няма да плащат след Брекзита, сега започна друго да пее...
169
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Англия закъса от този брекзит и се чуди как да отклонява вниманието на народа!
168
1
 
20
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
Това хахо Джонсън преди Брекзит плямпаше че страната му няма да плати и пени на ЕУ но ден след референдума си призна че сумата ще е от 30 до 40 милиарда!!! евро... Този а отвори устата си а знай че е излъгал. И как имат тази информация? От шпиони като Скрипал които за пари си продали страната си?
167
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ! 179Не е 'анексия' да си прибереш нещо което е твое. Погледни историята - ако някой може наистина да предяви някакви претенции към Крим - това са татарите и турците, Украйна я няма никаква!
166
6
 
22
 
! Отговори
СССР преди 6 години
Лондон и съюзници са ужасени от факта , че Путин остава на власт . От ужас и страх са си загубили ума.
165
1
 
18
 
! Отговори
а доказателств кога? преди 6 години
говори се за 'вероятности' , 'предположения', 'улики водещи към' - ама няма нито едно доказателство - всичко са приказки и пропаганда! Без дори да вземем предвид че е напълно безмислено такова сложно деяние - далеч по лесно е предателя да се 'подхлъзне' в Лондонската мъгла пред някой бус...
164
3
 
10
 
! Отговори
Морис преди 6 години
А пък мен лично руснаците ме кефят как се разправят с националните предатели. Не може всеки да си мисли, че като предаде/продаде държавата си, след това ще си живурка в някое английско село и ще посръбва уиски пред камината.
163
10
 
1
 
! Отговори
! преди 6 години
А доказателства за анексията на Крим чакаш ли, ***?
162
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ох! Тези руснаци!