Безпрецедентен външен натиск и... руснаците се сплотиха

Руски медии: На Запад не отчетоха манталитета на руснаците
19 мар 2018 12:00, Елка Василева
113
Безпрецедентен външен натиск и... руснаците се сплотиха
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Постоянно обновявайки резултатите от вчерашните президентски избори, всички руски вестници тази сутрин обръщат внимание на един най-съществен според тях факт. И той не е очакваната победа на титуляра Владимир Путин, а рекордно високият процент на участие на избирателите.

Според "Независимая газета" на властите този път се удаде да превърнат изборите в празник, без да пренебрегнат и организационната страна на процеса. Друг важен фактор са рязко засилените външни опасности, което традиционно поражда у руснаците желание да се сплотят около властта.

Този път Кремъл, като де факто разреши на опозиционера Алексей Навални да поведе "стачка на избирателите", го застави да заеме нишата на проводник на враждебни намерения срещу Русия. А в такова "предателство" даже протестно настроените граждани масово не пожелаха да участват, отбелязва вестникът.

Тъй като резултатът от гласуването като цяло бе предварително ясен, по време на финала на предизборната надпревара голяма важност придобиха политическите нюанси, а не толкова процентите на всеки от кандидатите, макар че и те имат значение. Важни бяха не само крайните резултати за Путин, а и настроението, с което народът ще делегира четвъртият му мандат. Именно това е значението на високата избирателна активност. И това настроение се оказа като цяло добро и даже бойко.

Още по темата

В източните райони се извиха опашки пред избирателните секции, но този интерес не спадаше и с придвижването на запад - през Сибир към Урал и Поволжието. Даже в Москва още през първата част на деня имаше сериозна активност около училищата (където по традиция са избирателните секции). Хората отиваха с тържествено настроение и с децата си - както в старите съветски времена.

На тази висока активност много емоционално реагира Навални. Той каза, че всички, които са отишли да гласуват, са направили грешка, защото "тези кандидати не са достойни за вас", пише вестникът.

На мобилизиращата роля на външния фактор обръща внимание и шефът на Центъра за политическа информация Алексей Мухин, цитиран от вестника. "Западните партньори се отнесоха зле към нашата страна и у хората се появи желание да защитят определен кандидат за президент. Това добави между 5 и 10 процента към избирателната активност", посочи той. Според него "властта трябва да бъде благодарна на Навални, защото неговата кампания всъщност "привлече допълнителен интерес към изборите".

Шефът на Политическата експертна група Константин Калачов, цитиран от "Независимая газета", отбеляза два фактора за високата активност. Първият - това е политическият подем в страната, защото хората искат да демонстрират подкрепа за властта пред лицето на външния враг. Вторият е в това, че властите успяха да превърнат изборите в празник. "Засега не е ясно, кое изигра по-голяма роля за по-високата активност - реакцията на изявленията на Тереза Мей или използваните в изборите нови технологични методи", каза Калачов.

При това той добави, че активността е голяма не само в селските райони. Добри резултати има и в много столици на руските региони, включително в Москва и Санкт Петербург.

В щаба на Путин също обясниха високата активност с външни обстоятелства. Прессекретарят на щаба Андрей Кондрашов, цитиран от вестника, каза, че активността е с 8-10 процента по-висока от очакваната, за което "трябва да кажем благодаря на Великобритания, където за пореден път не отчетоха руския манталитет. За пореден път започнаха да ни оказват натиск точно в момента, когато трябваше да се мобилизираме".

Вестник "Известия" пък отбелязва, че Путин е победил убедително дори на изборите във Вашингтон и в редица градове на САЩ, където са гласували руски граждани. В консулския окръг Вашингтон за него са гласували 1531 избиратели, на второ място е била Ксения Собчак с 347, а на трето - комунистът Павел Грудинин с 237.

Според вестник "Ведомости" високата активност се обяснява със силния финал на кампанията на Путин - започвайки от отправените от него послания и завършвайки с активните му обиколки из страната. Но все пак и този вестник смята за главен фактор международната обстановка от последните месеци - от ситуацията около Олимпиадата (лишаването на руските състезатели от правото да участват под знамето на своята родина) до скандала с Великобритания. "Безпрецедентният натиск на външния свят над Русия застави руснаците да сплотят редици и да се обединят около властта", каза политологът Андрей Колядин, цитиран от вестника.

" Ведомости" обръща внимание на първите изявления на Путин след изборите късно снощи, че не планира нова конституционна реформа. Вестникът припомня, че според действащата конституция едно и също лице не може да заема поста президент повече от два поредни мандата. Всекидневникът обаче не пропуска неговата многозначителна уговорка, че "всичко тече, всичко се променя".

Вестникът цитира изявление на друг от съперниците на Путин във вчерашните избори - националистът Владимир Жириновски - лидер на Либералнодемократическата партия. Той смята, че тези президентски избори могат да станат последни за Русия, предричайки че страната ще тръгне по пътя на Китай, където президентът Си Цзинпин получи право да управлява пожизнено.

"Ще има Държавен съвет - колективен орган, в който неговият председател с права на президент ще се избира на заседание на Държавния съвет, сформиран от най-добрите губернатори и, за пред обществото - от по-изявените министри, сенатори и депутати - общо около 30-40 души, които ще заседават в Георгиевската зала на Кремъл", споделя Жириновски.

В снощните си изявления Путин, цитиран от "Ведомости", отбеляза също така, че ще има промени в правителството след встъпването в длъжност на държавния глава в новия му мандат. "Аз мисля за това, конкретно мисля още от днес", добави Путин, цитиран от вестника.

На интересен факт по този повод обръща внимание вестник "Московский комсомолец" - Путин се е явил в предизборния щаб снощи сам, а не както след предишните избори, когато е бил съпроводен от премиера Дмитрий Медведев. Президентът фактически не е отговорил на въпроса ще остане ли Медведев на поста си.

"Избирателният щаб на Путин малко напомняше събрание на съмишленици, преживели трудна предизборна борба и готвещи се за нейния кулминационен момент. Доверените лица, представителите на инициативните групи и останалите поканени се стичаха вяло в предизборния щаб половин час след закриването на избирателните секции в Москва. Лицата им не изразяваха никаква тревога, или обратно - особена радост", пише "Московский комсомолец".

Дори когато от големия екран, на който пряко се предаваше хода на постъпването на резултатите, водещият обяви данните от екзитполовете, присъстващите по никакъв начин не реагираха нито с аплодисменти, нито с възгласи. "Ами че ние и без това бяхме уверени, че Владимир Владимирович ще победи с голяма разлика, а може даже и с личен рекорд", оправдаваха се те пред журналистите.

/БТА/


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само промити от пиндоската
пропаганда мозъци могат да
се чудят каква е икон. система
в Русия , Китай и т. н. Четете
например Т. Пикети и ще разберете
че западният капитализъм е
някаква фантасмагория която
ви я продават като истина от
последна инстанция .
99
4
 
2
 
! Отговори
Джон преди 1 година
Русия върви с бързи крачки към някакъв хермафродитизъм на социализма, не може да имаш капитализъм и милиардери ,и в същото време вожд ,спасител от вражеските капиталистически страни и да печели с тия проценти характерни за социализма, господ да е на помощ на Русия след Путин ,АМИН .
98
1
 
5
 
! Отговори
Аритметка преди 1 година
Ами като бягат руснаците от Путин, защо в България печели 80 % , както и в секциите в САЩ и т.н???
97
11
 
5
 
! Отговори
Анонимна преди 1 година
Руснаците бягат от своята държава.Винаги са били лъгани,като нас българите.Путин, колко хора унищожи? Русофили, защо го величаете? Руският народ живее зле . По това как живеят хората, ще разбереш какви са управляващите!Ние българите и руснаците работим за жълти стотинки! Това е истината!И там има милиардери, които ограбват Народа.
96
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то в социалистическа държава е нормално да се печели с голям вот и от един човек. Голяма хвалба.
95
6
 
12
 
! Отговори
Ели Минск преди 1 година
Браво на Меи сплоти Русия Путин спечели!!!!!!
94
8
 
13
 
! Отговори
к преди 1 година
Путин спечели с 76% от гласовте !!!

ното един западен измикярин никога дори не се е доближавал до такава популярност - дори Чърчил не е имал такава подкрепа

Русия е злобно и несправедливо атакувана от световния еврейски заговор - резултата е обединена, сплотена и силна Русия !
Запага и САЩ се уплавляват от група изкуфяли 100 годишни еврей-олигарси които са на път да се самоунищожат
93
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 95 Нещо грешите в Русия вече няма такава идеология. Там цари първоначалното натрупване на капитала. Не управляват комунисти и социалисти, а партията на Путин, която няма общо със социализма и пр.
92
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Специално благодарим на г-жа Тереза Мей и г-н Борис Джонсън , за неистовите им усилия с които направиха възможна разгромната победата на г-н Путин на президентските избори в Русия!!!
91
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как е възможно е идеология, която трябва са има равенство - едните са милиардери ? А другите пият шампоан ??? А президента има състояние за малка държава.
Нека ми обяснят тези, които викат слава русияя . Мерси.
90
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като глефах вчера интервютата с руснаците , как бяха облечени и как плюха джуджии. Ми стана жал. Гласуват щото няма алтернатива.
Успокояват се с патриотични слова, докато страната тъне в олигархия и ембарго.
Единият руснак: като трябва да гласуваме ни говорят за ВСВ, а после нищо. Хахахах
89
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава на Русия и Владимир Путин.
88
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този Иво Инджев да вземе да се скрие някъде и да не се показва.
87
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента по радиото чувам
Иво Инджов да препоръчва
как трябвало да се демократизира
руската полит . система . След това
го представят като преподавател
от великотърновския университет.
Назначението му там на подобна
длъжност е голяма грешка ,
86
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демокрацията се лансира като
форма на управление в сащ , където
също има робовладелска форма
на обществения строй . Т. е. този
термин е фалшив . Истинският
термин е народовластие .
85
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Антидемократичната пропаганда
е правилна пропаганда .Това което
са пропуснали да ви кажат е , че
демос на старогръцки не означава
народ .Думата е лаос . Демос е
името на квартал в Атина , където
са живеели богатите робовладелци .
Демокрация означава власт на
богатите робовладелци от Демос .
Виждате ли връзка с днешната
действителност и вашето положение
в нея - няма нищо случайно .
84
5
 
27
 
! Отговори
язе преди 1 година
И още една умна стъпка на Путин: срещата му с победените кандидат-президенти, отново в търсене на единство и сплотяване.

Кога у нас нещо подобно може да се случи?
83
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стандартът им е по-висок и от
Странджа и от София .Да му
мислят само ...
слугинчета .
82
1
 
27
 
! Отговори
681 преди 1 година
А нас никой и с нищо не може да ни сплоти. Такъв ни е генът - преди всичко робски, съчетан с много злоба и завист! Вижте общото във всичките убийства в България от последните 2 месеца - изтребваме по роднински, само пловдивският доктор прави изключение...
81
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите продадоха родината за турски дъвки Би-Бип , корекомски шоколат с палмово масло ,кастфони и тонколони..