Бизнес с бедността! Търси се работна ръка – да е евтина!

Предпочитаните кадри: от Източна Европа и съсипаната от кризата Гърция
19 мар 2018 19:45,
101
Бизнес с бедността! Търси се работна ръка – да е евтина!
Снимка: Reuters

Никос Вартимиадис е напълно разорен. Затънал е в неизплатени дългове, а пекарната му е фалирала. Никос, който е на средна възраст и има три деца, споделя злощастната съдба на редица други безработни в Гърция. Захващал се е с временна работа, но постоянна така и не успявал да си намери. Докато един ден негов познат, също безработен, му казал, че клон на японско индустриално предприятие в Чехия предлага работа поне 1300 евро твърда месечна заплата.

Никос и приятелите му подписали договори с местна посредническа фирма. Условията на работа във фабриката изглеждали отлични. Само че реалността се оказала друга, разказва "Дойче веле".

Когато пристигнали на място, Никос и приятелят му с изненадана научили, че ще получават месечна заплата от 540 евро и няма да има никакво допълнително заплащане за наднормен труд, макар че това им било предварително обещано. Бившият пекар и приятелят му отказали да подпишат окончателния договор и незабавно се върнали обратно в Гърция.

За разлика от тях има обаче много други хора, най-вече сред младите, които проявяват истински авантюризъм. \

"От момента, в който ни качиха в разнебитения автобус, който трябваше да ни откара във фабриката, ми стана ясно, че става дума за ужасна измама. Само че когато си отчаян, си готов и за сламка да се уловиш", казва 28-годишната фризьорка Кристина Нери.

Бизнес с бедността

Близо 55 000 агенции по заетостта в Европа всяка година набират евтина работна ръка за ниско платени дейности, предимно в сектора на услугите. Благодарение на тези посреднически агенции работодателите пестят голяма част от разходите за здравни осигуровки, за платен отпуск и прилични битови условия. А бедните и отчаяни от немотията източноевропейци или съсипаните от кризата гърци са заставени да работят при нечовешки условия.

"Държаха ни като роби в мръсни, запуснати общежития, които по нищо не приличаха на комфортните условия от рекламните снимки на сайта на агенцията. А най-ужасно от всичко беше, че не ни осигуриха каквото и да било медицинско обслужване", казва Кристина. Докато работела за Toyodа Gosei Czech, тя се разболяла тежко от грип, а фирмата, която ѝ намерила работата , я заплашила, че ако иска болнични, ще я изхвърлят. Кристина успяла да издържи един ден, но след това напуснала, защото не искала да жертва здравето и живота си.

След срива на икономиката в Гърция през 2009 г. над 427 000 гърци са напуснали страната си, за да търсят работа в чужбина. По данни на Националната банка на Гърция, безпримерното изтичане на мозъци продължава и до днес. Гърция е на трето място след Кипър и Испания по брой на младите хора, напускащи родината си.

Очертава ли се подобрение?

Според официалните статистики, безработицата в Гърция, която преди достигаше до 27%, в последно време осезаемо намалява. С ниво от близо 20% обаче, тя все пак остава близо три пъти по-висока от средната за ЕС, която е 8,8%.  Това ще продължи да тласка безработните гърци да си търсят работа в чужбина, а и да стават жертва на криминални фирми.

"Аз веднъж се опарих и повече няма да опитам, но ми е жал  за 18 - 19-годишните, които наивно се улавят в капана на измамнически схеми", казва Кристина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
25
 
! Отговори
свободен преди 6 години
По-добре безработен беден,отколкото беден роб! За ядене все ще се намерят пари и за пиене.
50
5
 
18
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Причините да има толкова ниски заплати са три:1. Ниска производителност, и лошо управление на фирмите.2. Калпаво образование което произвежда прости хора без знания и умения.3. Прекалено много хора които са съгласни да работят за без пари. (примерно 500 лева на месец)Точка 1 е просто следствие от точка 2. А точка 3 е въпрос на себеуважение. Нещо което българите явно са загубили много отдавна. Затова и масово виждаме "вишисти" които бачкат на запад като строители и работници по полето
49
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тази държава трябва да има масова стачка. Всеки има право да стачкува. Така всички хора ще могат да изнудят работодателите да им вдигнат заплатите, защото ако не го направят загубите със всеки изминал ден ще нарастват.
48
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АНТИстани "чорбаджия". Давай високи заплати. Умори тия хора от работа...
47
4
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Ака чорбаджиите-изедници вдигнат заплатите до прилично ниво, то толкова мноого работа чака работника, че ще има издъхнали на работното място.
46
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направо да фалират и да се отказват да предлагат работа като ще плащат все едно дават помощи.
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София изкуствено се подържа по добър стандарт за живот ,сетете защо ?!!!!
44
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Мафиякартел няма. Картел няма как да има. Картел не е и нужно да има. Заплатите са такива каквито най-големия работодател в страната - самата държава ги определя. Когато държавата плаща по 600-700 лв. на служителите си - естествено и частния бизнес да се движи в тези нива. Ако държавата плаща по 1200-1500 и частния бизнес ще се нагоди.
43
1
 
17
 
! Отговори
маке преди 6 години
до 41у грешка си приятел никой не ке ти дигне заплатата след 3 месеца ако зимаш 6-700 лв най ного да ти дадът още 20-30 лв ако не те устройва почваш играта наново и догат се усетиш минали 15-20 години а ти си па на старта
42
1
 
26
 
! Отговори
Мафия преди 6 години
1995 г. -> мафиот -> преход (беднотия до шия) -> 2018 г. мафиот -> бизнесмен !!!Спрете да се подигравате с хората. В цялата държава има картел на заплатите на бедния българин. Масово 500-600 лева месечна заплата в 95% от градовете в страната. Разберете , че град София е столица на България, но тя не е Република България!!!
41
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пичове, никъде няма да ви постелят червения килим. Хващате се в някоя фирма за малка заплата и бачкате здраво. 3 месеца - нито ден повече. След това сядате да си поговорите с управителя. Ако се справяте по-добре от останълите - изисквате по-добра заплата от техните. Ако сте работили професионално - ще му е изгодно да ви задържи.
40
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който е работил в Гърция и Кипър знае че това е най-мързеливата нация , В България колкото и да ни ограби запада все пак има индустрия , а те нямат нищо само туризъм ядене пиене таверни и щкране с пръсти..Българина влезна в ЕС за да щтрака с пръсти и хвърля кючеци като гърците,..
39
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със една дума търсят се роби.
38
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и в същото време еврочиновници и българската върхушка получават по 50хил.месечно като заплата!
37
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам се е напълнила нашата държава с прислужници гъркини,горките гърци !
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** при митко митев навремето бе пич 300 лева през седмицата по 12 часа събота и неделя 24 зарад половинката му шев
35
0
 
13
 
! Отговори
Йахах преди 6 години
Васил Велев да ги наеме на работа. Нали иска да внася чужденци, а тия са ни близо. Йайайауау. Убиват ме с тези статии.
34
1
 
7
 
! Отговори
до анонимен преди 6 години
За Гърците само геноцид те са мързеливи..---------Ами, то същото може да се каже и за бълтарите!Ще ти хареса ли???
33
3
 
9
 
! Отговори
РАН-ЪТ преди 6 години
Тук трябва население от 4 милиона.
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От централата на управляващите ,, герб" , ли дойде новината ?!