Бизнес с бедността! Търси се работна ръка – да е евтина!

Предпочитаните кадри: от Източна Европа и съсипаната от кризата Гърция
19 мар 2018 19:45,
101
Бизнес с бедността! Търси се работна ръка – да е евтина!
Снимка: Reuters

Никос Вартимиадис е напълно разорен. Затънал е в неизплатени дългове, а пекарната му е фалирала. Никос, който е на средна възраст и има три деца, споделя злощастната съдба на редица други безработни в Гърция. Захващал се е с временна работа, но постоянна така и не успявал да си намери. Докато един ден негов познат, също безработен, му казал, че клон на японско индустриално предприятие в Чехия предлага работа поне 1300 евро твърда месечна заплата.

Никос и приятелите му подписали договори с местна посредническа фирма. Условията на работа във фабриката изглеждали отлични. Само че реалността се оказала друга, разказва "Дойче веле".

Когато пристигнали на място, Никос и приятелят му с изненадана научили, че ще получават месечна заплата от 540 евро и няма да има никакво допълнително заплащане за наднормен труд, макар че това им било предварително обещано. Бившият пекар и приятелят му отказали да подпишат окончателния договор и незабавно се върнали обратно в Гърция.

За разлика от тях има обаче много други хора, най-вече сред младите, които проявяват истински авантюризъм. \

"От момента, в който ни качиха в разнебитения автобус, който трябваше да ни откара във фабриката, ми стана ясно, че става дума за ужасна измама. Само че когато си отчаян, си готов и за сламка да се уловиш", казва 28-годишната фризьорка Кристина Нери.

Бизнес с бедността

Близо 55 000 агенции по заетостта в Европа всяка година набират евтина работна ръка за ниско платени дейности, предимно в сектора на услугите. Благодарение на тези посреднически агенции работодателите пестят голяма част от разходите за здравни осигуровки, за платен отпуск и прилични битови условия. А бедните и отчаяни от немотията източноевропейци или съсипаните от кризата гърци са заставени да работят при нечовешки условия.

"Държаха ни като роби в мръсни, запуснати общежития, които по нищо не приличаха на комфортните условия от рекламните снимки на сайта на агенцията. А най-ужасно от всичко беше, че не ни осигуриха каквото и да било медицинско обслужване", казва Кристина. Докато работела за Toyodа Gosei Czech, тя се разболяла тежко от грип, а фирмата, която ѝ намерила работата , я заплашила, че ако иска болнични, ще я изхвърлят. Кристина успяла да издържи един ден, но след това напуснала, защото не искала да жертва здравето и живота си.

След срива на икономиката в Гърция през 2009 г. над 427 000 гърци са напуснали страната си, за да търсят работа в чужбина. По данни на Националната банка на Гърция, безпримерното изтичане на мозъци продължава и до днес. Гърция е на трето място след Кипър и Испания по брой на младите хора, напускащи родината си.

Очертава ли се подобрение?

Според официалните статистики, безработицата в Гърция, която преди достигаше до 27%, в последно време осезаемо намалява. С ниво от близо 20% обаче, тя все пак остава близо три пъти по-висока от средната за ЕС, която е 8,8%.  Това ще продължи да тласка безработните гърци да си търсят работа в чужбина, а и да стават жертва на криминални фирми.

"Аз веднъж се опарих и повече няма да опитам, но ми е жал  за 18 - 19-годишните, които наивно се улавят в капана на измамнически схеми", казва Кристина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората се делят на добър и лош материал .. Ако не искате да се от лошия материал станете програмисти , станете физици и направете бомба да унищожите окупатора САЩ и запада
30
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Гърците само геноцид те са мързеливи..
29
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не е виновен нито на Гърците нито на Българите. Виновните са самите хора. Когато на Гърците им даваха милиардите защо поне един не се осъмни че нещо има гнило? Неможе да получаваш 13 и 14 заплата без да си изкарал и 5 лева! Никой ли не си даде сметка че рано или късно ще плаща сметката? Или са си мисле ли че така ще е вечно? Същото се отнася и за БГ. Никой не се замисли какво ще се случи след като мутрите и селян.дурите им унищожат заводите и предприятията. Нямше с какво да мислят ли?
28
0
 
26
 
! Отговори
О, боже преди 6 години
Тази статия показва нагледно упадъка на българската псевдо журналистика. В държава, където милион и триста хиляди пенсионери живеят с пенсии до 150 евро и 80 процента от работещите(които би трябвало да отглеждат деца) вземат до 400 евро седнали да гледат гърците как били. Нямам думи!
27
3
 
7
 
! Отговори
Маке преди 6 години
Това е бъдещето на ЕС, бедност и корупция недоносчето се разлага бъдещето е на Марксизма, много хора не могат да разберат че Марксизъм и Сталинизъм са две различни неща и ги наричат комунизъм.
26
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има да я търси тази работна ръка бизнесът. И все повече зор ще вижда, щом държи основно на това, тя да е евтина.
25
0
 
12
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
Историците май избързаха да ни извадят от феодализма.... а още сме си там само че с интернет и Смарт телефони
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учете за инженери само така ,ще имате работа на запад са *** , а от джендъра инжнер не става..
23
1
 
3
 
! Отговори
Мара Салватруча преди 6 години
До КривонделС кво одеяло се завиваш?
22
21
 
7
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
За пръв път бях в Гърция през 90те. Солун беше като друга вселена с лъскавите витрини и шарените стоки. Днес София изглежда по-добре. Постепенно ги настигаме.
21
0
 
17
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
Това си е геноцид, модерен бизнес геноцид.
20
16
 
1
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Повечето страни в ЕС са в криза. Не само Гърция а Италия също има проблеми. Стабилните икономики са Германия, Франция, България и отчасти Румъния.
19
0
 
14
 
! Отговори
българина преди 6 години
и аз търся хора поне 10 души има много работа, давам 100 лева заплата за чистачка, 200 лева за дойка, 300 за готвачка, 400 за шофьора ми?!? абе защо не мога да намеря работа? толкова работа пък няма хора
18
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хубавци ако това което казвате за Маляките е вярно то при нас трябва да се казва не бизнес А гавра..........
17
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето така се промиват мозъци, и хората по света си мислят, че гърците са зле, а те в сравнение с нас са на светлинни години.
16
0
 
30
 
! Отговори
Krom преди 6 години
Господи, каква мъка?! Не като "дребните проблеми" на нещастните български шивачки в гръцките "фирми" които още си сънуват заплатите? Не? Това е трагедия - тая на Никос. Не тая на българския пенсионер, който се изхранва от кофата за ***? Но виж, Никос? Сега да не се очаква да се просълзим?
15
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България я няма в класацията.Защото тук работиш на 3 смени за 300 евро, държат се с теб като роб и по-лошо от роб, извънреднит не се заплащат, нощният труд се заплаща по 2 лв. отгоре на смяна на ден, на официални празници се работи и това не се заплаща, защото се води официално неработен ден.Освен това в Гърция има синдикати и инспекции по труда,които са реални, а тук всичко това е бутафория,идват икнспектори и си тръгват с дисаги пълни с "подаръци".Българите бягат буквално от тази територия.
14
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди месец бях в Чехия и разговарях с много българи. Те са обикновени работници там и бяха доволни от високите си заплати. Нещо друго ме смая. Поне 10- тина от тях имаха второ и предвиждаха да имат трето дете. Оказа се, че в Чехия при раждане на трето дете се дава безплатно жилище- нещо, което не знаех. Много работещи в Чехия са украинци. Чешкото правителство увеличи разрешителните за работа в страната за украинци от 9 на 18 000 души.
13
5
 
21
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Глупости.В Чехия чистачките вземат по 600-700евра.Каква е целта на тези драсканици
12
7
 
3
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Що така почваш с лошо бе, коте? В крайна сметка в Турция се води гражданска война, а не в България.