За едната работа: Безработни с чужда самоличност!?

Хора копират опита на други, за да бъдат наети
19 мар 2018 09:45, Петя Славова
21
За едната работа: Безработни с чужда самоличност!?
Снимка: pexels.com

Безработни кандидатстват за работа с чужда самоличност с цел да увеличат шансовете да бъдат наети. За тази порочна практика алармират експерти по подбор на персонала.

Още по темата

Кандидатите намират публикувани в сайтове за работа СV-та, избират човек с подходящ опит за позицията, на която искат да бъдат наети и копират целия професионален опит на "жертвата".

Така бързо се сдобиват с професионален стаж, осигуряващ им интервю с потенциалния работодател.

"Имаше случай на един мъж, който кандидатства за позиция на търговски представител. На интервюто беше попаднал на колега, който е бил пряк мениджър на човека, чиято самоличност е била взета", обяснява пред "Монитор" Анелия Горгорова, член на Управителния съвет на Българската асоциация за управление на хора.

Кандидатът дори имал същата фамилия като "жертвата" си, но професионалният му опит нямал нищо общо с този, за когото се представя.

Измамата бързо е разкрита, след като експертът по подбор на персонал признал, че той е бил мениджър на мъжа, чиято автобиография е била открадната.

В последните месеци специалистите по подбор на кадри се сблъскват с нова тенденция – майки да кандидатстват за работа вместо децата си.

"По време на интервюто, задавайки въпроси по СV, все по-често чувам "Мама ми го написа, тя ми избра тази позиция", заяви експертът по подбор на персонала Дарина Петрова по конференция "Успешният подбор. Бизнес възможности и предизвикателства".


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последно като ходих на интервю за техническа работа в голяма верига ме питаха защо искам да ставам търговец??? Аз обясних че съм за техниката, но интервюиращите не знаеха за какъв тип техника става дума! Знаеха само, стандартните "полу-лъжи" за условия на труд, коректност, мотивиращо заплащане...и пр. Не знам, но щом не дойде инженер да поговорим се радвам че не отидох втори път
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия интервюиращи какво се правят на жертви? Ако си разменят местата с кандидата за работа, кандидатът ще се справи 100 пъти по- добре от тях. ХР-те за 5 ст. работа не могат да свършат, пък тръгнали да злословят по адрес на кандидатите! Като се чувстват недобре на работа, да напуснат. Никой няма да плаче за тях.
Благодарете се, че изобщо се е появил кандидат.
Стига сте храчили по хората- скоро ще търсите работници от третия свят.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А интервюиращите какви са? Посредствеността е навсякъде.
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента интервютата за работа са просто едно голямо надлъгване. Кандидатът лъже та се къса колко е умен, кадърен и изпълнен с ентусиазъм и изобщо какви чудеса ще направи за компанията, интервюиращия лъже колко стриктно се спазва трудовото законодателство и как ще има бонуси и ще ви вдигаме заплатата на всеки 6 месеца и разбира се, извънредния труд се заплаща и ви осигуряваме на реална заплата и дрън дрън дрън... та е направо смешно, защото е просто голямото надлъгване и всички губят накрая.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А обявите на работодателите как са? Голяма мултинационална компания с дългогодишни традиции в сферата на.... скролваш малко и виждаш едни, дето пекат замразени банички- ***
16
1
 
7
 
! Отговори
Бау преди 1 година
До CV
Просто не са ти повярвали. Помислили са, че лъжеш. Явно работодателите са наясно с фалшивите CV-та. Освен това ако си по-малко квалифицират ще се опитат да ти плащат по-малко. Народа се мисли за хитрец ама да не забравяме, че и работодателите са от народа ...
15
1
 
13
 
! Отговори
чарли преди 1 година
До CV:Може да изместиш боса затова не ти се обаждат.
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото самият процес на кандидатстване е крайно порочен и не работи. Това е едно взаимно надлъгване. Аз ако търся работници, ще поканя всички желаещи и вместо да им искам CV-та и да се лъжем с клишетата за това как искаме да се развиваме и търсим ново предизвикателство, ще им измисля една задачка, за да видя кой как ще се справи ако всички имат еднакъв шанс. Идиотщината на кандидатстването е така навсякъде, не само в България.
13
5
 
13
 
! Отговори
Терсенето преди 1 година
Е, каквото повикало. Такова се обадило, мама ми го написа. Тотална скрап. И работодатели и кандидати. Що нямам проблем. Със автобиографии интервюта? Щото съм професионалист, и зная кой би ме оценил. Във тая държава каквито работодателите, такива работниците. Заварчик съм аргончик, и мога да си намеря работа по цялата планета.
12
2
 
29
 
! Отговори
CV преди 1 година
До Бау

Ако им покриваш изискванията на обявите, въобще не ти звънят. Никакъв отговор не получаваш - нито по мейл, нито по телефон. Направих си експеримент да напиша фалшиво CV с малки стаж, образование, опит, което въобще не покриваше изискванията на обявата, но ми звъннаха за интервю. Няколко дни преди това по същата обява пратих актуалното си CV с всички езици, образование, опит и т.н., но въобще не ме потърсиха. Правете си сметката каква *** е в БГ.
11
1
 
20
 
! Отговори
до 9 преди 1 година
Ще "живееш спокойно" с 600 лв. на село. Ако имаш голяма градина с всякакви зеленчуци и плодове, 10 кокошки, 2 кози и прасе. И ако дървата за печката са уредени по роднинска линия с голяма промоция. В София с 600 лв. си обречен на бедност,дори и ако си имаш собствено жилище.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе ***, днеска кво ви става ? "експертът ...признал .." че кво има да признава - вина ли?
9
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
STARTOVA ZAPLATA OT 600 LV. E DOBRE-MOGESH SPOKOINO DA SI GIVEESH,A DORI I DA SPESTYAVASH.
8
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами докато родните работодатели не слязат на земята и не смалят малко претенциите и изискванията, ще е така. А дори не се усещат, че сами си вкарват автогол, защото от много претенции накрая не наемат най-компетентния човек, а този, който е излъгал много и той се оказва пълен провал и след 2 месеца пак се почва с търсенето на човек, пак следват интервюта и накрая пак наемат некадърник с огромно самочувствие и фалшиво св. И така до безкрай и после "няма качествени служители!" Е, няма и да има.
7
3
 
14
 
! Отговори
НЕбългарин преди 1 година
Българска работа мамини синчета...
6
0
 
26
 
! Отговори
Бау преди 1 година
Кофти практика доста. Наемат се калинки на всякакви позиции и после се чудим, защо нищо не е както трябва. Истината е, че работодателите слагат много завишени изисквания и след като никой не се явни покривайки ги се намалят значително. Нормално е. Само дето подобни трикове развалят този 'номер'. Резултата - хора работят нещо, което изобщо не разбират или умеят и вършат калпава работа.
5
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами докато има обяви от типа: "Търсим човек за работа в офис. Да владее английски, немски, френски и испански. Да е на възраст до 25 години и да имам поне 5 годи стаж по специалността, заплата 600 лева." Не се чудете, че хората ще лъжат и за опит и за години и за стаж. То да се благодари възпросният работодател, че изаобщо има кандидати.
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А това е класика! Ако не си доокрасиш малко СВ-то нямаш шанс. Никой няма да те наеме ако си напълно честен. Виж ако се изкараш супер, имаш шанс. Е, вярно винаги има риск в последствие измамата да лъсне, като се окаже, че идея си нямамш какво трябва да правиш, но пък с повечко късмет...
Е, вярно някои хора, явно прекаляват и вместо да доокрасят малко нещата, направо си измислят ново СВ, ама риск печели, риск губи. И да се обърка нещо не е фатално. Просто пак ще си безработен.
3
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно защо ли става така? А, да, може би защото са продавачка се изисква 2 западни, езика, висше образование, възраст до 25 години и 10 години опит.И накрая всяка кандидатка е принудена да лъжа за да я наемат да продава дрехи.
2
0
 
29
 
! Отговори
Моряк и половина преди 1 година
Тази практика не е от вчера. Сума ти колеги , като кандидатсваха за работа на пасажери им искаха 3 години стаж на такъв кораб , те търсеха вече фалирали такива компании и се бяха писали, че имат стаж там! 50 на 50 беше успеваемостта!