И шестокласници посягат към ганджата! Мама и тате: Може, малко!

Подрастващите посягат най-вече към синтетичните наркотици
20 мар 2018 10:45, Златко Желев
108
И шестокласници посягат към ганджата! Мама и тате: Може, малко!
Снимка: flickr

Все повече пада възрастта на учениците у нас, които посягат към наркотици. Тийнейджърите между 13 и 15 години вече експериментират с тях, обяснява пред "Труд" Желяз Турлаков, експерт по зависимостите.

Дрога вече пробват и деца в шести клас, предупреждават и от Отдела за борба с наркотрафика в Агенция "Митници".

Подрастващите посягат най-вече към синтетичните наркотици – амфетамини, метамфетамини, както и към марихуаната.

Според Турлаков е опасно да се експериментира със синтетика – пристрастяването е силно и може да има необратими последици.

"70-80 % от хората, с които работим са зависими от синтетична дрога. 50-60% са на по 16-17 г. с изразен вече проблем, което говори че имат поне 2-3 годишна история с наркотика", отбелязва Турлаков.

Друг труг тревожен факт е, че все по-често се срещат родители, които смятат за приемлива епизодичната употреба на марихуана.

Нарастват и социалните проблеми при младите хора, като бягство и отпадане от училище, криминални прояви.
 


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
2
 
! Отговори
данчо преди 7 месеца
кой друса тревата с амфетамин хахаха тук 95% от коментиращите са чули нещо и после тук си прилагат тъпите коментари
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всяка трева в София е друсана с амфети и който не знае е закачен наркоман на амфети а той си мисли че тревата е лекичка, да ама не.
98
0
 
0
 
! Отговори
4:20 преди 8 месеца
Пушил съм с dj Станчо на мотора, пуша и не чувствам умора.
97
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пафкам и ми е гот-между другото имам две висши и три езика !
96
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен
Смешният ти коментар не ме трогна. На 18 години съм, опитъл съм и канабис, и синтетични наркотици. Разликата е огромна, канабиса съдържа регулатори които не позволяват да усилваш ефекта, също ни предпазват от свръх доза. Канабиса няма приченени смъртни случай (изключваме синтетична марихуана, която е крайно опасна за човека), не причинява зависимости (физическа нужда в тялото не се усеща). Бойко Вкара амфетамина в България, той ни продава тревицата и дрогите. Правителството ни убива!
95
1
 
4
 
! Отговори
Tojo преди 8 месеца
ДО 94

Аз пък пуша трева, и си залагам заплатата че е по-висока от твоята.
Това че има тъпи хора не значи, че тревата ги е направила тъпи...от тревата не се "затъпява"...вземи и прочети какви са действията на тревата върху мозъка...Другия факт е че държавта може да прибира милиарди от акзици ако се легализира тревата...обаче някой хора в сивия сектор не са навити на тази схема....
94
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
на 28 съм, още по времето когато бях в училище съучениците ми пафкаха в 8-9 клас масово. Аз така и не проявих интерес и не съжалявам. Мисля, че съм постигнала много повече в живота от тях и да, мисля че се затъпява яко от трева. Една позната е бременна в 7ми месец и все още пуши- и трева и тютюн, не зная какво дете ще роди и ме е страх да си представям. Та от такива родители ли очаквате разумни деца пфффф
93
4
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
Тука хората като чуят за трева и си представят изслут растафарянин,атрофирал от пушене спящ по пейките.Аз лично спортувам 7 дена в седмицата и пафкам през 2-3 дена за отпускане,бачкам си и съм си ок.Всяко нещо с мярка е добре.Ако някой ме нарече наркоман в лицето задето пуша ще му сцепя носа на мига.Легализирайте я и да се свършва,който пуши да си гледа чиста махина в двора и да не се занимава с дилъри по улицата.Ама едва ли ще стане скоро,защото чичо Ушев и компания печелят доволно.
92
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
по-добре трева, хиляди пъти по-добре от алкохол, това всеки специалист ще го каже, нооо у Бг-то трябва да се продава хероин и тем подобни бълвочи, та едно растение е криминализирано. Само за инфо в Швейцария е разрешено човек да си отглежда в къщи 2 растение, дали са по-глупави от нашите политици и законотворци?...
91
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега разбирам защо всичко започва от толкова ранна възраст! Така като гледам тук всеки един знае всичко за наркотиците... и има мнение по въпроса, въпреки че е "против" това и никога не е употребявал... :D Мисля, че е абсолютно безпредметно да се надприказваме по тази тема, тъй като думите тук, няма да повлиаят изобщо на тези, които в момента употребяват нещо, някъде...
П.С. Пазете вашите деца и близки, защото за жалост понякога на тях не можем да помогнем, камоли на хора, които не познаваме!
90
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Разпада при новото поколение е тотален. От къде идва дрогата как я внасят през границите от къде взимат субстанциите за да я произвеждат в скрити лаборатории ето това е въпрос с който трябва органите най сериозно да се заемат! Няма ли държава и органи които да се заемат сериозно по въпроса държавата е обречена на разпад. Докато някои другари се занимават с глупости и банковите си сметки поколението родено след 1989 година се разпада. А това означава разпад на всичко. Без народ няма държава.
89
3
 
11
 
! Отговори
Истината преди 8 месеца
Марихуаната ако се пуши е вредна колкото тютюна. Ако се яде (извлек) не е вредна изобщо. Но по принцип не се препоръчва лица по 18г. да консумират опиати.

Синтетиката е изключително вредна и опасна. Има само някой изключения нато например LSD или DMT но тези синтетики е почти невъзможно да се намерят във България.
В Бг. на 99% се продават само боклуци правени от аматьори във домашни условия.

Дори и канабиса който децата си купуват на улицата е ниско качествен и често е напоен със синтетика
88
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До знаещ до 80

Така е аз също имам няколко познати с тези проблеми. Марихуаната е по вередна от колко я изкарват. Най-вече за мозъка... Едно време като деца се майтапихме, че тия които пушат редовно затъпяват и стават *** днес 15 години по-късно разбирам, че сме били прави, тези които не спряха на време си останаха със същия умствен багаж както си бяха и на 16г. Двама ги приеха в лудница да ги лекуват.
87
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
При родители наркомани, какво искате????
Нормални деца ли?
86
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До знаещ до 80

до сега не съм виждал такива хора с СЕРИОЗНИ отклонения от марихуана , виждал съм от херц, пико и други такива , дори и алкохол ...но от трева никога не съм виждал ...може да си прав!
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 82

Не сте ли чували за търсачки бе, хора? Естествено, че има много трудове по темата, пиши в гугъл марихуана алергия на английски. Тревата съдържа хистамини, които силно алергизират белия дроб.
84
6
 
4
 
! Отговори
знаещ до 80 преди 8 месеца
Разбира се, че мога, но този сайт не позволява линкове. Напиши Royal College of Psychiatrists+marijuana+mental health или cannabis paranoia - ще ти излезе изследването на оксфордския университет, или най-свързаното с контекста на статията (и най-тревожното) престижно проучване Cannabis Use in Adolescence Linked to Schizophrenia
Точно трима мои приятели са със СЕРИОЗНИ отклонения от тревата. Никога не говоря празни приказки.
83
2
 
2
 
! Отговори
фантазьор 79 преди 8 месеца
До Анонимен 79

Хахах, значи който не пуши трева задължително трябва да е на "херц"? Като гледам грамотността не смея да питам в каква област е образованието ви... За развития бизнес да не говорим...
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До +++

би ли ни упътил към такова научно доказано изследване за което твърдиш , че съществува?

Благодаря !
81
1
 
6
 
! Отговори
Илиан Тончев преди 8 месеца
Само разбирачи, от двайсет години си пуша и родителите ми далеч не са пушачи. И както всеки от опит си знае само със забраняване не става. А това, че ллеките наркотици били предпоставка и основа за по-тежки такива, може да го каже само някой който няма поглед върху нещата от първо лице. Вероятността е толкова голяма колкото и опитващите алкохол да станат алкохолици. Всичко е възможно, но не всичко е 100% определящо.