Може ли да се измери? Днес честваме щастието?

Инициативата за празничния ден е на Кралство Бутан
20 мар 2018 08:14, Петя Славова
6
Може ли да се измери? Днес честваме щастието?
Снимка: pexels.com

Международният ден на щастието се отбелязва на 20-и март съгласно резолюция 66/281 на Общото събрание на ООН от 28 юни 2012 г., в която е декларирано, че стремежът към щастие и благополучие е фундаментална цел на човечеството, съобщи ТАСС.

Според документа щастието трябва да бъде цел на държавната политика и да стане компонент на по-комплексен, справедлив и балансиран подход към икономически растеж, който да допринася за устойчиво развитие, изкореняване на нищетата и осигуряване на щастие.

ООН призовава всички държави, международни и регионални организации, както и гражданското общество да отбелязват Международния ден на щастието, пише БТА.

Инициативата за деня на щастието е на Кралство Бутан, което за изчисляване на нивото на благополучие на нацията въвежда показателя Брутно национално щастие от 1972 г. Според тогавашния крал Джигме Сингай Вангчук стандартните макроикономически показатели не отразяват нивото на благополучие на страната.

Брутното национално щастие се изчислява по специална методика на базата на показатели като ефективност на управлението, социална справедливост, опазване на околната среда, съхранение на културното и духовно наследство. Според конституцията на Бутан от 2008 г. увеличаването на този показател е една от целите на държавната политика. В страната вече има държавна комисия по брутното национално щастие.

През 2013 г. държавни органи, определящи политиката на държавата за достигане на социално благополучие на гражданите, бяха създадени от правителствата на Венецуела и Еквадор. От февруари 2016 г. държавен министър по щастието има в Обединените арабски емирства. През януари 2017 г. департамент по щастието беше създаден в индийския щат Мадхия Прадеш.

ООН публикува доклад за щастието в света от 2012 г. Този доклад подрежда държавите по нивото на щастието в тях. При съставянето му се отчитат показатели като брутен вътрешен продукт на човек от населението, продължителност на живота, спазване на гражданските свободи, гарантирана заетост, ниво на корупцията, както и резултати от допитване до общественото мнение (например за личната свобода, увереността в утрешния ден, щедростта, причините за радост и безпокойство).

В доклада от 2018 г. (по данни от 2015-2017) страната с най-щастливо население е Финландия. В челната десетка влизат също Норвегия (лидер за 2017 г.), Дания, Исландия, Швейцария, Холандия, Канада, Нова Зеландия Австралия и Швеция. Н края на класацията са Бурунди, Централноафриканската република и Южен Судан.

Подобен рейтинг изготвя и британският изследователски център Ню икономик фаундейшън заедно с неправителствени организации по друга методика, която отчита само четири показателя - ниво на социалното неравенство, оценка на въздействието върху околната среда, продължителност на живота и благополучие на гражданите. Според него най-щастливите държави са Коста Рика, Мексико и Колумбия. В дъното на класацията са Того, Люксембург и Чад.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Щастието е много субективно състояние. За западния човек то е равносилно на материално благополучие. А това е голяма илюзия. Има много бедни хора по света, а на лицето им грее 24 каратова усмивка, каквато няма да видиш в задоволеното западно общество.
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щастливи ли сте?
-ако е "Да" палче нагоре
-ако е "Не" палче надолу
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щастието е състояние ,свързано с личната готовност и нагласа на човек да бъде щастлив.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно как публикувате такава цинична новина на фона на 200 лв пенсия...
2
0
 
1
 
! Отговори
Репортер преди 1 година
"Може ли да се измери? Днес честваме щастието?"
Не знам за щастието дали днес честваме? но не е словореда!
1
6
 
0
 
! Отговори
....... преди 1 година
niama meritelna edinica , 6tastieto e muni4ko , po4ti nezabelejimo zrunce . krasivo e , hubavo e i se krie , sramejlivo e