Принц Салман: Саудитките може и да не покриват глави!

Има условие - да се обличат "скромно и благоприлично
Обновена: 20 мар 2018 09:35 | 20 мар 2018 09:20, Петя Славова
26
Принц Салман: Саудитките може и да не покриват глави!
Снимка: Reuters

Жените в Саудитска Арабия занапред няма да са задължени да покриват главите си и да носят черна абая, при условие, че облеклото им е "скромно и благоприлично". Това обяви престолонаследникът принц Мохамад бин Салман в интервю за американската телевизия Си Би Ес, предаде Ройтерс.

Още по темата

Законите са много ясни и са залегнали в шериата: жените носят скромни и благоприлични дрехи, както и мъжете, казва принцът реформатор. Това обаче не уточнява специално черна абая или черно покривало за главата - решението изцяло е оставено на жените, които сами да решат какъв вид скромно и благоприлично облекло да изберат да носят, добавя той.

Миналия месец високопоставен саудитски духовник каза, че жените трябва да се обличат скромно, но не е задължително да носят абая.

Не е ясно дали тези изявления са сигнал за промяна в принудителните правила за обличане на жените в кралството, отбелязва Ройтерс. След като Мохамад бин Салман бе обявен за престолонаследник, в ултраконсервативната Саудитска Арабия започна процес на увеличаване на правата на жените - позволено им бе да посещават публични спортни прояви, а от лятото - и да шофират.

На 8 март група жени отбелязаха в Джеда Международния ден на жената, като се възползваха от едно новопридобито право - бягаха за здраве, без да обръщат внимание на слисаните минувачи, отбелязва БТА.
Вчера саудитският престолонаследник пристигна на посещение в Съединените щати, като днес ще бъде приет от президента Доналд Тръмп.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
polvo преди 6 години
По-долу: '' Салман да не се увлича, защо еврогей фаминисткия пример хич не е добър...''...Яаааааа ..." правоверен'' рендосва в прав текст ония, дето посрещаха единоверците му с плюшени мечета!!! ''Правоверни'', сигурен ли си, че вече ''платното е изтъкано'', та ''риташ кросното'';-)?
25
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китайците откриха месото и превзеха света.Тези свалят бурките и ще му разплачат майката
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Принца спечели много врагове Да му мислят охраната.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия като махнат бурките, какви ли крокодили ще се покажат отдолу ....
22
0
 
3
 
! Отговори
141 преди 6 години
тия *** в кой век живеят въобще осъзнават ли??
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До weКъде в Корана е казано, че трябва да се носи фередже?Такава препоръка няма и в Стария завет (вие му казвате Книгата).
20
1
 
3
 
! Отговори
Do 18 преди 6 години
Очевидно не си работил с достатъчно евреи и не разбираш семейното им устройтво. Всичко се върти около майката, дори в традицията им е заложено че еврейн може да е само човек роден от еврейка. Не случайно един от най-великите им лидери е Голда Меир, майката на нацията
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 16Навремето Ататюрк е намерил начин, да се надяваме, че и този принц ще успее да осъвремени онова общество. От това хората само ще спечелят.
18
2
 
1
 
! Отговори
До 17 преди 6 години
В Израел на почит е консервативното патриархално общество, все още. Не знам от къде го извади този матриархат точно в Израел, една страна белязана от постоянни войни, изискващи мъжество и дисциплина, дори от жените.
17
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами зависи, да патриахата работи, но в Израел примерно семействата са Матриахат и системата пак работи. Ако притиснеш юридически мъж и жена да живеят заедно и да гледат деца, нащията ще е стабилна без значение кой води в къщата, просто защото и двамата няма да има на къде да мърдат.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само че на мен това "демократизиране" ми звучи по-скоро с пожелателен характер. Кой определя какво е "скромно и благоприлично" облекло? Че като знам как някои гледат на кръв само ако се подаде кичур коса или един пръст плът под чаршафа, едва ли жениците ще имат кой знае каква свобода.
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние живеем в пълен абсурд. В 21 век все още се дискутира дали е ок, ако хората има правото да се обличат както си искат.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...решението изцяло е оставено на жените, които сами да решат какъв вид скромно и благоприлично облекло да изберат да носят....___Ама друг път.Арабите са хлъзгави като змиорки.Правата на жените са само пожелания.Там си предпочитат камилата.
13
26
 
1
 
! Отговори
we преди 6 години
Този НЯМА право да отменя задължение от ВСЕВИШНИЯ!Исляма си има принципи и норми ,и няма цар,няма принц,няма султан,всички са равни пред ВСЕВИШНИЯ,така че принца е сбъркал и то доста!!!
12
0
 
14
 
! Отговори
Грешно заглавие преди 6 години
Принца не е Салман, Салман е краля. Принца е сина му Мохамед бин Салман, което значи Мохамед сина на Салман.
11
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Салман да не се увлича, защо еврогей фаминисткия пример хич не е добър. Прекалената свобода за жените е ревносилно на тотална деградация на обществото, водеща до неговия неизбежен край. Единствения работещ и устойчив модел е патриархата, но това в Европа ще го разберем по трудния начин в най-скоро време, може би още това поколение.
10
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия започват да се цивилизоват за разлика от Турция която се връща в развитието си!
9
5
 
15
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Ваййййй....скоро жените ще станат по важни и от камилите...и арабите изтърват фронта....
8
2
 
30
 
! Отговори
Назад срещу времето преди 6 години
...сега остана да каже, че е по-добре мъжете да си бръснат брадата и съвсем ще ги фърли в оркестъра нашите "правоверни" прошляци..
7
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо трябва да има толкова простотия в тия коментари