Си Цзинпин: Само социализмът може да спаси Китай!

Президентът иска страната да заеме полагащото й се място
20 мар 2018 09:30, Петя Славова
68
Си Цзинпин: Само социализмът може да спаси Китай!
Снимка: БТА

"Само социализмът може да спаси Китай", увери днес президентът Си Цзинпин, цитиран от Франс прес.
Той каза това през последния ден от годишната сесия на еднокамарния китайски парламент, който преди броени дни го преизбра с единодушие и премахна ограничението за брой мандати на президента.

Си, който е смятан за най-могъщия китайски лидер от поне четвърт век, потвърди ръководната роля на комунистическата партия. "Историята доказа и ще продължи да доказва, че само социализмът може да спаси Китай", обяви той от трибуната на парламента, цитиран от БТА.

Си подчерта, че "само като развиваме социализма с китайски характеристики, ние ще можем да завършим великото възраждане на китайската нация".

Догодина Китайската народна република ще празнува 70-ия си юбилей, посочва Франс прес.Обръщайки се индиректно към международната общност, китайският президент увери, че феноменалният възход на страната му от близо четири десетилетия "не е заплаха" за никого. "Китай никога няма да пожертва интересите на другите страни, за да гарантира собственото си развитие", обеща той.

Китай е втората икономика в света след Съединените щати. Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който възприе протекционистки курс, се готви да наложи нови мита за до 60 милиарда долара върху китайския внос, отбелязва Франс прес.

Си Цзинпин обаче отправи поредно предупреждение към Тайван. Китай никога няма да приеме отделянето и на най-малкото късче от нейната територия, подчерта той.Броени дни след като САЩ приеха закон, разрешаващ посещения на представители на американските власти в Тайван и обратното, Си предупреди, че "всички опити за разделяне на (Китай) са обречени на неуспех".

"Решени сме да водим кървавата битка срещу нашите врагове. Имаме големия капацитет да заемам полагащото ни се място в света", каза китайският президент, цитиран от ДПА.Асошиейтед прес отбелязва, че речта на Си Цзинпин е била с подчертано националистически тон.

Китайският президент обяви, че страната му ще използва постиженията на съвременната наука и техника за превръщане на своите въоръжени сили в едни от най-модерните в света, предаде ТАСС.

Агенцията припомня, че първата годишна сесия на Общокитайското събрание на народните представители в 13-ия й състав започна на 5 март с участието на над 2900 депутати. Еднокамарният китайски парламент има предимно церемониални функции, като най-вече потвърждава решенията, взети от държавното ръководство, отбелязват западните агенции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
нн преди 6 години
При соца имаше една наука Научен комунизъм и там ясно и точно пишеше, че бъдещия общественно-политически строй не е нито комунизъм, нито капитализъм, а е срастване на двете системи, както ж.п. линиите се сливат в далечината ,така и двата строя ще се слеят. Китай направи точно това, политиката - социализъм, икономиката - капитализъм, резултата, чудеса за нула време. Светът може би не е узрял за новия обществено-политически строй. Управлението на човешкото общество е гиганско предизвикателство.
55
0
 
1
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
До всички които искате соца обратно, много искам да ми обясните защо? Доколкото разбирам, за да работи соца, държавата трябва да контролира 100% от всяко производство и да дистрибутира доходите според нуждите. Толкова ли много вяра имате на нашите управляващи, че да искате да им дадете да ръководят 100% от живота ви? Те с 10% влияние върху икономиката ни направиха животеца черен, представям си какви злоупотреби ще паднат, ако им дадем абсолютна власт?
54
2
 
2
 
! Отговори
Рамбо преди 6 години
Щатите купиха Китай и натикаха Русия в ъгъла. Всяка империя загива, но САЩ са много далеч от края си.
53
3
 
1
 
! Отговори
Брус Ли преди 6 години
Социализъм без американски долари си е чиста мизерия. А от мизерията няма спасение.
52
0
 
1
 
! Отговори
до 58 от славянин преди 6 години
А ''реалните'' шансове на сащ да ''елиминират Русия и да подчинят Китай'' са реални на 0 процента!
51
1
 
0
 
! Отговори
до 56 от славянин преди 6 години
Проблемът е че сащ винаги смятат без кръчмаря и затова и сметките им никога не излизат!
50
1
 
1
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До учуденНе всичко е производство!От дебрите на банковата система се пръкват страшно много пари!Може да се произвеждат по фалшив начин,обаче са си съвсем истински!Там е силата на САЩ и в военната мощ,с която налагат властта си.Разбира се и двете неща ерозират бавно,но далеч не са минало!САЩ смятат чрез ограничена Световна война да елиминират Русия и подчинят Китай.Трябва да се признае,че имат сериозни шансове за успех-над 30%!Останалите варианти са:30% победа за Китай и 30%равен-САЩ,Русия,Китай
49
1
 
2
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Най-голямата РЕАЛНА икономика, фабриката на света е социалистическа и се управлява от комунисти - такава гавра с високомерните и некадърни атлантически пендъри-капиталисти! Китай и Русия ще разпорят окончателно раздърпаните халки на ***-пендърите!
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
защото са евтини китайски ***, а маде ин САЩ не е за твоя джоб, само олигарсите и децата им са САЩ
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 44 Анонименмлък бе джендар. немаш право на думата. можеш само да пожелаеш по какъв начин да те шитнат в отвъдното......
46
2
 
5
 
! Отговори
учуден преди 6 години
До 49 ХмЯвно живееш с много години назад в миналото. Китай отдавна са номер едно икономическа сила в света. 85% от стоките в света са с "маде ин шина", още несъм видяр стока с етикет маде ин уса
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 50 АнонименКаква завист ! ами произвеждай и ти бе и продавай. кой те спира ?. Ама то е по лесно да драскаш пред компа.
44
3
 
0
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До ПешоНе е така!САЩ все още на практика контролират световната банкова система и докато това е факт,няма как Китай да стане N1.
43
1
 
5
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До АнонименХа-ха,затова ли водещите(и не само) демокрации се молят за китайски инвестиции?Не е нужно да си голям специалист за да го видиш!Колко от предишните водещи европейски и американски фирми са изкупени напълно или частично заедно с изследователските центрове,патенти и технологии?Май множко станаха!Колко години "Волво" тъпка на място под управлението на "Форд" и как дръпна,когато китайците го поеха!Идеологиите вече определено не работят,вкл. евроатлантическата!Всичко опира до ефективност
42
3
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
До ХмПо разни официални медийни калкулации може и да са втори, но реално са най-могъщата страна и САЩ не могат вече да се мерят с тях.
41
5
 
7
 
! Отговори
баба пена преди 6 години
До СУчила съм го в училище и в университета - има много видове социализъм. Радвам се че социализмът се гради по правилният начин в Китай - следвайки точно Марксистките ценности. У нас социализмът въпреки че не беше лош, все пак беше Ленинизъм (Болшевизъм). Проблемът е, че няма как в бедни изостанали страни, каквито бяха Русия и България, успешно да се изгради социализъм. Маркс каза, че социализмът трябва да се изгради първо в икономически най-развитата страна. Сега това е Китай, затова успех!!
40
1
 
9
 
! Отговори
Мда преди 6 години
Китайският социализъм е на практика само търговска марка!Капитализъм,със силен държавен контрол май е по-точното определение.Ама истински държавен контрол!Фирмите са над 50% частни и се развиват свободно и пазарно,но в момента в който някой мениджър стъпи накриво влиза в действие държавата.А наказанията са мноооого строги,вкл и смъртно!Държавата се намесва и в още един случай-заплаха от фалит или борсова атака.Така бяха предотвратени опитите на Сорос да срине водещи китайски фирми!
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тато пък каза: "Социализъмът е едно недоносче". И май прозря глупостите на този строй.
38
2
 
8
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Не знам това в Китай социализъм ли е,капитализъм ли или нещо друго,ама РАБОТИ,което е важното!Докато е пълно с демокрации,които постепенно(а някои и доста бързо),потъват.Допреди 30 години ги нямахме за нищо,а сега са втори(60% от БВП на САЩ) и растат по-бързо от всички останали!
37
3
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Това тяхното не е никакъв социализъм ,а див капитализъм с партийна диктатура ,обикновените хора оцеляват както могат ,група партийни олигарси поемат 99 процента от активите ;) !!!