Си Цзинпин: Само социализмът може да спаси Китай!

Президентът иска страната да заеме полагащото й се място
20 мар 2018 09:30, Петя Славова
68
Си Цзинпин: Само социализмът може да спаси Китай!
Снимка: БТА

"Само социализмът може да спаси Китай", увери днес президентът Си Цзинпин, цитиран от Франс прес.
Той каза това през последния ден от годишната сесия на еднокамарния китайски парламент, който преди броени дни го преизбра с единодушие и премахна ограничението за брой мандати на президента.

Си, който е смятан за най-могъщия китайски лидер от поне четвърт век, потвърди ръководната роля на комунистическата партия. "Историята доказа и ще продължи да доказва, че само социализмът може да спаси Китай", обяви той от трибуната на парламента, цитиран от БТА.

Си подчерта, че "само като развиваме социализма с китайски характеристики, ние ще можем да завършим великото възраждане на китайската нация".

Догодина Китайската народна република ще празнува 70-ия си юбилей, посочва Франс прес.Обръщайки се индиректно към международната общност, китайският президент увери, че феноменалният възход на страната му от близо четири десетилетия "не е заплаха" за никого. "Китай никога няма да пожертва интересите на другите страни, за да гарантира собственото си развитие", обеща той.

Китай е втората икономика в света след Съединените щати. Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който възприе протекционистки курс, се готви да наложи нови мита за до 60 милиарда долара върху китайския внос, отбелязва Франс прес.

Си Цзинпин обаче отправи поредно предупреждение към Тайван. Китай никога няма да приеме отделянето и на най-малкото късче от нейната територия, подчерта той.Броени дни след като САЩ приеха закон, разрешаващ посещения на представители на американските власти в Тайван и обратното, Си предупреди, че "всички опити за разделяне на (Китай) са обречени на неуспех".

"Решени сме да водим кървавата битка срещу нашите врагове. Имаме големия капацитет да заемам полагащото ни се място в света", каза китайският президент, цитиран от ДПА.Асошиейтед прес отбелязва, че речта на Си Цзинпин е била с подчертано националистически тон.

Китайският президент обяви, че страната му ще използва постиженията на съвременната наука и техника за превръщане на своите въоръжени сили в едни от най-модерните в света, предаде ТАСС.

Агенцията припомня, че първата годишна сесия на Общокитайското събрание на народните представители в 13-ия й състав започна на 5 март с участието на над 2900 депутати. Еднокамарният китайски парламент има предимно церемониални функции, като най-вече потвърждава решенията, взети от държавното ръководство, отбелязват западните агенции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари