За 2 месеца – 800 000 лв.! Плюс за ало апашите, минус за бабите...

Заплахите: "Ще ти отрежа главата", "Ще ти отрежа ушите"
36
За 2 месеца – 800 000 лв.! Плюс за ало апашите, минус за бабите...
Снимка: Dnes.bg

За първите два месеца на година телефонните измамници са успели да приберат около 800 000 лева от възрастни хора в цялата страна. Това сочат последните, неофициални все още данни, съобщи старши инспектор Златка Падинкова, началник сектор "Измами" в ГД "Национална полиция", пред БНТ.

Въпреки внушителната сума полицията отчита намаляване на случаите на ало измами. От началото на годината те са 29, а задържаните ало апаши са 29.

Само през миналата седмица при една измама в Бургаско възрастни хора са дали 36 000 лева на телефонни апаши. Измамата е извършена по схемата "провеждане на полицейска операция".

Още по темата

Инспектор Падинкова обясни, че все по-често наблюдават случаи по-млади хора да стават жертви на ало измамници. "Говорим за младежи и деца", уточни тя.

Инспектор Падинкова разказа, че в края на миналата година са имали случай на измама на възрастна жена и на сина й едновременно.

"Измамата е за около 70 хиляди лева, реализирана е в столицата - майка и син на няколко пъти са давали пари на телефонните измамници. В крайна сметка извършителите бяха задържани, но въпреки това е факт, че вече и по-млади хора се връзват на схемите на измамниците", коментира инспекторът.

Тя обясни, че ало апашите не променят особено репертоара си през последните година – две. Над 95% от регистрираните престъпления са по една основна схема - "провеждане на полицейска операция" .

При нея на жертвата се обажда първо мним полицай, който предупреждава, че предстои да се обадят ало апаши. Веднага след това се обажда мним лекар, който иска пари за пострадал роднина. Това обаждане е брутално и цинично, с много заплахи за рязане на глави, уши и т.н. След това се обажда мнимия полицай и схемата се задейства.

"Телефонните измамници продължават активно да използват румънски сим карти и да действат от територията на нашата северна съседка – Румъния", каза още инспектор Падинкова. 

Тя обясни, че те са се позиционирали в различни хостели, къщи за гости, хотели в северната ни съседка, откъдето извършват престъпления в България и в Гърция.


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
тцтц преди 10 месеца
браво радвам се че поне пенсионерите нямат нужда от по-високи пенсии. явно си имат доста спестявания. друг е въпроса кой ги пази измамниците и защо няма осъдено или задържани. Не е луд този който яде баницата, а този който му я дава!!!
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки те обира .Едни по незаконен ,други по законен път.
ЧСИта,ЧЕЗ,Топлофикация,данъци,актчета,такси,банки ,лихвари и т.н.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво.Харесва ми.
Да се работи ударно ,към високи резултати.
29
1
 
4
 
! Отговори
Ели преди 1 година
Не ги съжалявам тези хора. Щом имат излишни пари за даване и *** да беше щеше вече да си разбрал че те крадат това е. Нито герб нито Борисов е виновен това са глупости. Всеки сам си решава. Истина обаче е и факта че МВР и съд няма и това дава възможност на тези престъпници да си крадат на воля. Живеем в подкупна и безправова държава. Никъде другаде по света това не може да се случи...
28
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бантустанците кълват и на гола кука.
Това племе е яко глупаво.
"Търкане" по цял ден а вечер шльокавица и "риалитиТУ".
27
0
 
3
 
! Отговори
Хо-хо-хо преди 1 година
Това сигурно са над 1% от инвестициите в страната. Ало апашите са на път да станат стратегически инвеститори. Да са му честити на тиквата и матряла.
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1

Естествено - идат избори и требат финикийски знаци.
25
4
 
10
 
! Отговори
1 преди 1 година
И на малко дете му е ясно, че всичко това става под закрилата на полицията и с тяхната помощ. Откраднаха антиките, спестяванията на хората, залежите на България, сега е време и от родителите ни да вземат последната стотинка. Всичко това става под закрилата на партия ГЕРБ. Сигурно и идеята е тяхна по тяхно време започнаха тия простотии. Като свършат парите ще идват за имотите ви. Стотинка няма да остане в тая държава. Това е алчността на българина.
24
8
 
6
 
! Отговори
да да да преди 1 година
докато пенсионерите не дават и един лев на личния си лекар за здраве а хвърлят хиляди през балкона това си го заслужават даже им е малко Докато не разберат че имат деца на които да помагат
23
11
 
12
 
! Отговори
Бурканбанк преди 1 година
Нека ги обират дъртите...алчни скъперници! Защо не ги дадат на свое дете или внук, или да ги дарят някому? В гроба като ги занесат ква файда? Стискат, стискат, не им се дава и...оп, през балкона в чужд джоб. Нека, нека. Има още явно кво да учат.
22
5
 
5
 
! Отговори
избирател преди 1 година
Другарю Борисов!
Продължавате да държите на оная поговорка.''НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ТИ ДАДЕ ОНОВА,КОЕТО АЗ МОГА ДА ТИ ОБЕЩАЯ"!!!
21
2
 
19
 
! Отговори
ognyanz преди 1 година
Искам да видя по телевизията един осъден телефонен измамник и то в затвора с раирана пижама. Защо нито един такъв не са показали досега? Уж хващат някои от тях, а после какво става със задържаните е пълна тайна. Плащат си и ги пускат, "съдействат" и получават условни присъди (току така без нищо в кеш)?
Търси ли полицията парите на измамените, връща ли им ги? Това кога ще научим.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БГ 14

Не, това е терор
19
9
 
5
 
! Отговори
до 15 преди 1 година
ЧЕ те тези измамените са от електората на Корнелия лесно манипулираните
18
4
 
15
 
! Отговори
А преди 1 година
Днес престъпниците са на почит, все пак мафията си има държава !
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
7: Аз съм на 30 и са ми звъняли поне 2-3 пъти такива от скрит номер, но само като им чуя просташкия и лукав глас веднага се усещам и ги сиктиросвам със всичките им близки, и затварят без дори да ме напсуват. Отначало говорят общи неща и се правят на ударени защото не знаят конретна информация за жертвата, и ако захапеш се почва интересното.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, няма да е за чудене ако властимеющите са го организирали сами, както и някои НПОта да взимат пари
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво става със задържаните ало-измамници? Кога ще пишете,че хванатите измамници са ОТРАБОТИЛИ всичките 800 000 лв ??? Това ни интересува,другаре протестиращи полицаи.
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1 МИЛИОН БУДАЛИСТИ ИМА В БЪЛГАРИЯ !!

ТЪЙ , Ч Е В ТОЯ БИЗНЕС ИМА ОЩЕ ПАРИ :D

НЕ СЛУЧАЙНО БУДА НИ Е ПРЕМИЕР!!! ТОЙ Е ОТРАЖЕНИЕ НА УМСТВЕНИЯ БАГАЖ НА НАСЕЛЕНИЕТО!
13
2
 
10
 
! Отговори
БГ преди 1 година
Има прости има и тарикати