Монополист на здраве: Цената на живота в България и Германия

Българските болници все още нямат рейтинг за качеството на медицинското обслужване
21 мар 2018 21:00,
39
Монополист на здраве: Цената на живота в България и Германия
Снимка: Reuters, архив

Българските болници се управляват с елементарни калкулации колко са приходите и разходите. Нас не ни интересува каква е смъртността сред нашите пациенти или какви са новостите в лечението. Важното е дисбалансът между приходите и разходите за месеца да не се влоши още повече. Управите на болниците се занимават само с финансови въпроси. Въобще не обсъждаме качеството на медицинското обслужване или пък хуманната страна на грижите за болните. Интересуват ни не медицинските проблеми на пациента, а по коя клинична пътека ще мине и колко пари ще получим за него. Това заяви началникът на Клиниката по кардиология в ИСУЛ проф. Асен Гудев пред форум на Германо-българската индустриално-търговска камара за разликите в качеството и достъпността до медицинско обслужване в България и в Германия, състоял се в София.

Той припомни, че българските болници все още нямат рейтинг за качеството на медицинското обслужване, каквито имат всички болници в развитите страни.

"По какви показатели се конкурират помежду си българските лечебни заведения? Та ние нямаме дори данни за смъртността в болниците, нямаме информация за вътрешно-болничните инфекции, нямаме статистика за шансовете на нашите пациенти за по-дълъг и по-качествен живот. В болници като тези от световната верига "Джон Хопкинс" специален управителен борд следи само и единствено качеството на медицинското и хуманното обслужване на болните. Ако в България не се замислим и не работим върху хуманността и милосърдието в медицинското обслужване, няма как да имаме доволни пациенти и стремеж на завършващите български лекари и сестри да работят в родината си", констатира още проф. Гудев.

Как е в Германия?

Деформациите в българското здравеопазване са наистина тежки. Един от резултатите е принудителното дофинансиране на медицинското обслужване от джоба на иначе здравно осигурени пациенти. В Германия то е не повече от 10-15% от цената на медицинските манипулации и лекарствата, докато в България половината от здравните услуги са за сметка на осигурените. Това констатира доц. Димо Кюркчиев, който има зад гърба си 14-годишна лекарска практика в Германия, а понастоящем е доверен лекар на посолствата в София на Германия, Австрия и Швейцария.

През германската здравна система ежегодно преминават 20 милиона нуждаещи се от медицинско обслужване хора, за чието лечение 120-те държавни и още поне толкова частни здравни каси в страната плащат над 80 милиарда евро - или средно по 4 500 евро на пациент.

"В България тази сума е сведена до символичните 500 евро. Ето защо тежко болните българи са принудени да разпродават имуществото си, за да имат шанс за по-благоприятен изход", допълва д-р Кюркчиев.

Част от деформациите в българското здравеопазване той отдава на монополизма, наложен от единствената здравна каса в страната.

"Представяте ли си колко нелепо би било дори да си помислим, че в съвременна България има само един вестник или само една телевизия или банка. Но никой не се замисля колко вредно е, че финансирането на медицинското обслужване в страната е съсредоточено в ръцете на една-единствена здравна каса", изтъква Кюркчиев.

И предрича, че за да запази монопола си, тази каса ще се стреми да просъществува во веки веков, защото това устройва тези, които извличат изгоди от ненормалната ситуация.

Според експерта, големият брой здравни каси в Германия сам по себе си не е панацея за проблемите в здравната система. Но той гарантира конкуренция и контрол върху разходите и качеството на медицинските грижи.

"Броят на здравно неосигурените германски граждани е сведен до 45-50 хиляди души на фона на 80-милионното население на страната. А в 7-милионна България дори не знаем дали неосигурените са 1,5 милиона или 2 милиона души. Но явно ръководството на единствената българската здравна каса не се притеснява, че в резултат от това в нейния бюджет възниква половинмилиарден дефицит", казва още д-р Кюркчиев.

Според него на България са нужни минимум три здравни каси, които да се конкурират помежду си за здравните вноски на все повече пациенти. Това би довело до излизане на системата от сегашната парализа.

Печални рекорди

Здравната система в България е нереформирана. В нея от години се е наложила порочната политика пари да се дават най-вече за много скъпи лечения, лекарства и консумативи за трудно лечими заболявания, каквито са тежките сърдечни и онкологични страдания. Могъщите лобита на ръководствата на държавните и частните болници в съюз с немалка част от лекарската гилдия и в компанията на производителите и дистрибуторите на лекарства, апаратура и консумативи са твърдо "абонирани" за най-големите парични потоци от здравния бюджет на държавата.

С цел да се "усвояват" отпуснатите средства се правят множество ненужни и направо безсмислени операции и процедури, придружени от скъпи изследвания и влагане на още по-скъпи медицински консумативи. На практика този огромен теч на пари от джоба на данъкоплатците не оказва никакъв ефект върху спада на заболеваемостта. По ръст на сърдечно-съдовите заболявания, по честота на мозъчните инсулти и по коефициента на преждевременна смъртност сред хората на възраст между 45 и 60 години България от десетилетия заема печалното първо място в Европа, твърдят експерти, участвали във форума.

В Германия мисленето по този изключително важен за здравето на всяка нация въпрос е съвсем различно. Представителят на Сдружението на германските държавни здравни каси Йоханес Айзенбарт посочва, че в страната му отдавна е установена огромната полза и за гражданите, и за бюджетите на здравните фондове от ранната профилактика на голям брой тежки и нерядко нелечими или трудно лечими хронични заболявания. Германските здравни каси насърчават и заплащат изследванията и наблюдението на множество често срещани страдания, а системната профилактика активно се прилага още при хората на възраст от 35 години нагоре.

Автор: Николай Цеков
Източник: "Дойче веле"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
0
 
! Отговори
разболяват за пари преди 5 години
Преди години имахме лечебни минерални басейни в които се лекуваха хиляди гражднаи дневно.Пристига двойка от Австрия.ПРи мен доктор лекува брат си от ДЦП. Две молдованки се подмладяват.Младоженеца със страх пита за преглед.мажа гърба с хума и кисело мляко и след 15 минути започва да си движи свободно лява ръка/блокаж на нерв/.Споделя в Австрия след въвеждане на Здравни каси над 85 % от ражданията ставали вече само с операции..Смучат милиарди и се кефят. предлагали рискова операция за нерва
37
3
 
1
 
! Отговори
Иван Петров преди 6 години
Наскоро открих, че вече можем да сравним цените на лекарствата и здравните продукти на различните аптеки, събрани всички на едно място на https://lekarstva.top Само с един-два клика се достига до желаното лекарство или здравен продукт и цената му в различните аптеки. Изненадващо се оказва, че разликите в цената на един и същи продукт варира от няколко стотинки до повече от 10 лева.
36
2
 
1
 
! Отговори
Иван Петров преди 6 години
Как лесно да сравним цените на лекарствата в аптеките? Бих искал да насоча вниманието Ви към цените на лекарствата в аптеките, като един от проблемите на всяко домакинство, който става особено актуален по време на грипни епидемии и безкрайните зимни настинки. В такива случаи, човек отива в най-близката аптека и купува каквото предложи фармацевта или пък каквото е предписал лекаря. В много случаи обаче е необходимо да правим сметка и на парите си. Това се отнася особено да случаите, когато купу
35
3
 
3
 
! Отговори
Бяла мафия има преди 6 години
В болници,поликлиники и училища ползват СПИН активни живачни скенери.облъчва се всичко вкл нано и микро форми..НЯма неповреден лекар и мед сестра.Аман от бялата нарко мафия която контролира мед мафията.Следят шест милиона българи като жертви за ограбване и разболяване автоматично през лични и други документи..в новите има по опасни съоръжения.
34
5
 
1
 
! Отговори
повредиха децата преди 6 години
Всички учители и милиони деца се облъчват зверски ежедневно от спец терористична и педофилска видео техника закупена с ограбени през бюджета стотици милиони живи лева.Уврежданията засега са трайни нелечими поименни,родови и групови..Подобна техника е ИЗрично ЗАБРанена от Оснония закон..НЕ пускайте децата на училище..докато не демонтират опасната техника..има риск от поразяване на милиони деца с *** ,,
33
4
 
1
 
! Отговори
тровят с хлор преди 6 години
Продължава отравянето с хлор токсични канцерогенни разтвори продавани от ВиК вместо лечебна питейна вода.Сравнете разходите за тн "Здраве" вкл по продажби през аптеките и разходи от НЗОК и Бюджета с милиони похарчени от ВиК за покупка на химически бойни отровни газове и течности..Отравянето вдига рязко ограбването на милиарди от народа за мед мафията
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо сравняват несравними неща. Селската болница, както и казвам в градче от 30 000 души в Германия, правят неща, който за България в такава болница дори и не си помислят да правя. Често хората идват в такива болници, вместо в голяма заради спокойствието и по-голямата уединеност. Дори лекарствата на децата се поемат на 100 %, а нас често плащаме само 5Е за рецептата. Касата плаща такси при определени случаи, перуки, спорт, акушерка да идва вкъщи....
31
2
 
4
 
! Отговори
DANI преди 6 години
Има всякакви данни, уважаеми, но липсва желание те да бъдат видени и анализирани.".. Та ние нямаме дори данни за смъртността в болниците, нямаме информация за вътрешно-болничните инфекции, нямаме статистика за шансовете на нашите пациенти за по-дълъг и по-качествен живот..."Всичко посочено по-горе, а и много по-голям обем информация, се събира и съхранява като база данни в Регионалните здравни инспекции. Само да имаше кой да прояви интерес!
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
човещината се изгуби,парите са на васт
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пациентът има едно желание. Да му се създаде нужния комфорт и да бъде излекуван.Видимо в България не ти се създава нужния комфорт, а лечението се превръща в маратон с огромни препятствия. Понякога не знаеш изобщо какво се случва. А и лекуващите не са много наясно. Пълен хаос.
28
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ходят на гурбет до Германия. Слугуват там на кой ли не.После като се върнат в България , се правят на експерти, все едно че работили като съветници на Ангела МеркелСмешковциТе в България не се ориентирали как да преживеят, в Германия за 2-3 месеца- всичко разучили и знаят.Пък и съвети дават.Гастарбайтерите нещастни
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди повече от месец се наложи да ми направят операция на коляното - скъсан менискус.....А дали пък е било наложително да се прави операцияКато знаем как яко се източват Германските каси с ненужни операцийки от този сорт....
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм плащала нищо за операцията и изследванията...Предполагам, че е било трудова злополука (или такава в миналото). Тогава наистина не се плаща.
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Германия то е не повече от 10-15% от цената на медицинските манипулации и лекарствата...От години имам здравна осигуровка там (към държавните каси, 20% от брутния доход). Имам един проблем с една става в крака, казаха ми, че ако се наложи операция, трябва да я заплатя на 100%. Лекарства (слава богу, до сега нищо сериозно) - 100%. Пломба, ако не искаш амалгама, 100%, по 50-60 евро на зъбна стена, въпреки че китайските им материали струват стотинки. Да продължавам ли?
24
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Възстановяването на здравни права, след като е налице скъпоструващо заболяване е безумие, плащат 60 месеца назад- 1000 лева и получават лечение за 5000...
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
V B.LGARISTAN NQMA DA STANE TOVA
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Германия ти струва 800 лева месечно, 10 хиляди лева годишно. Болниците там искат да вземат от тези пари колкото могат повече.
21
5
 
12
 
! Отговори
РАБОТЕЩ В ГЕРМАНИЯ - преди 6 години
След изписването ми , понеже бях с патерици ми осигуриха Krankentransport - транспорт т.е. такси до вкъщи като за цената 53 евро заплатих само 5 евро - останалата част се покрива от здравната каса към която съм. Всичко коета съм заплатила е: 5 евро за патериците, 5 евро за болкоуспокояващото , 24 евро доплащане за Кrankengymnastik - рехабилитация и 39 евро за специалните стелки . След 40 дни болнични вече работя. Колко ли щеше да ми струва в България ? Здравната ми осигуровка е 388 евро месечно.
20
3
 
8
 
! Отговори
РАБОТЕЩ В ГЕРМАНИЯ преди 6 години
Преди повече от месец се наложи да ми направят операция на коляното - скъсан менискус.След три дни престой в клиниката ме изписаха. Не съм плащала нищо за операцията и изследванията - кръвни изсл., MRT /томография/ и пребиваването си. Разбира се условията в клиниката бяха превъзходни - телефон , телевизор, минерална вода /и ми сменяха чашата 2-3 пъти на ден/ , връчваха ми меню - храна , безалкохолни по избор, а персонала много мил и отзивчив.
19
2
 
5
 
! Отговори
До 16 преди 6 години
Абсолютно вярно е това за Германия,чакане му е майката,дори и с уговорка и запазен час