Професии в пенсия: До 30 години без шофьори, готвачи...

Хората трябва да придобиват по-различни умения
21 мар 2018 20:30,
166
Професии в пенсия: До 30 години без шофьори, готвачи...
Снимка: архив Reuters

През 2030 година се очаква 85% от работните места да са такива, които не съществуват в момента. Това каза Светлин Наков, съосновател и главен изпълнителен директор на Софтуерен университет (СофтУни) при откриването на международен форум за бъдещето на труда днес, организиран от социалното министерство с подкрепата на ЕК.

Той прогнозира, че нискоквалифицираните работни места ще изчезват напълно.

Още по темата

"Не са ни необходими работници с елементарни умения, те ще бъдат заместени от роботи", допълни Наков.

Той прогнозира още, че след 20-30 години няма да има професия като шофьор на такси, защото автомобилите ще се движат без шофьори. Ще съществуват и ресторанти без готвачи и сервитьори.

По думите на Наков хората трябва да придобиват повече умения, по-добро и съвсем различно от съществуващото в момента образование, което само възпроизвежда. Ще се появят професии като треньор на роботи, хора, които обучават роботи да станат специалисти по сигурността и други, каза Наков.

Той заяви, че трудът и неговите класически форми изчезват. Според експерта вероятно няма да има нужда и от министерство на труда , защото работа ще има само за висококвалифицираните работници, а хората без работа ще бъдат обслужвани от социалните системи.

"Вероятно ще има министерство на талантите и министерство на развитие на уменията, така си представям бъдещето", каза Наков.

Според него цифровите умения са като езиковите, като грамотността , те не подлежат на обсъждане, те трябва да са налице.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
2
 
10
 
! Отговори
живи и здрави хахаха преди 6 години
всяко чудо за три дни след 30 години ще сме добре живи и здрави напук на душманите всичко е на шест спокойно не вярваме в *** опашати лъжи не
117
1
 
18
 
! Отговори
Валентин преди 6 години
А футболисти ще има ли или и те ще са роботи.
116
1
 
31
 
! Отговори
Пурко преди 6 години
Удари програмист и спаси живот. Строши робот и спаси цяло село.
115
2
 
8
 
! Отговори
Антинаковец преди 6 години
*** наковче, за такива будалщини ли ти плащат ляб да идеш?! Че и ква поткрепа! Мъдър си кат на агнето дяда му! Експерт по свинските роги! Блазе й на такваз майка, таквоз чадо отчувала!
114
2
 
33
 
! Отговори
много преди 6 години
тия ИТ специалисти са много спрели хора. мислят се за много умни, но всъщност са адски ограничени всячески и си живеят в жалкия си виртуален свят и си мислят, че това е реалността. може би по тази причина като излезнат навън сред хората изглеждат нелепо, дори и добре да са се облекли без да искат. правете си свят за вас и не ангажирайте останалите с него. еб*те си компютрите и яжте пластмаса и бъдете самодоволни.
113
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хм, тази апокалиптична картина едва ли ще стане до 30г., освен в някой мегаполис. По - скоро до 60-100г. А проблем с урбанизацията има и сега. Мизеруват в големите градове, ама не искат да ги напускат. Дори да се сбъдне тази прогноза, какво ще попречи на хората да се организират на по - малки групи и да живеят в малки населени места. Хващат се 10-20 семейства, намират едно изоставено село и си организират собствено общество. Май.. им на роботите, ша ги трепем, терминаторите ниедни!!!
112
2
 
10
 
! Отговори
... преди 6 години
да и спортисти няма да има, защото ще има робот МЕСИ и ще има всеки ден първенство и шампионска лига, защото ще е ФИФА вместо истинските първенства. въобще дайте да легнем на системи с виртуални очила и тоя свят да се изпари
111
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кола без шофьор уби човек.Какво да коментираме ще сме си същата ***.
110
1
 
31
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
Г-н Наков, в момента много хора работяти са бедни. Дали в бъдещето, когато безработните ще са повече, заради роботите, те ще живеят достойно? Едва ли. Не съм сигурен дали ще получа отговор, но ще е хубаво.
109
1
 
23
 
! Отговори
Ф преди 6 години
Ясно ,хората пък ще изчезнат малко след това .
108
7
 
29
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Програмистите и техният труд не създават работни места, а ги унищожават. Трябва да мине малко време преди политиците да схванат това. По-малко работни места означава една много дълга рецесия.
107
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КамиониЛичи си, че от шоферлък разбираш, но не разбираш нищо от роботи. Всичко, което си изброил може да се прави от роботи без никакъв проблем. Това, че ти не можеш да си го представиш е друг въпрос... Пожелавам ти много здраве, за да го видиш с очите си след 15-ина години...
106
3
 
27
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Програмистите си мислят че са много ценни, но това е само за момента. След 10 години и те ще са в списъка "излишни професии". Технологиите така може да увредят децата че днешните *** ще бледнеят.
105
1
 
24
 
! Отговори
Ицо преди 6 години
НИКОГА! Като се прибера ще пребия тостера.
104
1
 
10
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Че то и сега се чувства ефекта от масовото използване на машини и роботи в производството и безработицата расте.Как си представяте Фолксваген бълва по 15 000 коли на ден с роботи.Ако ги нямаше...?
103
4
 
7
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Абсолютно вярно. Затова трябва нова обществена система при каято богати да са собствениците на производства, работещите средна класа , а останалите без работа да получават все пак минимум за живот ***. Такиво опити вече са правени .Швейцория го отхвърлиха с референдум. Явно още не му е дошло времето.Но това ще стане.Друг изход няма.
102
2
 
28
 
! Отговори
Стефчо преди 6 години
И кой ще консумира и купува тогава , роботите ли?
101
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това недъгаво специалишче неплокопсано
100
2
 
24
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Мда...на тази планета с изчерпващи се ресурси..свръхнаселение ( от Африка и арабския изток ) шепата свръхмилиардери ще седнат доброволно да делят парите си с тях.Идат "пази боже да живеем в интересни времена!"...нови "революции".Страх ме е само в каква *** ще живеят децата ни!Треньори на роботи - бул.ит!Социални системи - още бул.ит!
99
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само гледайте какво ще стане като свършат учителите и затворят всички училища. Обратно в пещерите.