Разбиха банда за фалшиви пари, спипаха €500 000

Албанска престъпна група била основният ѝ партньор
4
Разбиха банда за фалшиви пари, спипаха €500 000
Снимка: Reuters, архив

При специализирана акция на ГДБОП и прокуратурата е заловена престъпна група, занимаваща се с производство и разпространение на фалшиви банкноти и лични документи.

Операцията се е провела в Пловдив, Русе, Сливен и София. Претърсени са над 40 адреса и са иззети над 500 000 евро с номинал от по 100 евро, имало е и банкноти от по 500 и 20 евро, съобщиха началникът на спецпрокуратурата Иван Гешев и зам.-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев.

Акцията е координирана и подпомагана от Европол, отделно е работено с партньорски служби от САЩ, Доминикана, Испания и Албания.

При претърсване на помещение в Пловдив са открити и множество фалшиви лични документи - турски, датски и испански паспорти.

Акцията е започнала след постъпила информация от Албания, където са задържани 40 души, а 12 са обявени за издирване.

Изготвяните фалшиви лични документи у нас са използвани от албанска престъпна група за трафик на хора.

Албанците тръгвали със свои документи, като на територията на Европа и Доминикана ги подменяли с фалшиви, за да влязат в САЩ, Канада и Великобритания.

Групата е работила в продължение на години.

Повдигнати са обвинения на седем лица, като четирима от тях са задържани за постоянно в ареста.

Всичките са български граждани, някои са криминално проявени и осъждани за подобен род дейност, а едно лице по думите на прокурор Иван Гешев е знакова фигура от контингента.

При друга акция на прокуратурата и ГДБОП е задържана и друга група, която се е занимавала с трафик на мигранти.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Ник преди 8 месеца
Не разбирам защо не се занимавате с убиици,изнасилвачи,педофили,крадци и ало измамни, които нараняват хората вашите и наши баби,дядовци,деца,майки и бащи.
Те трябва да са там
3
0
 
2
 
! Отговори
Anonim преди 8 месеца
Глупости пишат истината на половина ами кажете уважаеми журналисти ,че задържаните за организирана група не се познават един с друг. Поинтересувайте се недейте само да пишете това което искат поливайте.Кажете че нямат почти никакви доказателства за всички задържани, кажете ,следенето не е няколко месеца а някой хора са ги следили няколко седмици и сега си правят акции да трупат актив пред европа.....
2
0
 
6
 
! Отговори
0т Cидней Авcтpaлия преди 8 месеца
алоу, прокорорчето Гешев, пусни ги хората по бързо, че само им губиш времето, така или инъче ще ги пуснат
1
0
 
8
 
! Отговори
Armagedon преди 8 месеца
Цитирам "Групата се е занимавала с тази дейност от години" . И чак сега , на срещата на Европол в София са предприети мерки по случая.- No koment.