Саддам Хюсеин го няма! Но какво ще отсъди историята?

Светът отбелязва 15 години от началото на войната в Ирак
21 мар 2018 22:00, Красимир Ангелов
123

Американски войник наблюдава как бива премахната статуята на Саддам Хюсеин в центъра на Багдад. Датата е 9 април 2003 година. Снимка: Reuters

На 20 март светът отбеляза една противоречива годишнина – 15 години от започването на войната в Ирак.

В 3:30 часа българско време на 20 март 2003 серия от силни експлозии разтърсва централен Багдад. Малко след това президентът на САЩ Джордж Буш обявява, че е заповядал извършването на атаката, като крайната цел е свалянето на режима на Саддам Хюсеин, за който има съмнения, че има и създава оръжия за масово поразяване.

САЩ и Великобритания атакуват Ирак по въздух, суша и море, подкрепени от Австралия, Дания, Полша и Испания. Започването на войната обаче е силно критикувано от редица държави.

Същинската част на войната продължава малко повече от месец и в крайна сметка успява да изпълни една от целите си - сваляне на режима на Саддам Хюсеин, който след като се укрива известно време, е заловен и осъден на смърт.

Съюзниците обаче така и не откриват запаси от оръжия за масово унищожение, нито лаборатории за тяхното произвеждане. А напрежението в Ирак под една или друга форма продължава и до днес.


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мойти съболезнования драги ми коментатор под мен . След като прочетох внимателно мнението ви,вие напълно сте прав.Тези Американци са едни масони, които не вярват в бог, а само на едно единствено нещо е да притежават чужда собственост, чрез ограбване.
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Саддам Хюсеин е велик човек, като него втори няма. Американците какво търсят все още в Ирак ? До ден днешен Америка къде се вмъкнал винаги ограбвал, и оставял развалини. "ПРОКЛЕТАТА ДА СИ АМЕРИКА, ПРОКЛЕТ ДА Е ДЖОРДЖ БУШ"
103
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Убийци, агресори, лъжци, това да янките. Мястото на Буш е в затвора. Унищожиха мирна държава. А най-срамно то е, че бяхме окупатори с тях.
102
0
 
3
 
! Отговори
сова преди 10 месеца
До Анонимен

да , убитата му сестра водеше олимпийската делегация в Пьонг Чанг
101
0
 
18
 
! Отговори
Учуден преди 10 месеца
Какво да се отсъди.???
Агресори и убиици.!!!
НИЩО ДРУГО.!!!
И ПРОДЪЛЖАВАТ А НИЕ ГИ ПОДДЪРЖАМЕ.!!!
100
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Киртак
Глупости, нито Брежнев нито Хрушчов са украЙнци. Колкото до това кога, как и защо Крим е даден на Украйна, няма значение. Както няма значение кога и как Кърджали е принадлежал на Турция. Има си международни закони и държавни граници.Анексията на Крим е в нарушение на първо място на руското законодателство, после на украинското или на която и да е конституция в света. Тия кремльовски лафове за "няма такава държава" и "копелето на Ленин" си ги разправяйте.
99
0
 
6
 
! Отговори
Биляна преди 10 месеца
Във филма "Зелена зона" с Мат Деймънд, се показва много точно разкриване фалшифицирането на информацията ,че Ирак притежават оръжие за масово поразяване.
98
0
 
5
 
! Отговори
асе преди 10 месеца
Историята може само да отсъди един .. за сащ.
97
2
 
16
 
! Отговори
Киртак преди 10 месеца
До до 92
19-ти век или 1783г./18-ти век/? За Крим иде реч. Кога става украйнски? Посочи ми един ген.секретар на КПСС с руски произход. Брежнев и Хрошчов са украйнци. Сталин грузинец. И той раздавал територии на който си пойска. А Садам не бе голям проблем дори и с химическите оръжия, които така не намериха 15години. Но стана проблем точно след като изгони американските и английските петролни фирми от Ирак.
96
0
 
14
 
! Отговори
дедови преди 10 месеца
Тя историята е ясна, подобно на сръбската, нападнаха ги без причина и сега, по американси ценоразпис трябва щял живот да цинично да плащат разходите по т.н. "умиротворяване" с петролеца си ! За по-простите троли ще обясня на народен език, дошъл съм от майната си, нацепил съм сестра ти, а ти трябва да ми платиш амортизация на члена ! Сега разбираш ли защо Бочето се върти като магаричка и пее оди на любовта !
95
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вземи си го Крим, ако можеш!
94
9
 
4
 
! Отговори
до 92 преди 10 месеца
До Анонимен
В началото на 19 век руснаците завладяват Крим с население от татари и турци живели много векове и под османско и под българско владение.
Свобода на заграбените народи от руската империя.
93
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 78
В грешка си, руснаците предложиха на кюрдите добри условия за споразумение с Асад, а те ...НЕ....краварчетата щели да им помогнат и те да си направят отделен обор!!!! На ви сега.....те краварите собствените си говеда не защитават, ще защитават други!!! Те това е "нация" (всъщност НЯМА такава нация), която НИКОГА НЕ СИ ДЪРЖИ НА ДУМАТА!!! Всъщност да....по логиката на нашите, не хамериканците са унищожили Ирак, а португалци, испанци, ирландци....НАЛИ ТАКИВА СА В краварската армия
92
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Крин е руски! Въпросът е затворен.
91
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ВИНАГИ когато ФАЩ и УК си отварят СУРАТА в ООН, да започват първо със цитиране на горната информация, а не Россия и Иран да им го напомнят! След това да говорят каквото си искат!
90
1
 
35
 
! Отговори
noFreeman преди 10 месеца
Някой предложи да бе нападната Русия, когато към нея се върна Крим... Ами нали и сега има скандал с фалшиво отравяне... нека я нападнат... за 2-3 часа смешното английско островче няма да го има и всичкото кърваво злато ще потъне по морета и океани... смешници, зъбете се още и ТЯ 3-тата ще дойде... и ако си мислите, че Русия е като останалите развити страни дето разорахте... (за справка Либия беше с по-висок стандарт от Норвегия)
89
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тази Великобритания която сега реве за отравянето, да даде обяснение за убития брат на Ким.На летището в Куала Лумпур със химически бойни отровни вещества създадени през 50те г.във Великобритания.Значи ли че те са го убили?
88
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Ф.С.В.

Ако имахме армия и ние българите можеше да точим петрол от някоя държава, но трябва да се инвестира. Ние пазаруваме техника втора употреба.
87
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Мосул срещу гражданското население стреляха с тежка артилерия все едно гледаш кадри от Втората световна война.Използваха забранени БОВ, телата на цивилни бяха обгазени....има ги тези неща в тубата...не са за всеки, но ги има.Не са анимации, не са руски.Но са доста ужасни, не ги препоръчвам на всеки
86
0
 
22
 
! Отговори
А+ преди 10 месеца
"САЩ и Британия и ко " с това нападение започнаха трета световна война .която още не е прераснала в глобална ,но създаха хаос в Близкия Изток и ние европейците изпитватме сега тяхната безразумна политика ,като получаваме всеки ден повече и повече беженци.