Саддам Хюсеин го няма! Но какво ще отсъди историята?

Светът отбелязва 15 години от началото на войната в Ирак
21 мар 2018 22:00, Красимир Ангелов
123

Американски войник наблюдава как бива премахната статуята на Саддам Хюсеин в центъра на Багдад. Датата е 9 април 2003 година. Снимка: Reuters

На 20 март светът отбеляза една противоречива годишнина – 15 години от започването на войната в Ирак.

В 3:30 часа българско време на 20 март 2003 серия от силни експлозии разтърсва централен Багдад. Малко след това президентът на САЩ Джордж Буш обявява, че е заповядал извършването на атаката, като крайната цел е свалянето на режима на Саддам Хюсеин, за който има съмнения, че има и създава оръжия за масово поразяване.

САЩ и Великобритания атакуват Ирак по въздух, суша и море, подкрепени от Австралия, Дания, Полша и Испания. Започването на войната обаче е силно критикувано от редица държави.

Същинската част на войната продължава малко повече от месец и в крайна сметка успява да изпълни една от целите си - сваляне на режима на Саддам Хюсеин, който след като се укрива известно време, е заловен и осъден на смърт.

Съюзниците обаче така и не откриват запаси от оръжия за масово унищожение, нито лаборатории за тяхното произвеждане. А напрежението в Ирак под една или друга форма продължава и до днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"свалянето на режима на Саддам Хюсеин, за който има съмнения, че има и създава оръжия за масово поразяване."Всичко почна с едно "съмнение" ... Съмнение!!!Демокрация, бе!!!Има съмнения и че Ердоган търгувал с ИДИЛ.Някви сателитни снимки лепнаха... Аз такива снимки мога да лепна и от тировете в Капитан Андреево...Понеже от минават "само" бг регистрации... а и щом е бг регисрация сто % вътре човека е българин И ще хвърля едно съмнение, обаче ако ми направят нещо! Например ако ми свалят самолет
26
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ирак, Либия, Тунис и Египет бяха светски държави, преди да се намеси САЩ...В момента тези държави се намират някъде в 16 век--------У.шанка, тея държави никога не са мърдали от 16-ти век.
25
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слава на САЩ И Буш Най вече ,,слава''заради това че избиха хиляди деца и жени в тези държави,и създадоха безкрайни граждански войни в които не се знае кой срещу кой е.Всичко това е предварително режисирано.
24
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Саддам Хюсеин го няма! Но какво ще отсъди историята?"Историята отдавна е отсъдила- САЩ и Великобритания изфабрикуваха фалшиви обвинения спрямо Ирак, извършиха военно престъпление и прегазиха международните закони.
23
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Историците трябва да запишат! Агресора ФАЩ и подръжниците му от западна европа унищожиха цели държави избиха милиони невинни жени деца и старци. Бъдещите поколения трябва да знаят че в лицето на ФАЩ имат враг от най висока величина. Трябва да са подготвени за коварни номера от страна на агресора ФАЩ. Нито за миг не трябва да забравят че в лицето на ФАЩ имат най големият агресор в света. Трябва да са подготвени за най лошото и да са на щрек. Защото агресора ще ги вкара във филм на ужасите!
22
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Историята ще отсъди това че едни озъбени свирепи кучетаводени от САЩ,разбиха и унищожиха и разграбиха една уредена държава.Девиза на тези кучета е ,,Разделяй и владей''.
21
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Съюзниците обаче така и не откриват запаси от оръжия за масово унищожение, нито лаборатории за тяхното произвеждане.""Международната общност" която САЩ и Великобритания така често цитират, би трябвало да наложи санкции на въпросните държави заради инвазията в Ирак под лъжлив претекст.
20
9
 
3
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
Един *** по отдолу е написал, че сега е ред на Ердоган...Виж ся помисли... Сирия, Ирак, Афганистан на колко километра са от България! Доста нали...,но попречи ли да те засегне...нееее разбира се... имаш ли гости от тези земи, които не искаш ИМАШ! Пита ли те някой не!!!Сега на колко растояние си от мен комшууу... ???Аре малко орехи яж, може да ти помогне да раздвижеш малко сивото вещество!!! Внимавай какво си пожелаваш!!!
19
2
 
21
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
САШ и европейските им лакеи са отговорни за милиони погубени човешки души...Поведението им е връх на цинизма и арогантността! Зверствата им не са по-малки от тези на хитлеристка Германия! Оценката на историята ще бъде унищожителна и ще сложи знак на равенство между хитлеризма и варварщината на американската империя в еднополюсния свят след падането на "Желязната завеса"!
18
2
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Пази Боже "демократизатори" да ти влязат в страната.
17
2
 
20
 
! Отговори
Мара преди 6 години
И СЕГАШНАТА ХИМИЧЕСКА АТАКА Е КАТО САДАМОВАТА .... ПУШЕК И ЛЪЖИ НА АГРЕСОРИТЕ АНГЛО-АМЕРИКАНЦИ И ПОДРЪЖНИЦИТЕ ИМ....
16
0
 
18
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Ето на изброените в статията държави ЕС трябва да праща сирийски бежанци на квотен принцип,а не на България. Тези страни са виновни за бежанците и сега да са така добри да си ги прибират.
15
1
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Запада ДГД!
14
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човека който свали паметника Саддам сега реве... Гледах го в ютуб.
13
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Химическото оръжие е премествано по цялата територия на Ирак и извън нея,докато международната комисия е проверявала за наличието му.""Вленахте в Ирак с причината да търсите химическо оръжие... Намерихте ли? Ама дори и да имаше!!! Вие нямате ли, Русия няма ли, Пакистан няма ли, и т.н."(Каддафи на последното събрание в ООН където участваше!!!)
12
3
 
41
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Демокрацията на САЩ в близкия изток доведе до напълване на Европа с талибани ,а вие продължавайте да им се радвате ;) !!!
11
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Атакуваха Ирак под изфабрикувани и лъжливи доводи, разрушиха страната, избиха сума цивилни и след това премиера на ЮК се извини!?Англичаните лъгаха с пълно съзнание за това и нищо, няма санкции, няма отговорност. Същото като сега за Скрипал, без доказателства обвиняват, като са наясно, че лъжат.
10
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дааа диктаторите Саддам и Каддафи ги няма и сега всичко е ток жици...Хората си живеят богато, свободно и демократично... Браво за великите постижения на евроатлантиците и евреите!!! Сега е било ред на диктатора Ердоган... Но там нещо се затрудняват, оти ние турците видяхме и изгледахме филма "Демокрация" и за това ни омръзна... Еее един и същ филм гледа ли се няколко пъти... То ти умръзва! "Орерациите ни ще продължат!" РТЕ
9
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ирак, Либия, Тунис и Египет бяха светски държави, преди да се намеси САЩ...В момента тези държави се намират някъде в 16 век...
8
35
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските"специалисти" са майстори да заличават престъпленията си,да издават фейк новини и да баламосват противника си.Химическото оръжие е премествано по цялата територия на Ирак и извън нея,докато международната комисия е проверявала за наличието му.