Саддам Хюсеин го няма! Но какво ще отсъди историята?

Светът отбелязва 15 години от началото на войната в Ирак
21 мар 2018 22:00, Красимир Ангелов
123

Американски войник наблюдава как бива премахната статуята на Саддам Хюсеин в центъра на Багдад. Датата е 9 април 2003 година. Снимка: Reuters

На 20 март светът отбеляза една противоречива годишнина – 15 години от започването на войната в Ирак.

В 3:30 часа българско време на 20 март 2003 серия от силни експлозии разтърсва централен Багдад. Малко след това президентът на САЩ Джордж Буш обявява, че е заповядал извършването на атаката, като крайната цел е свалянето на режима на Саддам Хюсеин, за който има съмнения, че има и създава оръжия за масово поразяване.

САЩ и Великобритания атакуват Ирак по въздух, суша и море, подкрепени от Австралия, Дания, Полша и Испания. Започването на войната обаче е силно критикувано от редица държави.

Същинската част на войната продължава малко повече от месец и в крайна сметка успява да изпълни една от целите си - сваляне на режима на Саддам Хюсеин, който след като се укрива известно време, е заловен и осъден на смърт.

Съюзниците обаче така и не откриват запаси от оръжия за масово унищожение, нито лаборатории за тяхното произвеждане. А напрежението в Ирак под една или друга форма продължава и до днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари