Telenor продаде бизнеса си в ЦИЕ. Купи го Келнер

Компаниите имат общо над 9 млн. клиенти и 3 500 служители
Обновена: 21 мар 2018 10:42 | 21 мар 2018 10:40, Бойчо Попов
25
Telenor продаде бизнеса си в ЦИЕ. Купи го Келнер
Снимка: Reuters

Норвежкият телекомуникационен концерн Telenor подписа споразумение за продажбата на своите активи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на PPF Group за сумата от 2,8 милиарда евро (приблизително 27 милиарда норвежки крони), изчислена на база стойност на предприятията.

Трансакцията включва изцяло притежаваните от Telenor предприятия в Унгария, България, Черна гора и Сърбия, както и доставчика на технологични услуги Telenor Common Operation, съобщава Investor.bg.

Договорената цена отговаря на съотношение между стойността на предприятията и EBITDA от 6,4 пъти, на базата на резултатите за 2017 г. Двете страни се споразумяха за разсрочено плащане на част от договорната цена, като 400 милиона евро от сумата ще бъдат изплатени на четири вноски за период от четири години.

Трансакцията подлежи на съответното регулаторно одобрение и се очаква да бъде финализирана през третото тримесечие на 2018 г. Считано от първото тримесечие на годината, активите на Telenor в ЦИЕ ще бъдат отбелязани във финансовите отчети на групата като "активи в продажба и прекратени операции".

Сделката се очаква да доведе до счетоводна печалба след данъци в размер на около 3 млрд. норвежки крони, която ще бъде вписана след приключването на трансакцията.

"Стратегията на Telenor Group е базирана на ръст, ефективност и опростяване на процесите и услугите. С продажбата на нашите активи в ЦИЕ, ние правим важна стъпка към опростяването и фокусирането на портфолиото на Telenor  в регионите, в които виждаме най-голям потенциал за създаване на стойност. След тази трансакция обхватът на дейността ще включва интегрирани мобилни и фиксирани оператори в Скандинавия и силни позиции на мобилните пазари в Азия. Telenor Group е уверен, че благодарение на опита на PPF Group в региона и в сектора, те ще бъдат добър собственик на нашите активи в ЦИЕ“, коментира главният изпълнителен директор на Telenor Group Сигве Бреке.

На предстоящото Годишно общо събрание на Telenor на 2 май 2018 г., бордът на компанията ще поиска разрешение да изплати специален дивидент от 4,40 норвежки крони за акция, дължим при успешно приключване на сделката.

Заедно с вече предложения дивидент от 8,10 норвежки крони на акция за 2017 г., общата стойност на предложения дивидент през 2018 г. ще достигне 19 милиарда норвежки крони. Както вече бе съобщено, компанията също планира да поиска от годишното общо събрание нов мандат за обратно изкупуване на акции, за да се осигури гъвкавост на допълнителното възнаграждение за акционерите в бъдеще.

"Предложението ни за използване на постъпленията от тази сделка цели да осигурим атрактивно възнаграждение за нашите акционери, като същевременно запазим стратегическата си гъвкавост. Специалният дивидент ще бъде в допълнение към най- високия за всички времена обикновен дивидент в компанията и наскоро приключилата програма за обратно изкупуване. В момента се фокусираме върху развиването на съществуващите ни активи и осъществяването на дигиталната трансформация в групата. През следващите няколко години очакваме нови възможности за създаване на стойност в нашите основни бизнеси и географски области", заяви главният финансов директор на групата Йорген Аренц Роструп.

През 2017 г. компаниите на Telenor в ЦИЕ донесоха на групата приходи от приблизително 11,8 милиарда норвежки крони или 9% от общите приходи на Telenor Group. Приходите преди данъци, лихви, амортизации и отчисления (EBITDA) на тези компании достигнаха 4,1 милиарда норвежки крони или 8% от EBITDA на групата.

Telenor работи в държавите от ЦИЕ от 25 години. Компанията навлезе на унгарския пазар през 1994 г, когато закупи местния оператор Pannon, а след това разшири присъствието си в региона като стартира мобилен оператор в Черна гора през 1996 г., а през 2006 г. придоби оператора Mobi 063 в Сърбия. Telenor закупи Globul в България през 2013 г

Компаниите имат общо над 9 млн. клиенти и около 3 500 служители.

PPF Group е най-голямата частна инвестиционна група в ЦИЕ, която управлява активи на стойност приблизително 35 милиарда евро. PPF Group инвестира в различни сектори, включително банки, потребителски финанси, недвижими имоти, миннодобивна дейност и телекомуникации. През 2013 г. групата придоби подразделението на O2 в Чешката република от Telefonica, а през 2018 г. - Nova Broadcasting Group в България.

С тази трансакция PPF Group разширява портфолиото си от телекомуникационни активи с още четири държави и изпълнява дългосрочната си цел да се превърне в среден по размер европейски оператор и да използва опита си, за да засили пазарните си позиции“, коментира акционерът, отговарящ за телекомуникационните активи на PPF Group, Ладислав Бартоничек.

"Теленор България ще продължи да бъде пример за компания с отлични резултати, ясни и ориентирани към потребителите продукти и услуги,  обслужване и мрежа с безкомпромисно качество и отговорно търговско поведение. PPF Group имат ясни цели за развитието на тяхната телекомуникационна дейност и операторите на Теленор Груп в ЦИЕ са ключови за тяхното постигане. Бих искал да подчертая, че тази сделка няма да се отрази на нашите клиенти и местни партньори и компанията ще продължи да работи с тях и за тях, както и досега", коментира главният изпълнителен директор на Теленор България Оле Бьорн Шулстъд.

Продажбата се случва на фона на промени в бранша в страната ни. В края на септември имаше друга голяма новина в телекомуникационния сектор у нас. Тогава компанията майка на Мтел Telekom Austria Group обяви, че планира ребрандирането на своите оператори, като ще заложи на местния бранд A1 в страните, в които оперира.

В България Telenor се съревновава с Мтел, местното поделение на Telekom Austria, както и с "Виваком" на БТК.

Основният конкурент на Telenor в Черна гора е T-Mobile Crna Gora, собственост на унгарското поделение на Deutsche Telekom, Magyar Telekom. M:tel, третият мобилен оператор в страната с около 630 000 абоната, е собственост на Telekom Srbija. В Сърбия безжичният бизнес на Telenor се конкурира с мобилното поделение на Telekom Srbija, MTS и VIP Mobile, част от Telekom Austria Group.

Всичко за сделката четете в Investor.bg


25
Още по темата: TelenorPPF Group
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Право Писов преди 1 година
прочетох до "трансакция"
24
0
 
5
 
! Отговори
асен преди 1 година
Теленор са под всякаква критика , нещо като ЧЕЗ , добре че изчезват , обаче не се знае и новите как ще са !
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ве4е ще има нова марки мобилни оператори А1 (мтел) О2 (теленор) V3 (vivacom)
да ни е 4естито
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ква Нацинална сигурност ви гони пак бе. Теленор си е частна телекомуникационна компания и няма никакво отношение към Националната сигурност.
ЧЕЗ също е само едно просто електроразпределително дружество. Електропреносната мрежа си е собственост на НЕК и никога не е била продавана.
Ама нали сте толкова грамотни, кой както дойде ви лъже непрекъснато.
Поинтересувайте са каква е разликата между ЕНЕРГЕТИКА и Електроразпределение.
ЕНЕРГЕТИКАТА - ТЕЦ, ВЕЦ, АЕЦ, преносните мрежи, НЕК, БЕХ, ЕСО са си БГ.
21
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Суджуците изгониха всички инвеститори. След ЧЕЗ сега и Теленор.
Ама то на тая корупция, натиск и изнудване за рушвети не се издържа наистина.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо в статията не се споменава, че същото дружество е направило постъпки за закупуването на Нова Броудкастинг Груп ? Пише го на техният сайт ! Двете новини са свързани, защото така тази група ще стане голям играч на нашия пазар ! Или пак пускате платени статии ?
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В кой ресторант е келнер този?
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога и къде ще бъде простеста
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой купи теленор
4акам отговор
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, щом е Келнер ще се чувства на място. В БГ барманките си пазаруват банки, сладкари стават спортни министри, а калинки въртят с милиарди от еврофондове.
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бат` Бойко си купи й мобилен оператор. Знаем кой стой зад Келнер-а.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моля моля за всички пишещи Национална сигурност и дял.
Само и единствено, когато Виваком се продава. Виваком (ВИВАТЕЛ - БТК ако сте забравили) използва мрежата на БТК, а тя е обект на национална сигурност.
13
1
 
11
 
! Отговори
По-по-най преди 1 година
До коментар 7

Приятелю, PPF Group, която купува бизнесът на Теленор тук е собственост на чешкият Шиши - Пет'р Келнер.
12
0
 
13
 
! Отговори
СВ преди 1 година
Сега държавата, за тази сделка от Национална сигурност да влезе с 33% участие!
11
0
 
13
 
! Отговори
Новият политик преди 1 година
Ай, гиди вагабонти. Веднага държавата да набута едни пари за изкупуване на дял от дружеството.
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано да махнат оня с мазния глас от рекламите им.
9
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След ЧЕЗ и ТЕЛЕНОР напуска България ?! Алоу , СОБСТВЕНИКА НА ГЕРБ , се спри се Тикво !
8
0
 
22
 
! Отговори
Дам преди 1 година
На мен от цялата статия най-ме изненадват тези 600к+ абонати на ментел?!? Абе вие нормални ли сте да седите при най-голямите паразити в БГ?!?
7
0
 
33
 
! Отговори
11 преди 1 година
Мдааа, "Келнер"-а от заглавието се изпари някъде. Идиотска работа ...
6
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко за единствения коректен оператор на нашия пазар. Очаквайте много скоро стартиране на практиките с надписване на сметки и нескончаем тормоз от оператор за преподписване на договора при "по-изгодни условия". А М(ошеник)-тел са собственост на австрийския телеком, точно колкото капитала на Гинка е неин.