Уволниха шефа на компанията Кеймбридж Аналитика

Тя изиграла роля за победата на Тръмп на изборите в САЩ?
21 мар 2018 10:00, Елка Василева
14
Уволниха шефа на компанията Кеймбридж Аналитика
Александър Никс. Снимка: Reuters

Управителният съвет на британската компания за събиране на данни Кеймбридж Аналитика уволни шефа й Александър Никс, докато се води независимо разследване на действията му, предаде Асошиейтед прес.

Управителният съвет съобщи, че причината за уволнението е изказване на Никс пред репортер под прикритие на британската телевизия Чанъл-4 Нюз, което "не представлява ценностите на фирмата и неговото уволнение показва сериозността, с която ние гледаме на нарушението".

Още по темата

Телевизията излъчи тайно заснета среща на един от репортерите си с Никс, който казва, че компанията за събиране на данни и политически консултации е изиграла важна роля за победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през 2016 г., включително "с всички данни, анализи и таргети".

Никс освен това казва, че Кеймбридж Аналитика е използвала имейли с "таймер за самоунищожение" в предизборната кампания на Тръмп, за да не може да се проследят действията й. Думите му са: "Няма доказателства, няма следи на хартия, няма нищо".

Телевизията посочи, че Никс направил тези изявления пред репортер, представил за богат клиент, който искал да използва Кеймбридж Аналитика, за да влияе на предизборни кампании в Шри Ланка.
   
Кеймбридж Аналитика е разследвана във Великобритания за използване на лични данни на потребители на Facebook, за да се помогне на кампанията на Тръмп, припомня АП.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
7
 
! Отговори
?!?!? преди 6 години
Ама, ама.. !?!?Нали уж бяха жестоки руски хакери ?! :( Нали данните бяха неоспорими ?Друг е въпроса, защо Путин ще избира президент на Америка, който към днешна дата му налага санкции и го обвинява за ... на практика всичко.
13
4
 
0
 
! Отговори
жалко преди 6 години
Добре дошли в многополюсния свят на Русия.Всеки луд вече се милси за император и скулптор на световния ред.Всеки възражда империи и наказва някой друг.Вместо глобализам,ще имаме империализам,което както ни е научила историята,следва голяма война.Ще измрат няколко милиона или милиарда,и тогава ще си кажем,а,*** то глобализма не беше чак толкова лош.
12
0
 
2
 
! Отговори
Пълни глупости преди 6 години
То бива човек да е технологично неграмотен, ама тази глупост "имейли с "таймер за самоунищожение" е точно толкова възможна, колкото перпетум мобиле.Не само, че няма такъв механизъм, но и никога не може да се гарантира колко копия има на даден email. Има такова нещо като служебно препращане (mail forwarding) което се ползва в разни случаи и не зависи от получателя.
11
0
 
10
 
! Отговори
ДУРАЧОК преди 6 години
ДЕЙСТВА ГЛОБАЛНО--УДРЯ ЯКО АНГЛОЕЗИЧНИТЕ--ПОБЪРКВА ГИ..ПРИТЕСНЯВАМ СЕ ЗА БОКО--ДА НЕ Е И ТОЙ ЗАМЕСЕН В ИЗБОРА НА ТРЪМП ЗА ПРЕЗИДЕНТ,ЧЕ ЩЕ ОТНЕСЕМ ЯКИ САНКЦИИ ОТ ООН.....
10
1
 
15
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Англичани - Американци = безскрупулни лицемери.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям смелчага който изкарал това на яве. Дано не загине в автомобилна катастрофа)))
8
3
 
1
 
! Отговори
1 преди 6 години
Поредният фишек !
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 4Хващам се на баз, че САМ НЕ РАЗБИРАШ какво си написал!!!
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Англичаните са наемали руски хакери и шпиони да хакнат изборите и понеже се разсмърдя убиха Скрипал и дъщеря за да не проговорят, все пак Тръмп е трябвало да бъде избран заради зетчето да му дърпа конците. Ерусалим е еврейски хахаха.
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТиневЕ, здрасти!!! Чак сега ли дойде до главата ти, че ВСИЧКО, което правят ападнярите е ЛЪЖА, ФАЛШ И ИЗМАМА!!! КАКТО И ПРЕЗ хилядолетното им съществуване! Тези нации са си въобразили, че са нещо повече от другите, но явно, в най-скоро време това високомерие ще им изяде главата!
4
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп=Путин=Ердоган=Ким Чен Ун=Си Дзинпин=Меркел=Орбан=Борисов
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом са го махнали, значи е истина и това са им ценностите... А пък и нали живеем в дигитална ера, весникът и медиите преди; сега са имейли и сайтове.
2
0
 
29
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Ама нали Русия манипулира изборите?Защо лъжете сега, че АНГЛИЧАНИТЕ са манипулаторите? Ааааааа, таман се кефих, че фанаха Путин, а то - Путин невинен излезе. Цялата патардия за руско вмешателство излиза, че е ГРАНДИОЗНА манипулация на общественото мнение.Започвам де се съмнявам и в обвиненията, че Русия е отровила Скрипал.Какво се съмнявам, явно е още една лъжа.Губя вяра в " демократичната " преценка. Мамят ни, както на господата им е изгодно!
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ няма ли да наложат санкции на Англия?Пилят на руснаците за вероятната намеса на виртуални руснаци в изборите, а това тук какво е?