Войната на кофичките! Кисело мляко в полипропилен, полистирол...

Експерт: Проблемът и икономически, а не здравословен!
21 мар 2018 14:00,
76

Пет млекопреработвателни фирми са с глоби от Комисията за защита на конкуренцията. Санкциите са наложени заради използвани опаковки от полипропилен, неотговарящи на българския държавен стандарт.

По БДС трябва да се използва полистирол за направата на кофичките за кисело мляко.

Още по темата

"Полистиролът и полипропиленът не са вредни по никакъв начин. Причините са икономически, тъй като полипропиленът е по-евтин. БДС е със силата на закон. Който иска да произвежда този продукт, трябва да го спазва. Правилата трябва да бъдат спазвани, за да не се създава нелоялна конкуренция", подчерта пред Bulgaria ON AIR Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите.

По думите на микробиолога Сергей Иванов в студиото на "България сутрин" разликата в опаковката, въпреки че е в разрез с БДС, по никакъв начин не уврежда качеството на млякото.

"Проблемът е по-скоро икономически. Трябва да се обнови БДС, тъй като има изисквания, които не могат да бъдат покривани. В България трябва да има регистър на закваската. Ако няма как да контролираме фирмите, които произвеждат закваска, не може да се гарантира БДС", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пластмаси ласмаги джасмаги интереси политики монополи гет аут ю
39
1
 
29
 
! Отговори
валери преди 6 години
"Причините са икономически , не здравословни ..." - ПЛАТЕНА марионетка , цял свят пропищя от отровния найлон - полипропилен , а тоя ще защитава нашите *** "производители "който като че ли се надпреварват да ни тровят !!!!
38
0
 
17
 
! Отговори
Xa-xa преди 6 години
В буркани ...
37
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е аз като си правя киселото мляко в къщи и ми трае 4-5 дни пак ли не е истинско, защото не трае по две седмици, като на изброените компании в статията ?
36
6
 
5
 
! Отговори
майна преди 6 години
До до 41Прав си, повечето хора мислят, че щом млякото е траело три дни е истинско и го приемат за стандарт.
35
0
 
11
 
! Отговори
АЗ преди 6 години
"Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществени санкции на Обединена Млечна Компания ЕАД (74 186 лв.), на Ел Би Булгарикум ЕАД (18 213 лв.), Комплектстрой ЕООД (на 11 800 лв.), Димитър Маджаров 2 ЕООД (38 915 лв.) и на Полидей 2 ООД ( 16 305 лв.) за извършени нарушения по чл. 29 от ЗЗК общата забрана за нелоялна конкуренция. "
34
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво си беше едно време киселото мляко, ама не беше евтино - 23ст.
33
1
 
20
 
! Отговори
Навремето преди 6 години
какви буркани за кисело мляко имаше, стандарт БД, сега пластмаса ...
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добро е в поливинилхлорид и поликарбонат.
31
9
 
17
 
! Отговори
до 41 преди 6 години
По една случайност бях на бригада в ДП "Сердика". Минаха 30 години от тогава, но още си спомням смрадта на прокиснало мляко. Накратко - хигиена нулева. Суровината се доставяше чрез всевъзможни цистерни без никакви системи за охлаждане, без ясен произход. Отделно преди преработка му набиваха маркучите с промишлена вода. В самото предприятие работеха основно едни другарки живеещи в катун и през лятото ученици. За това "истинско"кисело мляко прокисваше на втория ден-беше бъкано с всякакви зарази.
30
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При комунизма на капачките на киселото мляко имаше надпис: трайност 3 дни 10 градуса. Сегашните млека могат да изкарат няколко месеца в хладилника, без да се вкиснат. Сами преценете колко са истински.
29
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време имаше само една марка кисело млако в цяла България: на държавното предприятие Сердика и беше истинско. Стъклени буркани, алуминиеви капачки с щампа "Сердика".
28
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КЗК не защитават нас - хората, които го ядем това мляко, а конкуренцията - другите бизнесмени. КЗК не се интересуват дали са вредни опаковките, а дали са по-скъпи или по-евтини за производителя.
27
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз си спомням като малък, че имаше едно кисело мляко по БДС, което си беше в стъклени буркани, защо не направят стандарта да е такъв ? Значи бирата и алкохола може да са в стъкло, а киселото мляко да не може ? Всичко се прави да е в интерес на производителя как сега да повярваме, че тези глоби са за наше добро ?
26
13
 
9
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Това са най-хубавите кисели млека между другото.Порочна практика е да се унищожава най доброто ,за да пробутват посредственото.Конкуренция е думичката.Лично аз съм фен на Домлян.А кой иска да дрънка с бурканите от бабиното ми време?
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много са подходящи за разсад домати.
24
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пробвайте да заквасите мляко в домашни условия с някое от купешките млека и ще разберете колко от тях са истински.
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глобените млека са Верея, ЕлБи, Маджаров, Домлян.
22
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото лаборатории, толкова факти. Нито полистирена, нито полипропилена са съвсем безопасни, но това не пречи на производителите да ни ги пробутват във всякави опаковки за храни. по скоро трябва да ги глобят за примесите, които слагат в киселото мляко и за отсъствието на млечнокиселите бактерии.
21
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За сведение на невежия - Ломоносов не е специалист по полимери.За това, ако беше жив, щеше да бъде смачкан от "познанията "ти! Във всички области - от ланския сняг, като минеш през ЧЕЗ, чаааак до джендърската конвенция.Завидно самочувствие на посредствен платен мързелив драскач.Това е политиката на ГЕРБ - колкото си по-***- толкова си по-велик - лауреат на тиквената академия!