Войната на кофичките! Кисело мляко в полипропилен, полистирол...

Експерт: Проблемът и икономически, а не здравословен!
21 мар 2018 14:00,
76

Пет млекопреработвателни фирми са с глоби от Комисията за защита на конкуренцията. Санкциите са наложени заради използвани опаковки от полипропилен, неотговарящи на българския държавен стандарт.

По БДС трябва да се използва полистирол за направата на кофичките за кисело мляко.

Още по темата

"Полистиролът и полипропиленът не са вредни по никакъв начин. Причините са икономически, тъй като полипропиленът е по-евтин. БДС е със силата на закон. Който иска да произвежда този продукт, трябва да го спазва. Правилата трябва да бъдат спазвани, за да не се създава нелоялна конкуренция", подчерта пред Bulgaria ON AIR Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите.

По думите на микробиолога Сергей Иванов в студиото на "България сутрин" разликата в опаковката, въпреки че е в разрез с БДС, по никакъв начин не уврежда качеството на млякото.

"Проблемът е по-скоро икономически. Трябва да се обнови БДС, тъй като има изисквания, които не могат да бъдат покривани. В България трябва да има регистър на закваската. Ако няма как да контролираме фирмите, които произвеждат закваска, не може да се гарантира БДС", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
30
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
При първите зари на демокрацията, една от основните подигравки със социализма беше, че сме били толкова диви и прости, най-малкото щото сме ползвали стъклени буркани!
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До the GhostМи снощи гледах кофичките в които млякото е по БДС на Ел Би ... от долу си пише PS
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бай иван То и prima nocte е била закон ... дали ще се подчиниш само защото някой го е измислил ?
17
0
 
23
 
! Отговори
the Ghost преди 6 години
Алооо новинарите, напишете наказаните: "Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществени санкции на Обединена Млечна Компания ЕАД (74 186 лв.), на Ел Би Булгарикум ЕАД (18 213 лв.), Комплектстрой ЕООД (на 11 800 лв.), Димитър Маджаров 2 ЕООД (38 915 лв.) и на Полидей 2 ООД ( 16 305 лв.) за извършени нарушения по чл. 29 от ЗЗК общата забрана за нелоялна конкуренция. "
16
0
 
26
 
! Отговори
Козел Кравар Овчаров преди 6 години
То па и едно истинско мляко,та ако не пише на опаковката,не можеш го позна.
15
6
 
9
 
! Отговори
бай иван преди 6 години
Има си закон и точка. Хубав или лош, щом го нарушаваш си понасяш последствията. И според мен плащането на данъци не е хубаво, ама си ги плащам щото е такъв закона.
14
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България се произвеждаше полистирол. Продължава да се произвежда полипропилен.Полистиролът не е подходящ за хранителни продукти, тъй като съдържа остатъчен мономер. Полипропиленът няма такъв, подходящ е за опаковки - има стандарти за това.На тези, на които очевидно не им се харесват моята професия и знания - най-много знаят за всичко онези, които не осъзнават невежеството и кухотата си и разбират от футбол и пиене.Не съм платен безработен драскач.Жалки сте с "познанията си"по всичко.
13
1
 
31
 
! Отговори
NYPD преди 6 години
Киселото мляко и то вече няма вкус на кисело мляко.А иначе по принцип киселото мляко трябва да е в стъклено бурканче.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 123уви, масовият потребител вече не иска да мъкне стъклени буркани из града, производителите, доставчиците и продавачите също мрънкат срещу стъклото - тежко, лесно се чупи
11
3
 
26
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
Къде съм сгрешил в името на опаковката? Полистирен - по старата номенклатура - полистирол - винаги има остатъчен мономер! Отрова! Това, което кичат по стените - също е полистирен , но е пено.Полипропиленът се произвежда по технология, при която няма остатъчен мономер.Има стандарт кои полимери могат да се използват за хранителни цели.Ако твоят *** седи на топло и коментира невежо, аз съм професионалист и нямаш представа.Коя ми е грешката?А ти си прос.так!
10
0
 
8
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
Законите за нелоялната конкернция кого защитава всъщност? Не е за добро, само това мога да кажа и не е за защита, на онези, които не могат да се справят с конкуренцията. Конкеренцията според тези закони е не да се грижи един вид за крайния потребител, а за масовия производител, който може да си позволи да се движи по тези закони,. Да БДС е задължително да се спазва, но да е лоялен и наистина да се следи да се спазва.БДС трябва да има но и да се спазва, стига да адекватен!
9
3
 
20
 
! Отговори
123 преди 6 години
До Анонимен 15На мремето това беше депозитен амбалаж, който се връщаше в бакалиите. Но така е Капитализмът убива.
8
1
 
21
 
! Отговори
до 105 преди 6 години
Този, който ми е писал минус на мнението знае ли, че в полистиренът винаги има остатъчен стирен като мономер, който въздейства отрицателно върху нервната система?Аз съм работил в тази промишленост и зная. Нямам търговски интереси. Аз съм професионалист.
7
1
 
27
 
! Отговори
123 преди 6 години
А какво стана със стъклените бурканчета, в които се продаваше преди години киселото мляко. Доказано е че стъкрото е най-неагресивната среса, кагато става дума за амбалаж за хранителни продукти.
6
3
 
10
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Луд преби баба....кофички...Да ви се не видят "водещите новини'
5
2
 
29
 
! Отговори
това е преди 6 години
Друг е проблема и въпроса,а имали истинско кисело мляко в кофичките!?
4
1
 
21
 
! Отговори
pipo преди 6 години
Пълни глупости са твърденията, че никоя пластмаса не е вредна. Към момента се приема, че пластмаси с обозначения 2,4 и 5 са безвредни за човешкия организъм. Другите оказват влияние върху човешкия организъм, особено при загряване на пластмасата над 30 градуса, защото са пълни с Бисфенол А. Има специални продукти от пластмаса произведени без този химикал.
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако проблемът е здравословен, аз, като химик, съм против полистиреновите опаковки за хранителни продукти.
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът е че цялата държава е една помия.
1
2
 
42
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Проблемът е, че нямаме истинска журналистика, дори ви е страх да споменете имената на глобените ;)