Войната на кофичките! Кисело мляко в полипропилен, полистирол...

Експерт: Проблемът и икономически, а не здравословен!
21 мар 2018 14:00,
76

Пет млекопреработвателни фирми са с глоби от Комисията за защита на конкуренцията. Санкциите са наложени заради използвани опаковки от полипропилен, неотговарящи на българския държавен стандарт.

По БДС трябва да се използва полистирол за направата на кофичките за кисело мляко.

Още по темата

"Полистиролът и полипропиленът не са вредни по никакъв начин. Причините са икономически, тъй като полипропиленът е по-евтин. БДС е със силата на закон. Който иска да произвежда този продукт, трябва да го спазва. Правилата трябва да бъдат спазвани, за да не се създава нелоялна конкуренция", подчерта пред Bulgaria ON AIR Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите.

По думите на микробиолога Сергей Иванов в студиото на "България сутрин" разликата в опаковката, въпреки че е в разрез с БДС, по никакъв начин не уврежда качеството на млякото.

"Проблемът е по-скоро икономически. Трябва да се обнови БДС, тъй като има изисквания, които не могат да бъдат покривани. В България трябва да има регистър на закваската. Ако няма как да контролираме фирмите, които произвеждат закваска, не може да се гарантира БДС", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
9
 
! Отговори
Я па ти... преди 6 години
До aС 54 При заплати от 75 лв. ти какви искаш да бъдат цените? При това цените се определяха от БКП не от реалната стоиност на млякото.Сега БКП го няма но има БСП, дето подлъгва народа с невъзможни обещания.
59
6
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 6 години
Аиде сега капризи.Едно време несквасено кисело мляко в буркани за многократна употеба ,съмнително измите, па купувахме без да задаваме въпроси.
58
1
 
28
 
! Отговори
Някой си! преди 6 години
След 10 000 години,някой археолог ще намери свежо кисело мляко и на кофичката ще пише "Данон"!
57
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1990г. беше 27 ст. и бурканче и кофичка бяха по 500 грама
56
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще стане като с яйцата-вдигнаха много шум ,за нищо ,цената им скочи двойно и някой добре спечели.Та така и с киселото мляко.Ще редуват: 1. вдигат цената на индустриалният ток или 2. Измислен скандал ,като този ! Във всеки случай ние сме назад ,а не печелбарите.
55
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питал го, къде са му кравите. Ха-ха-ха.Че той няма крави, има чували със сухо френско мляко, което във Франция се използва за подхранване на малки телета, прасета и пр.
54
9
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
М-да! 23 стотинки стана след поскъпването през 1979 г. До тогава си беше 18 стотнинки, в бурканче, и беше 500 грама. и БЕШЕ 23 СТ. ДО 1990 Г.И най-важното - беше си истинско кисело мляко с бацилус булгарикус, без Е -та, без нишесте, без сухо френско мляко и т.н.
53
6
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НИЩО МУ НЯМА НА МЛЯКОТО И ЕДИН МЕСЕЦ ДА СТОИ ИЗВЪН ХЛАДИЛНИКА. ФАКТ. И МИ СЕ СТРУВА, ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ НА МЛЯКОТО, А НЕ НА КОФИЧКИТЕ (АКО ВЪОБЩЕ ТОВА В КОФИЧКИТЕ Е МЛЯКО).
52
7
 
29
 
! Отговори
stoian79 преди 6 години
Varnete staklenite burkancheta tova e istinskoto BDS.
51
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кофичката нее важна по важното е съдържанието. Имам крава и си правя кисело мляко. Когато го сравня с това от магазина разликата е космическа. Мойто мляко прокисва за 24 часа а това от магазина цял месец вече го държа отворено на стайна температура и не иска да прокисне. Нишестето с което го сгъстяват и етата го правят непрокисваемо и безвуксно. Прясното мляко което го продават няма никаква масленост. Ако го сварите няма да видите жълт каймак както е мойто от кравата. Ядете имитация от химия!
50
0
 
18
 
! Отговори
до "Биреното ме преди 6 години
Намесваш се в неща, които не са ти работа и не уважаваш другите , подиграваш се с опита на човек, когото не познаваш, не очаквай уважение от никого! Принадлежа на образованото, работещо, знаещо и мислещо поколение, което създаде това, което бе ограбено от шепа нахалници. Гинки и Калинки, всезнаещи - типично. Недозрял, непроизвеждащ нищо, но коментираш подигравателно! Дремеш цял следобед във форума?Нямаш право да се подиграваш с истината и труда на хората! Има наука и тя не е за всеки.
49
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поръчвам си таратор в едно забутано село, мнооого странен вкус, питам женицата и тя притеснена:"ами с домашно кисело мляко е , домашна краставица и всичко е домашно"с тези икономии забравяме истинският вкус на продуктите....
48
0
 
20
 
! Отговори
ХИМИК преди 6 години
Полистиренът е значително по вреден, тъй като отделя стирен - потенциален канцероген. Освен това променя и вкуса в такъв на пластмаса. Който е ял сладки от полистиренова опаковка ще се сети.
47
6
 
4
 
! Отговори
до 57 преди 6 години
Това го кажи на някой Японец да умре от смях...или недоумение, ако разбере че си бълХарче.
46
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът е по-скоро икономически. Трябва да се обнови БДС,...След поредица от обновявания на БДС той вече не прилича на себе си, а ние ядем всякакви ***. Дори Палмово масло ни продават по БДС, а по онова време нямаше храни с този *** вътре.БДС се считаше за наистина, доказано най-доброто, безопасно и качествено хранене, а сега е само един етикет, зад който се крият далаверите на търгашите
45
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
млечните продукти са отровни, не яжте !
44
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"23ст. беше литър прясно, а 18ст. беше 500гр. кисело!"Явно пазиш по-стари етикети. На моите от 1980 година пише 23ст за 500г. кисело краве мляко.
43
0
 
4
 
! Отговори
аС преди 6 години
Грешка! :)До анонимен 46 ! ))
42
2
 
7
 
! Отговори
преди 6 години
До Анонимен 5323ст. беше литър прясно, а 18ст. беше 500гр. кисело!
41
0
 
47
 
! Отговори
потребител преди 6 години
В квартала има магазинче за млечни продукти на една фирма. Влизам да пазарувам. Посреща ме господин, който ми заявява, че е брат на собственика и хвали продукцията. Започва да ми обяснява къде им е мандрата. Пък, аз го питам, къде са им кравите. Следва мълчание. Казвам, нали млякото се добива от крави. Той пак мълчи. Аз пак питам - от къде имате мляко за вашите продукти. Той пак мълчи. Излезнах без да купя нищо. ...Такива ми ти работи...