60 банди задигат коли в София, трошките за части, новите – навън

Повечето са се насочили към 8- до 10-годишни автомобили
22 мар 2018 07:00, Александър Попов
62
60 банди задигат коли в София, трошките за части, новите – навън
Яро, със синьото яке, бе задържан през 2015 г. Снимка: Булфото, архив

Всеки има поне един близък, който е пропищял от автокрадци. Всекидневно в социалните мрежи се пускат статуси за помощ при откраднато возило. Оказва се, че близо 60 банди са се специализирали да задигат автомобили в столицата, показват оперативните данни на полицаите от сектор "Престъпления против МПС" в СДВР, цитирани от "24 часа". Сред тях има и гастрольори от провинцията, най-често от Перник, Враца, Дупница, Кюстендил и Елин Пелин.

Над половината от групите са се насочили към по-стари коли - между 8- и 10-годишни. Карат ги направо в автоморгите, където се продават на части, след като изчистят номерата на рамата. От един автомобил изкарват около 1000 лв., а моргите ги вземат, защото има глад за авточасти.

Още по темата

Има и бандити със собствени автоморги. Пример е Христо Георгиев-Ицо Турчина, който бе арестуван на 4 февруари. По документи моргата му в кв. "Малинова долина" се води на негов близък, твърди изданието.

Крадците на луксозни коли пък ги продават в чужбина, след като пренабият рамата и сменят регистрационните табели.

Според криминалистите, част от автокрадците обаче са се преквалифицирали и вече се занимават с други престъпления, защото им се струва по-доходоносно. Така Иван Янински-Шумахера и съучастникът му Юлиан Ценев-Байката бяха задържани на 2 март за обир на банкомат. Има и специалисти като Светослав Лъвицата, които само отключват колите, но не ги карат.

С това се занимават млади, по-неопитни момчета. Тях ги наемат и да търсят подходящи коли за шофиране. Много от знаковите фигури от контингента са задържани многократно през годините и имат десетки криминални регистрации и висящи дела.

След техни арести кражбите спадат. За 2017 г. посегателствата са намалели с 543 - от 1752 за 2016 г. до 1209. Причината е активната работа на служителите в сектора за автокражби в СДВР, взаимодействието с разследващите полицаи, съседните дирекции и прокуратурата, отчитат криминалистите.

Разкриваемостта се е вдигнала от 20 на 25%, като през м.г. са задържани 54 души.

"Това са арестуваните за кражба на конкретна кола, за която е подаден сигнал. Заловеният обаче може да е задигнал и 10-15 коли", обясни полицай. Сред подадените сигнали има и случаи на застрахователни измами. При тях човек сам дава колата си в автоморгата, а после обявява, че е открадната. Така взема пари и от застрахователя, и от гробището за коли, а схемата е трудна за доказване.

"Имаме заловени, но работата по такива разследвания е сложна", казват полицаите.

Една от по-новите джаджи, с която се крадат коли, е т.нар. кийлес устройство (без ключ). То е от 2 части. Едната е у човек, който трябва да се приближи на около метър до истинския ключ. Тя прихваща сигнала и го препредава. Така съучастникът му отключва и пали автомобила за секунди без разбиване. Тези устройства не са незаконни. Затова полицаите настояват притежанието им да се криминализира. Кийлес устройството струва 40-50 хил. лв. и може да се поръча от чужбина.

Често автокрадците се занимават и с точене на банкови карти. Някои са са сред най-интелигентните и технически грамотни, а също и дръзки. Бивши автокрадци има и сред осъдените от бандата за отвличания "Наглите". Един от тях е Данчо Релето.

Криминалистите срещат трудности при разкриването на задигнати коли, които са оставени запалени. Крадецът действа самостоятелно и е непознат за полицията, а свидетели на престъплението в повечето случаи няма.

Сред най-известните автокрадци са Иван Янински-Шумахера, който е с дебело досие и в момента е в ареста. Той краде предимно аудита, тойоти и беемвета. Светослав Петков-Лъвицата е подозиран в задигането на коли от висок клас, неколкократно е задържан и пускан и Иван Ценков-Турчина. Според полицаите обаче той се преквалифицирал към кражби и грабежи. Чавдар Омайски-Капитана и Димитър Георгиев-Горнобанския са стари автокрадци, попадали много пъти в ареста за какво ли не.

Асен Колев-Хастара излезе от затвора в края на 2017 г. Там попадна след серия от кражби на коли, включително на автомобил на Министерството на финансите. Групичката му, в която участваха 2-ма полицаи и военен, бе разбита през 2009 г. 

Ярослав Димитров се прочу през август 2015 г. Тогава задигна кола, докато бе под домашен арест заради дело в Словения, а видеото бе пуснато във Facebook и разгневи премиера Бойко Борисов. Заради "подвизите" си в чужбина Яро бе осъден на 3 г. затвор в началото на 2016 г. Част от присъдата му бе приспадната заради престоя в ареста. Освен на по-стари коли, които отиват за авточасти, той налитал и на по-нови. В момента МВР го издирва. На 1 март Яро бе спрян за проверка в района на 6-о РУ. Той обаче избяга, след като удари полицай с отворената врата на колата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"трошките за части, а новите навън" това звучи като апел да си застраховаме колите, че иначе....Всички са в играта, а как човек да не емигрира. Малко ли ни дерат с данъци, сметки, а и ще ме карат да си застраховам 10 годишната трошка, която се кара само, когато трябва да се пазаруват повече неща или по спешност, а за нея плащам почти 500лв. данък и гражданска. Освен всичко хората нямат и сигурност, а по селата е страшно. Писна ми до дупка.
12
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мутренските времена се върнаха - автоджамбази и убийства!
11
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
само растрел нищо друго
10
1
 
29
 
! Отговори
Дани преди 6 години
До АнонименДа нямат ако зависеше от полицаите да пишат направо присъди, а те си ги хващат , знаят си ги кои са но уви отново излизат.
9
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ясно е кой краде но никой не е в затвора............"Анализи", приказки и накрая всичко си е по старо му........Държава ЙОК.
8
0
 
22
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
До ДаниАбсолютно си прав! Обаче системата е друга явно за съжаление.
7
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
60 банди, срещу 60000 полицай. Нямат никакъв шанс.
6
0
 
61
 
! Отговори
Дани преди 6 години
Добре бе не разбирам как си навън с много бройни висящи дела, значи хванали са те, че нарушаваш закона и имаш 30 дела и пак си навън ?!!? Нещо не разбирам за какво ни е тази съдебна система те да не са просто регистратори ? По добре да минат към Статистиката. За мен правилно би било като те хванат 1-2 пъти ок сгрешил си(може и да се промениш) но направиш ли трето отиваш за 20г. в панделата където трябва да полагаш обществен труд !!!
5
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трепане му е майката практиката е доказала, че всичко е загуба на ресурс такива нямат оправяне.
4
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отидете вижте във С Корея и Венецуела и Китай пълно със крадци що не отивате.
3
0
 
40
 
! Отговори
Скопен овен преди 6 години
Може да кажете, че е недемократично, но защо при толкова доказани провинения на тия хубавци още се занимават с тях една сурия полицаичета, следователи и пр. хрантутници, а не им се прати един второпричастен изпълнител и ходят да се жалват на оня свят. То тука вече са доказали, че няма да се променят.
2
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно табло на срама, виртуално с имена, снимки и адреси на всичките участници в тези 60 банди. Гаранция, че за три месеца ще останат не повече от 6 живи общо... Стадото само ще изчисти мършата...
1
0
 
41
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
Аре, като се знаят, що не търкат наровете, законово?Или ей така си пишете или полицията е некадърна да събере доказателства, които без свиделски показания не могат да свършат работа в съда или съда не си върши работата?.. или истината е някъде там? Да викнем Мълдър и Скъли да разледват?