Държавата събрала 20,3 млрд. лева данъци през 2017-и

Най-много пари в хазната – от акцизите за алкохол и цигари
Обновена: 22 мар 2018 09:59 | 22 мар 2018 09:50, Петя Славова
29
Държавата събрала 20,3 млрд. лева данъци през 2017-и
Снимка: архив, Булфото

Близо 20,3 млрд. лв. е събрала държавата от данъци през миналата година, като сумата се увеличава с почти 1,6 млрд. лв. спрямо 2016 г. Това сочи годишният доклад за изпълнението на Единната национална стратегия за повишаване на събираемостта на приходите, публикуван от Министерството на финансите.

Оказва се, че постъпленията от преки данъци или налога, който се събира от собствениците на имоти, доходи на физически лица и корпоративна печалба са в размер на 5,6 млрд. лв. Сумата се увеличава с 601 млн. лв. на годишна база, за което допринасят приходите от данъци върху доходите на физически лица и корпоративен данък.

14,5 млн. лв. пък са отишли в хазната от косвени данъци, т.е. от продажби, потребление и консумация на населението. Съпоставено с 2016 г., косвените данъци се повишават с 970,8 млн. лв., което се дължи основно на високите приходи от ДДС и акцизи. Постъпленията от други данъци са в размер на 135,2 млн. лв, пише "Монитор".

Според финансовото ведомство приходите от ДДС формират най-голяма част от данъчните постъпления по централния бюджет и възлизат на 9,3 млрд. лв. В сравнение с 2016 г. се отчита ръст от 767,3 млн. лв., което се дължи основно на по-високите приходи от ДДС от внос.

Държавата е прибрала и малко над 4 млрд. лв. от ДДС от внос от страни извън ЕС, като приходите се увеличават с 809 млн. лв. спрямо предходната година. Отчетеният ръст се дължи основно на значително повишение на борсовите цени (в долари) на суровините, които формират основна част на вноса от трети страни и на ръста на физическите обеми при всички групи стоки с изключение на храните и напитките.

За 2017 г. приходите от акциз от внос, вътрешно производство и въведени в страната от други държави членки на ЕС акцизни стоки възлизат на 4,9 млрд. лв.

Най-много пари са дошли от тютюневи изделия и алкохол. От цигари са събрани 2,368 млрд. лв., а от горива – 2,2 млрд. лв. Приходите от данъка върху застрахователните премии по облагаеми застрахователни договори за 2017 г. са в размер на 33,5 млн. лв.

От министерството уточняват, че една от приложените мерки за намаляване на сивата икономика и избягване от данъчно облагане е въведеното задължение за установяване на дистанционна връзка на всички фискални устройства и интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност с Националната агенция за приходите (НАП). "Дистанционната връзка на фискалните устройства с НАП е осъществена поетапно, като първоначално през 2011 г. задължението е наложено за най-рисковите икономически сектори и отрасли, в т.ч. търговията с течни горива, търговията със зърнени и технически култури и други. Дистанционната връзка осигури възможност за автоматично предаване на данни за текущия оборот от всяко фискално устройство към НАП", категорични са от МФ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отделетее пари за плажните ивици. Идва сезона всипко пак е кал е мизерия. Разшоретее пясъчнитее ивици , сложете цветя , асфалтирайте. Всяка година св радвате на повече туристи, но всички те виждат мизерията и скоро ще почне отлив. Прекалено се бавитее с инфраструктурата там.
3
1
 
24
 
! Отговори
svetlio преди 6 години
Не ме радва това мен.Занимавам се с семеен бизнес и всяка година искат все повече,а ние не изкарваме повече.В един момент ще стане така,че няма да може да си плащаме данъците и осигуровките...
2
14
 
9
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Браво на правителството и лично на генерал Борисов, които всяка година успяват да съберат все повече и повече пари от българския народ, грижейки се за неговото благополучие!Браво!
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гробажиите пушат и пият като разпрани и маат суджуци без бандерол.