Лондон убеждава ЕС: Да се пазим от Русия, противник е!

Тереза Мей иска и съюзниците на прогонят руски дипломати
22 мар 2018 19:17, Елка Василева
178
Лондон убеждава ЕС: Да се пазим от Русия, противник е!
Тереза Мей. Снимка: архив, Reuters

Великобритания споделя тайни разузнавателни данни за нападението с нервнопаралитичен газ срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал с ключови съюзници в опит да ги убеди да прогонят руски дипломати в цяла Европа, предаде агенция Блумбърг, позовавайки се на осведомени източници.

Миналата седмица министър-председателката Тереза Мей нареди на 23 руски дипломати, които според нея са шпиони, да напуснат Великобритания като отговор на нападението срещу Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри. Сега тя иска други страни да последват британския пример, да осъдят Русия и да предприемат действия срещу агентите на Кремъл, съобщават източниците на Блумбърг, пожелали анонимност.

Дали Мей ще успее да постигне целта си ще бъде ключов тест за способността й да влияе на ЕС и да покаже, че Лондон все още може да разчита на приятелите си в чужбина след Brexit. Засега правителствата на страните от ЕС обаче приеха относително меко изявление и не последваха примера на Мей да обвинят Кремъл. Гърция е една от страните, която иска допълнителни доказателства за намесата на Русия.

Още по темата

"Случаят Скрипал се оказва първият голям външнополитически тест за Великобритания след Brexit", заяви Муджтаба Рахман, анализатор по европейските въпроси в консултантската агенция "Eurasia Group". "Мекото изявление на европейските външни министри тази седмица показва границите на влиянието на Великобритания в ЕС след Brexit".

Мей ще отправи остро предупреждение за заплахата, която правителството на руския президент Владимир Путин представлява за цяла Европаq на вечеря с другите европейски лидери на срещата в Брюксел, съобщи високопоставен британски представител.

"Руското предизвикателство ще се запази и през идните години", се казва в откъси от предстоящата реч на Мей пред лидерите, публикувани от нейната канцелария.

Британската премиерка се надява да убеди европейските си колеги да покажат солидарност, като засилят критиките към Путин, за да гарантира, че те ще обвинят Русия изрично и ще предприемат действия.

Според британски представители светът - включително ЕС - трябва да покаже на Русия, че първото използване на нервнопаралитично вещество на територията на Европа след Втората световна война няма да остане безнаказано. Един от вариантите, обсъждан от Великобритания и нейните съюзници, е голяма вълна от прогонване на руски дипломати.

Русия отрича да стои зад нападението с нервнопаралитичен газ. САЩ, Франция и Германия са сред страните, които подкрепиха публично британските заключения за вината на Москва.

Великобритания поддържа постоянен контакт със скептични страни като Гърция, опитвайки се да ги убеди в доказателствата срещу Путин, съобщават източниците на Блумбърг.

"Случаят Скрипал може да накара страните, които остават в ЕС, да обмислят дали са подготвени за заплахата, която представлява Русия", заяви Рахман в имейл, получен вчера от Блумбърг. "Главното препятствие пред по-твърда реакция е присъствието на приятелски към Русия страни, а не Brexit. Въпреки това Brexit-ът затрудни усилията на Великобритания да преодолее тази съпротива и да накара останалите 27 страни от ЕС да се постараят повече".

Великобритания заявява, че няма никакви съмнения, че използваният при нападението нервнопаралитично вещество е от типа, известен като "Новичок", който се произвежда в Русия. Британски представители съобщават, че е възможно самият Путин да е разпоредил опита за убийство на Скрипал, който е работил като двоен агент на британското разузнаване.

Британските следователи вече знаят какъв точно вид нервнопаралитично вещество от типа "Новичок" е било използвано, както и къде точно в Русия е било произведено.

В отговор Мей изготви пакет от мерки. Те включват замразяване на активи на руската държава "навсякъде, където имаме доказателства, че те може да бъдат използвани за застрашаване на живота или собствеността на британски граждани или жители".

Полицията ще предприеме и мерки срещу "корумпираните елити", защото във Великобритания "няма място за тези хора, нито за парите им", заяви миналата седмица премиерката пред парламента.

Като ответна мярка Путин прогони 23 британски дипломати от Русия. Засега Мей не е отговорила официално на това, но нейни представители подготвиха пакет от мерки за засилване на натиска над Кремъл.

Канцеларията на Мей смята, че прогонването на 23-та руски шпиони на практика ще сложи край на способностите на Путин за шпионаж във Великобритания. Ако британското разузнаване открие други руски тайни агенти, те също ще бъдат прогонени.

На вечерята на срещата на върха Мей ще заяви, че Русия е стратегически противник, не стратегически партньор и ще каже, че тя представлява дългосрочна заплаха за националната сигурност на всички страни от ЕС. Така се е случило, че атаката е извършена във Великобритания, но тя можеше да се случи в която и да е европейска страна, ще заяви премиерката, според британски представител.

"Като европейска демокрация Великобритания ще застане рамо до рамо с ЕС и с НАТО, за да посрещнем тези заплахи заедно. Заедно ще успеем", ще каже Тереза Мей на колегите си.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
1
 
0
 
! Отговори
Рошла преди 6 години
Защо ЕС трябва да прави това, което Великобритания казва??!! Те никога не да били истински членки на съюза. Те винаги са с големите претенции.
157
1
 
3
 
! Отговори
BG преди 6 години
До пророка Олегтази ми прилича на Императора от Звездни Войни - същия зъл поглед...На мен ми прилича на Круела Де Вил от 101 Далматинци - същия зъл поглед.
156
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
baхtи синджира, като куче
155
1
 
8
 
! Отговори
Jimmy преди 6 години
Все повече почвам да мисля, че тия насъскаха Германия да нападне Русия през втората световна но нещо не им излезнаха плановете точно както требваше:) На тия *** не трябва да се отстъпва нищо защото стават все по нагли и нахални и ти се качват на главата. Жириновски да им потопи острова и тогава задокеанските *** нема да имат сащзник в европа:) те европейците не ги понасят и тях и говедата и без тва:)
154
16
 
1
 
! Отговори
Олег преди 6 години
Крайно време е безмозъчни русогнили да схванете, че процес, който протича 18 години в следствие на който за избити и измрели всички противници на Путин и нито един негов привърженик може ЕДИНСТВЕНО и САМО да е организиран от НЕГО. За какъв зор запада ще хаби ресурси да му убива противниците с цел да го "омаскари", като това безспирно води до проблеми, които засягат главно тях? Със същите разходи срещу путиновия екип би дал доста по-добър резултат.
153
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тази дивотия,която сътвориха Великобритания и ЕС удариха дъното. Крайно време е да се доразпадне и кой от къде е.
152
3
 
9
 
! Отговори
JJIvanov - Warning преди 6 години
Тази жена има специфични *** черни убиици в тялото.Лично подадох протест писмено до Нейно Величество да не я допуска до този пост.Да се провери писмено защо не е уважен протеста .протеста е подаден през майла на британското посолство в София.Става въпрос за черен птичи синдром подържан от *** масови убиици ..Подобни направиха масови жестоки убииства в Югославия през МАдлин Олбраit и Мира МАркович.
151
3
 
5
 
! Отговори
JJIvanov - Warning преди 6 години
Тази жена има специфични *** черни убиици в тялото.Лично подадох протест писмено до Нейно Величество да не я допуска до този пост.Да се провери писмено защо не е уважен протеста .
150
3
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Баба Яга лети с едно устройство,което се нарича кутел.А вещица.та от снимката с какъв апарат хвърчи,и дали отговаря на "евронормите"за екология?
149
4
 
18
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Тея дето си сложиха за кмет талибан ,който им каза да свикват с атентатите , изнасилванията и коленето по улиците ,тръгнали за Москва да мислят ,голям смях ;) !!!
148
3
 
16
 
! Отговори
ЧАР преди 6 години
МАЛЕЕЕ....КАТО ИМ ВИДИШ ДЪРЖАВНИЦИТЕ НА ТИЯ АНГЛИЧАНИ И АМЕРИКАНЦИ И РАЗБИРАШ , ЧЕ НЕЩО В СВЕТА НЕ Е КАКТО ТРЯБВА. ТАЯ ДЪРТА ВЕЩИ.ЦА СТАВА ЗА ПРИКАЗКИТЕ НА БАБА ЯГА , НО НЕ Е НИКАКЪВ ДЪРЖАВНИК!
147
4
 
16
 
! Отговори
явер преди 6 години
Еххх поредния кукундрел, живеещ още с мисълта за Студената война! 21 век и продължават с глупостите! Айде да излизат от ЕС и да млъкнат, че се излагат!
146
4
 
13
 
! Отговори
Edna преди 6 години
До браво на Мей 145Ти да не пи нещо рано сутринта??? Или почваш да заработваш левчетата??? По-кротко с Русия, не е лъжица за всяка уста! Без руския газ ЕС ще се вкочани за нула време, пък Мей нека дрънка. Май е забравила, че с Русия бяха съюзници през Втората Световна война, и общият им враг беше нацистка Германия!?
145
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма държава. Всичко в нея се случва.
144
4
 
12
 
! Отговори
DNES преди 6 години
Англия е Противник на ЕС .Не Русия .Кой избяга ?Кой топли ЕС с Газта си ?Това е проект на Англия за да не плаща за Развода .
143
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До пророка ОлегДа, от едно племе са. Майка й се казвала Сара, т.е. Мей е от правилните по майчина линия... А това всъщност обяснява всичко.
142
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грозната вещица се насади на пачи яйца .
141
26
 
5
 
! Отговори
браво на Мей преди 6 години
Всички руски шпиони вън от Европа ! А моето лично мнение е - независимо дали са шпиони на Кремъл или не са , всички руснаци вън от Европа за да не се стигне до положение да искат да си правят републици в Европа както правят в Украйна - Лугански ,Донецки и разни други републики ! Очите на руснака не те гледат за добро , винаги искат да отмъкнат нещо от тебе !
140
8
 
3
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Демократи от всички страни - съединявайте се!
139
2
 
11
 
! Отговори
Ако се Събуди преди 6 години
Ще успее ли Тереза Мей да убеди колегите си от Европа , че с *** като нея ?