Радев иска повече прагматизъм в отношенията с Израел

Исторически изградените връзки между нас са безценен капитал
22 мар 2018 13:45, Елка Василева
30
Радев иска повече прагматизъм в отношенията с Израел
Румен Радев и Бенямин Нетаняху. Снимка: БТА

Нуждаем се от повече прагматизъм в двустранните отношения, заяви президентът Румен Радев пред премиера на Израел Бенямин Нетаняху.

Днес е последният ден от официалното посещение на Радев в Израел, където е по покана на израелския си колега Реувен Ривлин.

Радев поздрави израелския премиер по случай 70-годишнината от създаването на Държавата Израел, която днес е пример за модерна държава с функционираща демокрация и развито гражданско общество.

Заедно отбелязваме и 75 години от безпрецедентния акт на спасяването на българските евреи, който е солидна основа за развитието на бъдещите ни отношения, посочи българският президент, цитиран от БТА.

Държавният ни глава отбеляза, че исторически изградените връзки между двата народа са безценен капитал. Днес се нуждаем от повече прагматизъм в двустранните отношения, каза Радев и допълни, че търговският обмен от 150 милиона долара не отговаря нито на възможностите на нашите икономики, нито на ползотворния и регулярен политически диалог.

Още по темата

Той заяви, че България е заинтересована от прилагане на опита на Израел в изграждането на социално ангажирано и интегрирано общество и особено в сферите на информационните технологии, киберсигурността, науката и образованието.

Радев посочи, че е посетил вчера технологичния парк Гав-Ям Негев, където се е убедил в постигнатия от Израел напредък в тези важни области. "Разбрах, че Вие сте един от инициаторите за създаването на този център и Ви поздравявам за Вашата визия за бъдещето", обърна се той към израелския министър-председател.

Румен Радев посочи, че България е заинтересована от диверсификацията на ресурсите и за нас възможността да внасяме и транзитираме природен газ от новооткритите находища в Средиземноморието е много важна.

Радев отбеляза и важността на доброто сътрудничество между България и Израел в борбата с тероризма и изрази признателност за подкрепата, която страната ни получи от Израел след атентата в Сарафово през 2012 г. Днешната ситуация налага кооперирането между нашите служби за сигурност да продължава, а също така и установените вече добри връзки в областта на отбраната, заяви президентът.

Той посочи, че посещението му в Израел е свързано и с Шестия глобален форум за борба с антисемитизма. В свят, в който езикът на омразата и ксенофобията се надигат, България потвърждава твърдата си позиция за нулева толерантност към ревизията на историята и антисемитизма, декларира държавният глава.

От своя страна Бенямин Нетаняху отбеляза, че Израел и България имат специални отношения. Няма да забравим миналото, няма да забравим какво се случи в София, човечността и приятелството към евреите, подчерта той. Днес имаме отлични отношения, каза Нетаняху и отбеляза колко е важно развитието на технологиите, които по думите му ще променят живота ни. 


30
Още по темата: ИзраелРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Деса, знае ли, че след като има еврейски печат в паспорта, няма да може да стъпи в повечето арабски страни
25
4
 
1
 
! Отговори
Аман преди 8 месеца
палестинците сами си го търсят се изнасят като не им харесва вън от Израел
24
2
 
3
 
! Отговори
аа преди 8 месеца
Голямо подмазване пада ..... но истината е това, че нито от САЩ нито от ЕС, нито от Русия, а света се управлява от Евреи...
23
4
 
4
 
! Отговори
SS преди 8 месеца
Както и президентът на еверейксата държава, така сигурно и този хитър офшорко на снимката (дето непрекъснато се опитва да доказва, че не е участвал във финансови и др. далавери за лично облагодетелстване), се е напъвал майсторски да подхлъзне ген.Радев, че да "се противопоставим на Иран".
Ама нашият не е вчерашен... :)
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Стига с простотии, нечленоразделноспособна гад. Всичко хубаво омърсявате с долните си коментари !!!
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По всичко личи, че от ВСВ спечелиха само евреите и си създадоха държава дали пък еврейчетата Хитлер и Сталин не са действали прагматично и тия 6 млн еврeи из концлагерите всъщност да са били пленени войници от всички фронтове.
20
4
 
5
 
! Отговори
До 14 преди 8 месеца
Ма верно ли е много развита исраел ? Стиг бе, немое бъде !
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен

Като го искате - заминавайте. Кой ви спира. Еднопосочно билетче и си там
18
3
 
1
 
! Отговори
Zafet преди 8 месеца
Prodali sa bg offshorni orajia nezakonno.
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Радев може да направи коремно и шпагат и задно салто едновременно, а Нетянаху и Путин не могат.
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма значение държавните ни мъже с кого преговарят и чия история уважават.Важното е да се държат достойно и действително да постигат прагматични резултати.Не се съмнявам в президента Радев.Той е единствения български политик,който до сега не ни е изложил.И което не е без значение-говори си свободно на четири очи и не само,без да има нужда от преводач.
15
5
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 8 месеца
До Анонимен 14- Май забрави за червените хеликоптери и самолети които изнасяха органи от "БГ Бялата Мафия"- в посока Израел- БГ стана донор на тези богаташи купуващи всичко дори "части" за човешкото тяло-- Ако се разровим ще излезе една отвратителна истина - но журналистиката в БГ е сведена до едни гладни *** радващи се на работата си и на останалите трохи от шведската маса !
14
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Радев го обясни за такива като теб,но явно трудно схващате,затова ще се опитам да те светна.Израел е високо развита в технологично отношение страна,затова можем да черпим опит от тях,както и да задълбочаваме взаимния стокообмен,който към момента възлиза на около 170 милиона евро,което е крайно недостатъчно.Много наши сънародници ходят да се лекуват в Израел.Ето една област,в която наши лекари могат да придобият повече опит.Това е само един пример за прагматичност.Разбра ли?
13
5
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 8 месеца
Който е тръгнал с евреин,
далече не е стигнал !
12
4
 
10
 
! Отговори
селянин преди 8 месеца
Радев бе , кво а тва прагматизъм ? Я ни светни насе у село ча несвсщаме текива купешки приказки
11
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След като Русия нарече Радев „предател” започна леко-полеко да ми харесва !
10
5
 
5
 
! Отговори
BSP преди 8 месеца
Iran, North Korea, Russia


Nikoi drug !
9
1
 
8
 
! Отговори
До ФСВ преди 8 месеца
Ами да слагаме *** и да не се занимаваме с варвари ами да се съюзим с Иран и Северна Корея
8
7
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 8 месеца
Както каза (се изтърва) Сидеров преди 2 седмици- ако някой говори срещу евреите - край с политическата му кариера в БГ (а срещу Русия можем да плюем -цитат Сидеров) и така виждаме Бойко който се клани на евреите и видите ли -жалко че не сме успяли да спасим всички евреи по Света и У НАС- ( приемане на вина -което е опасно за БГ - репарации) и президента на БГ Радев който пак навел главица се клани на евреите - Беше поканен с ясната цел да обяви съгласието си срещу Иран- БГ е пак между "шамарите"
7
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Червените конспиратори сега ще хвалят ли Радев, какво ще обясняват сега дето е на крака при евреите, я да видим