Време ли е за #deletefacebook? Какви мерки са нужни?

Facebook изправен пред кампания за закриване на профили
22 мар 2018 15:00, Елка Василева
26
Време ли е за #deletefacebook? Какви мерки са нужни?
Снимка: архив, Reuters

Социалната мрежа Facebook се изправя пред кампания за закриване на профили, а акциите на компанията рязко поевтиняха на фондовата борса след разкритията за неправомерно използване на данните на милиони потребители, предаде Франс прес.

Снощи главният изпълнителен директор и президент на Facebook Марк Зукърбърг излезе от мълчанието си и призна, че има допуснати грешки, обещавайки по-голяма защита на личните данни. Той заяви освен това, че е време за повече регулации на технологичните фирми, тъй като те играят все по-важна роля в света, като изтъкна, че трябва да се знае кой плаща за онлайн реклами.

Въпреки извиненията обаче продължава повсеместният гняв срещу Facebook, който има над 2 милиарда потребители.

Още по темата

Брайън Ектън, създателят на WhatsApp, купен за много пари от Facebook през 2014 година, се присъедини към недоволните потребители и призова хората да напуснат социалната мрежа.

"Време е. #deletefacebook", написа той в Тwitter. Ектън в момента работи за Signal - приложение за чат, конкурентно на WhatsApp. "Изтрийте и забравете. Време е да се погрижите за личния си живот", допълва той.

Различни сайтове предлагат находчиви начини за деактивиране, но предупреждават, че процесът е сложен.

Facebook предлага опция за "деактивиране" на акаунта, за да бъде спрян временно. Дневникът на потребителя вече няма да бъде достъпен, но някои информации като изпратените съобщения например ще продължават да се виждат.

Ако се избере опция "премахване", вече няма начин акаунтът да се активира отново. Посланията до приятели остават достъпни. В базата данни на Facebook остават и копия от някои елементи (като историята на връзките).

Окончателното премахване на акаунта може да отнеме до 90 дни, но през този интервал информациите вече не са достъпни. Ако потребителят се включи отново, искането за премахване се анулира, предупреждава Facebook.
 

/БТА/


26
Още от ЕС
В Германия питат: Защо да плащаме за деца, които живеят в България?
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 4 седмици
До Методи
предполагам че изказването ти няма да е толкова радикално, ако "случайно" доставчика ти обнародва до кои адреси в интернет е изпратил запитване за достъп компютъра ти ;)
22
1
 
2
 
! Отговори
Методи преди 4 седмици
За да имаш активен профил във Фейсбук е знак че не знаеш как да живееш.
21
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 4 седмици
да, ше ползваме "в контакте" и "однокласники", що там сичко е защитено. от пияна мечка и ядрен реактор. в интернет никой никога не е бил анонимен.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И да пожелая успех на тоя които ми оправи кабелната пич е дрънка успех занапред а на тях също успех по големи пирати господа не съм виждал
19
0
 
7
 
! Отговори
Баровеца-София преди 4 седмици
Ха ха! Винаги съм казвал като са ме питали за Фейсбук: "..и този вирус все още не съм инсталирал на смарта си" ! Май си е истина :)
18
1
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 4 седмици
Много добра статия има в The Guardian, кой и как манипулира чрез анализ на големи бази данни, събрани от социалните медии, търсачки, изборът на Тръмп и Брексита.
"Robert Mercer: the big data billionaire waging war on mainstream media"
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Влизам за да псувам и да се карам с политици - Псувал съм Юлиан Англеов , Джамбазки , Пламен Пасков, Чукулов.. Как може патриот да си направи профил във Фесбука , така той предава своите симпатизанти , които са враждебно настроени към окупатора САЩ на ЦРУ.. Това не са патриоти , а провокатори
16
1
 
5
 
! Отговори
да преди 4 седмици
а Фейса още 2010 се говореше, че има злоупотреби с данни.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Излъгах се 2009 да си направя профил във Фейса. 2011 се изтрих колкото е възможно да се изтрия. От тогава никакъв фейс. Аз доброволно досие и
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аз имам 10 профила от тях псувам патриоти че са предатели и си водят пропагандата и контакти и комуникации през платформата на ЦРУ за подслушване маскирана като социална мрежа Фейсбук
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А да видим сега къде ще пишат нашите патриоти от ВМРО, Атака , Пламен Пасков , БНО-Шипка...
ЦРУ трябва да посочи друга платформа подходяща за подслушване..
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А всички ми се смяха когато кажа, че НИКОГА не съм имал профил на това място :)
11
2
 
9
 
! Отговори
nik преди 4 седмици
То много зависи и какво качвате у фейса. Ако данните са ви фалшиви, какъв е проблемът?
10
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аз пък няма да си изтривам профила,по тази логика изобщо не трябва да припарваме в интернет.
9
0
 
21
 
! Отговори
П.Петров преди 4 седмици
Социалните мрежи са абсолютна виртуална простотия и загуба на време, която се ползва основно за набиране на големи бази данни, които в последствие се ползват за манипулиране на тъпата(политическо и маркетингово) и следене, а селяните си мислят, че е голям кеф да публикуваш всяко л*о и да клюкарствуваш нонстоп.
8
0
 
11
 
! Отговори
А+ преди 4 седмици
20 милиона си изтриха профилите ,а Днес не пише за това. Омръзна ми двойните станадарти 2 свободната и прогресивна медия "у нас .
7
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Преди Нова година си изтрих профила, последно време никой не качва нищо интересно, или споделя 200 снимки на куп или разни фейкове .
6
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не ползвам тази шпионска програма. Трийте си профилите
5
23
 
19
 
! Отговори
Бирено мече преди 4 седмици
Няма абсолютно никакъв шанс да си изтрия ФБ профила. После от къде ще намирам мацуранки за среднощни забавления и то за без пари ?!?!?!
4
5
 
41
 
! Отговори
още преди 3 години преди 4 седмици
Изтрихтази тъпотия още преди 3 години. Сега като се качвам на автобуса никой не ме лайква .Драма.