Време ли е за #deletefacebook? Какви мерки са нужни?

Facebook изправен пред кампания за закриване на профили
22 мар 2018 15:00, Елка Василева
26
Време ли е за #deletefacebook? Какви мерки са нужни?
Снимка: архив, Reuters

Социалната мрежа Facebook се изправя пред кампания за закриване на профили, а акциите на компанията рязко поевтиняха на фондовата борса след разкритията за неправомерно използване на данните на милиони потребители, предаде Франс прес.

Снощи главният изпълнителен директор и президент на Facebook Марк Зукърбърг излезе от мълчанието си и призна, че има допуснати грешки, обещавайки по-голяма защита на личните данни. Той заяви освен това, че е време за повече регулации на технологичните фирми, тъй като те играят все по-важна роля в света, като изтъкна, че трябва да се знае кой плаща за онлайн реклами.

Въпреки извиненията обаче продължава повсеместният гняв срещу Facebook, който има над 2 милиарда потребители.

Още по темата

Брайън Ектън, създателят на WhatsApp, купен за много пари от Facebook през 2014 година, се присъедини към недоволните потребители и призова хората да напуснат социалната мрежа.

"Време е. #deletefacebook", написа той в Тwitter. Ектън в момента работи за Signal - приложение за чат, конкурентно на WhatsApp. "Изтрийте и забравете. Време е да се погрижите за личния си живот", допълва той.

Различни сайтове предлагат находчиви начини за деактивиране, но предупреждават, че процесът е сложен.

Facebook предлага опция за "деактивиране" на акаунта, за да бъде спрян временно. Дневникът на потребителя вече няма да бъде достъпен, но някои информации като изпратените съобщения например ще продължават да се виждат.

Ако се избере опция "премахване", вече няма начин акаунтът да се активира отново. Посланията до приятели остават достъпни. В базата данни на Facebook остават и копия от някои елементи (като историята на връзките).

Окончателното премахване на акаунта може да отнеме до 90 дни, но през този интервал информациите вече не са достъпни. Ако потребителят се включи отново, искането за премахване се анулира, предупреждава Facebook.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зукито за да е такъв какъвто е, нали се сещате, че трябва да снася някъде.