America first стана ненадейно China last

Комунистите – купувач на облигации в родината на капитализма
23 мар 2018 13:15, Бойчо Попов
73
America first стана ненадейно China last
снимка: Ройтерс

Не знам дали ви направи впечатление, но напоследък имахме няколко „свободни от Доналд Тръмп“ дни. Сякаш се беше покрил някъде. Е, дойде му краят. Между другото, защото сега неговият лайтмотив „America first“ постепенно се превърна в „China last“.

Широко прокламираната от американския президент програма на защита чрез мита се оказва антикитайска война. Какво друго може да означава, когато са засегнати 1300 продуктови линии от Народната република и китайските износители ще трябва да плащат 60 млрд. долара годишно? Предлагат се и специални мита върху стомана и алуминий.

Към демонстрацията на власт а-ла Белия дом влиза и снизхождението, оказано на няколко държави, които заслужават да бъдат възнаградени. Засега Канада, Мексико, Аржентина, Бразилия, Южна Корея и ЕС са изключени от протекционистичния диктат на Тръмп, коментира Investor.bg.

Дали можем да кажем, че новата стена сега не е до границата с Мексико, а във външната търговия? Всички тези новини се приемат охолно във Fox News и в Breitbart News. Напълно различен е въпросът за опасностите, които причинява икономическият синдром на Турет* на Тръмп. Въпреки всички ограничения много западни корпорации печелят добре в Китай, включително американските селскостопански гиганти и базираната в Сиатъл Boeing. Между другото, мегапечалбата на Apple също се основава на ниските производствени разходи в китайските фабрики на Foxconn и Pegatron.

В тези първи часове след атаката над Китай се говори твърде малко (или никак) за факта, че силно задлъжнелите американци живеят години наред над възможностите си. А сметката за това се плаща именно от Китай. Комунистите изиграха ролята си на основен купувач на държавни облигации от родината на капитализма. Ако сега тук стартира търговска война, това ще се усети на финансовия пазар. Брокерите имат усещането за това и Dow Jones се срина в четвъртък с над 700 пункта.

Конфуций предвиждаше три начина за мъдро действие в такива случаи. „Три пътя водят към знанието: пътят на размишлението – това е най-благородният път, пътят на подражанието – това е най-лекият път, и пътят на опита – това е най-горчивият път“. Любопитно е да видим кой път ще изберат и Вашингтон, и Пекин...

*Синдром на Турет - наследствено неврологично заболяване, при което пациентът страда от множество двигателни и речеви тикове, които се появяват в детството и периодично се променят.

Как технологичните компании от САЩ се готвят за търговската война с Китай вижте в анализа на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РАДВАМ СЕ ЗА ЕВРОПА, ЧЕ СИ ПОДМЕНЯ ГЕНОФОНДА.
63
1
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Сега е време да започнем да изнасяме стомана и алуминий за САЩ. Китайците заради по-високите мита няма да могат да ни конкурират.А това, че на САЩ им се налага да защитават с мита собственото си производство показва, че Китай вече им диша във врата.
62
2
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 6 години
Един от малкото умни коментари. Китай е фабриката на Света. А са я ударили, а сме минали в епохата на индустриалната революция от 19-то век. Само с "високи" технологии не става когато нямаш обикновени технологии.
61
1
 
6
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Докато човечетата извън САЩ продължават да пресмятат в долари ,ще бъдат, меко казано, манипулирани / въздържам се от- обирани / !!!
60
2
 
13
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До Си ДзинпинСАЩ имат само още 3-4 години да подчинят Китай!Не го ли направят сега-горят.Затова сме свидетели на нарастване на напрежението и воденето на практика на III-та Световна война,само че с други средства!Впрочем,с оглед на отчаяното положение в което се намират САЩ,най-вероятно ще се премине към гореща фаза!
59
1
 
3
 
! Отговори
А бе преди 6 години
До ЕнгелсТо пък и в България щото има кой да работи...Сигурно "шведите",ха ха!Виждаме ги колко работят.Работя точно в такова мръсно производство-квалифицираните всички са бели,ама повечето ПЕНСИОНЕРИ!То за под 1000лв няма кой друг,след няколко години и тях няма да ги има.
58
1
 
5
 
! Отговори
Чудак преди 6 години
Цитирам: "Не знам дали ви направи впечатление"Ами на мен не ми е направило. Обаче нещо друго ми прави много голямо впечатление, а именно как се използва новинарски сайт за блог. Кой си ти, дето питаш какво ми е направило впечатление? До сега мислех че чета статии от името на медията Днес беге, а не от името на някой си, дето прави анализ на нещо.Само да ми изтриете пак коментара... ще сигнализирам в господари на ефира за цензура! Имам запис на коментара си.
57
3
 
4
 
! Отговори
Си Дзинпин преди 6 години
До 10 години ще започнем да се разплащаме масово с криптовалути, а до 20 години планираме да спрем разплащането с американски долари. Нямам представа как ще се отрази това на САЩ.
56
4
 
9
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
До АнонименВ момента в който сложиш 300% мито и на тебе ще ти сложат!Ама не е това проблемът на САЩ,а другия възможен отговор-спирането на изкупуване на американски дълг и дедоларизацията!Освен това,САЩ може да са най-големия пазар,но не са единствения!Светът спокойно може да си живее и без САЩ,но колко ще изкарат САЩ без Света????
55
1
 
5
 
! Отговори
Енгелс преди 6 години
До А беТочно така. Ще трябва САЩ и ЕС да си построят нови заводи, които да замърсяват въздуха. За ЕС е ясно - ще ги построи в България и ще трови нашия въздух.
54
4
 
3
 
! Отговори
тръмп 2020 преди 6 години
Америка Първа, Русия Втора, Китай Последен, Европа ислямски халифат,
53
2
 
6
 
! Отговори
до 60 преди 6 години
Европа изкопа под дъното, но не сравнявай нашата демография с Американската, там още белите са мнозинство, това не е верно за европа - затова и на Лондон кмета е Садик!
52
3
 
6
 
! Отговори
1234 преди 6 години
още веднъж, американски компютър от 2018: IBM Power9 - нито може да си го купите, нито е за елементарните ви нужди, като интернет и игрички, ползвайте си Апъла мейд ин чина!
51
2
 
7
 
! Отговори
А бе преди 6 години
И кой ще работи във "завърналите се " на Запад производства?Тар.амбуките,дето ги внесоха напоследък ли?Те не могат да се доближат и на 1/10 от ефективността на азиатците!Тия само за се.кс и рязане на глави мислят!И не говорете,че модерните производства нямали НИКАКВА нужда от хора!Щото тогава приказките за застаряването на Европа и необходимостта от нов внос на "материал" къде отиват?Към графата "Явна лъжа" май....
50
4
 
4
 
! Отговори
до 57 преди 6 години
нека преведа заглавието и да допълня другата половината дето си пропуснал, книгата излеце 13-ти март и се казва "Великата Китайска Стена от Задлъжнялост и краят на китайското икономическо чудо"...
49
3
 
3
 
! Отговори
до 52 преди 6 години
препоръчвам ти книгата от тази година "China's Great Wall of Debt" на McMahon, тава смешно число дето си го цитирал не ми е ясно от къде си го извадил, общият дълг на Китай е около 300% от БВП, може да им видиш БВП-то да го умножиш по 3 и да видиш, колко 1 трилион им е дълга ;)
48
0
 
9
 
! Отговори
до 53 преди 6 години
Няма как да стане. Първо си отговори на въпросът, защо прехвърлиха производството - заради ниската себестойност и по-високата печалба. Как ще кажеш на мениджъра от днес ще печелиш 10 пъти по-малко, за да може стоката да се произвежда у нас. Ами просто няма шанс да те послуша. Освен това като произвждаш скъпа стока, кой ще си ти я купува? Аз ще дам 100 лв за българска стока, при положение че мога да си я поръчам то Китай примерно за 10лв.
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най важното да имаш Армия , срещу трилиони долари и печатница на пари само грубата сила е възможна .. Иначе какво САЩ ще купят предатели , ще направят нежна революция , ще ограбят ресурсите и поробят и убият населението с мизерия..
46
1
 
9
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
До Анонимен"Ако Западът по някакъв начин е застрашен,ще си върне производствата,вервайте ми."Абе то и един друг викаше "Вервайте ми!",а после изгоряха и тези дето "не верват",ама то е друга тема.Връщане на производства,изгубени преди 10+ години хич не е лесна работа и не опира до вяра!Загубени са научни звена,кадри и какво ли не.През това време в Китай не само са произвеждали,а и са разработвали нови неща,завладявали са пазари и вече могат да предложат не само цена и количество,а и качество!
45
0
 
2
 
! Отговори
до 50 преди 6 години
думите ми са извадени контекста, но до преди 30 години, Източна Европа потребяваше каквото произведеше, същото се отнасяше и за САЩ и Западна Европа, а това което се случва в момента е, че тези 30-40 години, в които западният свят потребяваше стоки, които не е произвел е към края си или поне за САЩ това до няколко години ще е реалност, т.е. икономическият модел, който не води до обедняването на местното ти население, чрез износ на капитали, заради търговски дефицит.