America first стана ненадейно China last

Комунистите – купувач на облигации в родината на капитализма
23 мар 2018 13:15, Бойчо Попов
73
America first стана ненадейно China last
снимка: Ройтерс

Не знам дали ви направи впечатление, но напоследък имахме няколко „свободни от Доналд Тръмп“ дни. Сякаш се беше покрил някъде. Е, дойде му краят. Между другото, защото сега неговият лайтмотив „America first“ постепенно се превърна в „China last“.

Широко прокламираната от американския президент програма на защита чрез мита се оказва антикитайска война. Какво друго може да означава, когато са засегнати 1300 продуктови линии от Народната република и китайските износители ще трябва да плащат 60 млрд. долара годишно? Предлагат се и специални мита върху стомана и алуминий.

Към демонстрацията на власт а-ла Белия дом влиза и снизхождението, оказано на няколко държави, които заслужават да бъдат възнаградени. Засега Канада, Мексико, Аржентина, Бразилия, Южна Корея и ЕС са изключени от протекционистичния диктат на Тръмп, коментира Investor.bg.

Дали можем да кажем, че новата стена сега не е до границата с Мексико, а във външната търговия? Всички тези новини се приемат охолно във Fox News и в Breitbart News. Напълно различен е въпросът за опасностите, които причинява икономическият синдром на Турет* на Тръмп. Въпреки всички ограничения много западни корпорации печелят добре в Китай, включително американските селскостопански гиганти и базираната в Сиатъл Boeing. Между другото, мегапечалбата на Apple също се основава на ниските производствени разходи в китайските фабрики на Foxconn и Pegatron.

В тези първи часове след атаката над Китай се говори твърде малко (или никак) за факта, че силно задлъжнелите американци живеят години наред над възможностите си. А сметката за това се плаща именно от Китай. Комунистите изиграха ролята си на основен купувач на държавни облигации от родината на капитализма. Ако сега тук стартира търговска война, това ще се усети на финансовия пазар. Брокерите имат усещането за това и Dow Jones се срина в четвъртък с над 700 пункта.

Конфуций предвиждаше три начина за мъдро действие в такива случаи. „Три пътя водят към знанието: пътят на размишлението – това е най-благородният път, пътят на подражанието – това е най-лекият път, и пътят на опита – това е най-горчивият път“. Любопитно е да видим кой път ще изберат и Вашингтон, и Пекин...

*Синдром на Турет - наследствено неврологично заболяване, при което пациентът страда от множество двигателни и речеви тикове, които се появяват в детството и периодично се променят.

Как технологичните компании от САЩ се готвят за търговската война с Китай вижте в анализа на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
2
 
! Отговори
Fab преди 6 години
Дълга на китай е малко над 1 трилион, проверявайте преди да пишете глупости
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви са тези FPGA , ти на мен ще говориш бе бабалюга това са елеметарни неща.. Това са готиви платки за индустирията , Ако ще правиш роботче , няма сам да си правиш платката копуваш си готова за 50-100лв. и си я програмираш.. На пазара има няколко универсални вида платки .. Не е като дъната на компютрите да има най-различни и всеки ден да излизат нови..
42
0
 
2
 
! Отговори
до 35 преди 6 години
,,може продукта да е скъп, но за теб не е проблем да си го позволиш, икономика за начинаещи!"Хаха, що за малоумщина. Ти само стоки, които си произвел ли потребяваш.
41
0
 
1
 
! Отговори
до 45 преди 6 години
ами то главно простолюдието ползва Епъл, защо да не си спестят разходи, за да издоят плебеййте... не знам кой от милиардерите, май Бил Гейтс беше, каза че няма смарт-фон и не дава и на децата си да ползват такъв. Какво прави Епъл - Тамагоджита за плебса. Истинските компютрите се ползват от инженери, архитекти и са много далеч от детските играчки на Епъл. А Ако не ми вярваш - справка IBM Power9 - но хора като теб си мислят, че IBM ги няма - няма ги щото не са за бедняци!!
40
0
 
1
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Все пак не може да се отрече,че Ротшилд постави Тръмп в Белия дом абсолютно правилно!Още само един мандат на Соросовите кукли и упадъкът на САЩ щеше да е необратим!То не че сега ще прескочат трапа,ама поне имат шанс(около 30%)!И Сорос имаше същата идея-да запази тоталната власт на Америка над света,само че с други методи,които се оказаха неефикасни(интриги,борсови атаки и прочее).Сега Тръмп действа в типичния си стил-с рогата напред,ва банк.Което е оправдано,предвид тежкото положение на САЩ.
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е Китай да дръпне шалтера на експеримента САЩ.
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 35Имаш глава на раменете си, използвай я по предназначения,,колко струва продукта е фактор само за бедняците"Те затова ,,бедните" американски компании като Apple например си изнесаха производството в Китай.Номинирам написнато от теб, за виц на месеца
37
1
 
2
 
! Отговори
до 41 преди 6 години
ами в технологично отношение, останалият свят е като с копие, срещу САЩ, знаеш ли какво е FPGA - ето ти една технология в електрониката, дето дори в Европа никога не е постигана, да не говорим по-на-изток. Изобщо, САЩ хвана последният влак, преди тотално да го издоят, но го хвана. Нас след 1989 ни издоиха индустриялно, така че трябва да ни е ясно то първа ръка, как стават тези неща като пълна деиндустрализация.
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно развойните центрове в Момента Китай имат най-много патенти и научни статии..Китай имат квантова комуникация никой друг няма , няма жица , няма радиовълни.. Комуникация от нищото
35
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ могат да спечелят война само с детска градина или африканско племе..Те са свикнали да воюват конфортно .. С картешница срещу човек с копие..Когато насреща имат добре въоръжен противник САЩ подвива опашка ..
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Електрониката е по-трудна за роботизация .. Частите са малка представи си каква калибровка и каква точност трябва да имат роботите.. Повечето сглобки пласмаси копчетата се сглобяват ръчно..
33
1
 
2
 
! Отговори
до 35 преди 6 години
колко струва продукта е фактор само за бедняците, но разбирам като докаран до просешка тояга българин, начина ти на мислене и гледната точка на аргумента ти. преди 50 години, когато Европа си произвеждаше каквото си потребява и същото важеше за САЩ, този аргумент беше празен, защото ти работиш в завода и твоята висока заплата е това което оскъпява продукта, т.е. може продукта да е скъп, но за теб не е проблем да си го позволиш, икономика за начинаещи!
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СатаНАТО *** в Сензатата в Пловдив 2000 работници работят под лупа.. Лупа колкото празната ти глава.. Компанията е американска и най-добрата за авт.сензори.
31
1
 
1
 
! Отговори
do 32 преди 6 години
Може да я върши, ама за колко пари и колко ще струва крайният продукт и най-вече колко ще печалбата. Друго си като продукта ти струва Х, а не 3Х, нали така?
30
0
 
1
 
! Отговори
от 33 преди 6 години
извинявам се, имах предвид, всички телевизори на Панасоник...
29
0
 
3
 
! Отговори
до 32 преди 6 години
да, ти кажа прав е - в Китай електрониката я правят по гаражите и на ръка, затово ако изкара гаранцията си е събитие! Междудругото във Великобритания всички телевизори Ultra HD, т.е. последен писък на технологията са произведени в Чехия, т.е. бивша комунистическа мържава, така че само *** е на дъното!!
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СатаНАТО: Най малкото разклонителят, в който ти е включен компютъра, за да можеш да пишеш глупостите си, е произведен в Китай, хаха
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СатаНАТО И кой ще бачка в САЩ и западна Европа - всичко е *** , черен африканец или арабин.. Няма качествен човешки материал.. Никой не може да се бие с китайци , японци , тайланци в микролектрониката - това се дължи на калиграфията , още от малки ги учат да пишат ероглифи и развиват умения на сръчност и прецизност. И роботи да има , а има неща които трябва да пипне човек..
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До AhaТолкова е външният дълг, вътрешният е около 300 трилиона балончето се раздува и банкерите дето даваха заеми на краварите първи ще пият една вода и ще се срине цялата банкова система във целия свят освен ако краварите нямат 300 трилиона Китайците вече готвят петро-юаните.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 2общиаят - отличен 2 по граматика.