Еврото ни чака: Правителството работи за влизане в ERM II

Това е първата стъпка от присъединяването към еврозоната
Обновена: 24 мар 2018 06:44 | 23 мар 2018 22:30, Екип на Investor.bg
89
Еврото ни чака: Правителството работи за влизане в ERM II
Снимка: архив Reuters

Българското правителство работи активно за присъединяване към ERM II, което е първата стъпка, за да продължи страната към едновременното членство в еврозоната и Банковия съюз.

Това е отговорил финансовият министър Владислав Горанов по време на петъчния парламентарен контрол, става ясно от стенограмата, с която Investor.bg разполага.

Още по темата

Изказването е в отговор на въпрос на Красимир Янков от БСП за това каква е политиката на България по кандидатстването и присъединяването към банковия съюз в Европейския съюз, както и в какъв срок се очаква да бъдат въведени механизмите на Банковия съюз, в това число и Единния банков надзор.

„По време на Консултативен съвет по национална сигурност през юни 2014 г., на който президентът обяви, че има разбирателство между политическите партии, че общественото доверие в банковата система е ключово условие за финансовата стабилност в страната и за функционирането на икономиката. Решението на Консултативния съвет е Българската народна банка да поиска проверка от Европейския банков орган за оценка на ефективността на надзора върху българските банки като се предвиди и законодателна инициатива за подобряване на ефективността на банковия надзор и ясното носене на отговорност“, посочи Янков.

Според него ефектът от решението на Консултативния съвет за национална сигурност в голяма степен е достояние на обществеността, но призова Горанов отново да потвърди стабилността на банковата система в България във връзка с така направените стрес тестове и с международно участие на експерти от европейско ниво и решението тогава е да се инициира от Българска народна банка и се адресира към Европейския банков орган.

„Уважаеми господин Янков, бързам да отговоря, че не би трябвало да има никакви притеснения за банковата система. Тя е достатъчно добре капитализирана. Това го показаха и стрес тестовете и оценката на качеството на активите на цялата банкова система през 2016 г. Това го показва и деескалацията на макроикономическите дисбаланси, която беше направена от Европейската комисия през миналия месец. От прекомерни дисбаланси, ние преминахме към дисбаланси. Темата е много специфична“, коментира от своя страна Горанов.

По думите му през последното десетилетие в отговор на последиците от суверенната криза и кризата в банковата система в еврозоната, там настъпиха сериозни промени. Бяха създадени много нови механизми, структури и институции. Създаването на Банковия съюз представлява една от най-големите институционални промени, посочва министърът.

Той е категоричен, че България има отлични макроикономически показатели, с които устойчиво изпълнява четири от петте критерия за присъединяване към еврозоната. Става дума за държавен дълг, бюджетен дефицит, дългосрочен лихвен процент – в случая по 10-годишни ДЦК в лева, който за февруари 2018 г. е 0,9765%, инфлация – в средногодишната ни инфлация по последни данни за февруари 2018 г. е 1,32 на сто, измерена чрез Европейския хармонизиран индекс за потребителските цени.

„В същото време е необходимо да изпълним и условието за членство в ERM-2 е критерият за валутен курс – минимум две години участие в ERM II с фиксирания курс на лева към еврото. Предвид, че 21 години валутният борд у нас функционира, изпълнението на този критерий, не би следвало да представлява някакъв проблем, но той е формален, който не сме изпълнили. Фокусът трябва да се съсредоточи в това, ако искаме да изпълним стратегическата цел за членство в еврозоната“, посочва в отговора си Горанов.

"Членството в еврозоната, съответно автоматичното присъединяване към Банковия съюз, задължително изисква преди това членство в ERM II и продължаване на следваната макроикономическа политика, ориентирана към стабилността, която би гарантирала, че ще продължим да изпълняваме макроикономическите критерии за последващо членство във валутния съюз. Предвид обаче конфиденциалността на процедурата и пазарната чувствителност, не бих желал да споделям повече детайли, най-малкото от респект и правилата на нашите европейски партньори и Европейската централна банка, към които искаме да се присъединим", коментира още финансовият министър.

Темата стана особено актуална, след като в деня на официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС Горанов обяви, че се очаква до края на юни страната ни да кандидатства официално за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM II, като предварителна стъпка преди приемането на еврото.

Още новини четете в сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските ***, почват да ви обясняват как не трябва да приемаме еврото.
80
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горанов щом хвали валутния борд 21 години значи не ни трябва евро. Левът си е гордост на Бълария, докато с ЕС и еврото не се знае какво ще стане и после ще плащаме външен дълг на Гърция, Турция и Италия.
79
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банковата система е закъсала и трябват печатници.
78
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МигленаКакво пречи още сега да го направят хляба 3.50 например?
77
2
 
4
 
! Отговори
Дед Хасан преди 6 години
И сега си имаме евро (валутен борд) , но с тази особеност , че ако пожелаем можем да се върнем към лева. Влизането в Еврозоната ни се представя като голям келепир и трябва да сме щастливи ако влезем. Братя това е загуба на суверенитет и влезем ли излизане няма.
76
2
 
6
 
! Отговори
Миглена преди 6 години
Минимална заплата 510 лв=205 евро, хляб в магазина 1лв = 1 евро.
75
4
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 6 години
Видяхме с гърците какво се случи, въпреки че в най-тежките им времена си живеят като царе в сравнение с нас...А ние, ние ще загинем, заради няколко костюмара от министерски съвет решили да се нагушат....
74
5
 
7
 
! Отговори
Г 6,3 амг преди 6 години
и сигурно ще стане като в австрия ...преди еврото излизат с пълна пазарска количка от супермаркета ,след 2002 г с една кошничка такава пластмасова с дръжки ...не съм икономист ам май покупвателната способност им намаля тогава
73
8
 
11
 
! Отговори
азалия преди 6 години
за какво евро бълнува Бойко досега няма посткомунистическа държава да е въведено еврото а ние ще бъдем първи като най добре развиваща се икономика няма как да стане
72
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ти ни таковаха мамата за едно десетилетие...
71
5
 
14
 
! Отговори
Гагарин преди 6 години
Поправка - Наркобизнеса го иска най-много! Ч така по бързо се обменят валутите.
70
7
 
13
 
! Отговори
Доло Нинова и шайка! преди 6 години
Аз затова отхвърлям всякакава мисъл за реформация в БКП/БСП защото не могат да мислят градивно. Единствената им мисъл е ка откраднат.
69
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 5 юни 1997 г България е завързана за Германската марка, а по късно за Еврото, в резултат инфлацията от 205% намалява значително. В БНБ съществуват едни около 20 милиарда долара които подпират валутния борд а не са в икономиката. Кой ще загуби- четяйки коментариите вие как мислите? Няма да е обикновенният българин, някой си играе със страховете на хората защото ще загуби милиони- ха познайте кой ще бъде?!
68
0
 
15
 
! Отговори
Нане Вуте преди 6 години
От сичко на свето най-много мразим да мислим - от' не моем. А най-обичам да мразим, ете това го моем.
67
23
 
35
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ преди 6 години
НАПРАВЕТЕ РЕФЕРЕНДУМ ДАЛИ ИСКАМЕ ЕВРОТО!!!! НИКОЙ НЕ ГО ИСКА, ОСВЕН КРАДЛИВИЯ БИЗНЕС!!
66
17
 
28
 
! Отговори
бай Тошо преди 6 години
Обвиняват ме че съм искал да направя Българи 16-а република на СССР (което разбира се не е верно), а сегашните ви направиха 27-а република (най-бедната) в ЕС и сега валутата ще ви затрият и никакви протести няма.
65
1
 
19
 
! Отговори
Лоша работа преди 6 години
да чуем какво е толкова по-евтино там от нас?
64
3
 
14
 
! Отговори
до 62 преди 6 години
ТОВА ЗА КОЕТО ГОВОРИШ СЕ НАРИЧА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА СПЕКУЛА.КУРС ЛЕВ -ЕВРО Е ЯСЕН В БНБ .ТАКАВА СПЕКУЛА ТРЯБВА ДА СЕ СЛЕДИ ОТ ДЪРЖАВАТА СЛЕД ПРЕМИНАВАНЕТО ОТ ЛЕВ КЪМ ЕВРО!!! СЕГА В БЪЛГАРИЯ ЦЕНИТЕ СА ДОСТА СПЕКУЛАТИВНИ И ЗАВИШЕНИ СРАВНЕНИЕ С ЕВРОПА....ЗАТОВА ТРЯБВА ДА ИМА ДЪРЖАВНА НАМЕСА А НЕ ЛЕБИЛИРИЗАЦИЯ НА ЦЕНИТЕ (СПЕКУЛА) ОПАСЕНИЯТА НЕ ТРЯБВА ДА СА ОТ ЕВРОТО А ОТ СПЕКУЛАТА НА ТЪРГОВЦИТЕ!!!!НЕ МОЖЕ ХЛЯБ 0.80СТ ДА СТАНЕ 0.80ЦЕНТА А РЕАЛНАТА ЦЕНА 0.40 ЦЕНТА ЗАКРЪГЛЕНО...
63
3
 
12
 
! Отговори
123 преди 6 години
Който знае отлично немски може да гледа това интервю с (копи пейст и ще излезе директно)markus krall - warum wir alles verlieren werden youtubeи доста други извести икономисти предупреждават.
62
5
 
25
 
! Отговори
Стоп преди 6 години
Докато не ни унищожат напълно няма да мирясат Бг политиците Този геноцид или го спираме или сме бели мишки които чакат без притеснение и с шуша ни на уста гибелта си и гибелта на държавата си