Траян Бъсеску зове за обединение на Румъния и Молдова

На митинг в Кишинев: Живеем според волята на Сталин и Хитлер
25 мар 2018 18:01, Анисия Иванова
181
Траян Бъсеску зове за обединение на Румъния и Молдова
Архив: Reuters

Бившият румънски президент Траян Бъсеску, който участва в голям митинг в Кишинев по повод 100-годишнината от обединението на Бесарабия и Румъния през 1918 г., призова парламентите на Румъния и Молдова да гласуват "в най-кратък срок" за обединение на двете страни, съобщават Медиафакс и информационният сайт Зиаре.

Хиляди хора се събраха на Площада на Великото национално събрание в Кишинев, като скандираха лозунги "Обединение" и "Долу границата между братя" и пееха патриотични песни, както и химните на двете страни.

Траян Бъсеску призова от трибуната парламентите на Румъния и Молдова да гласуват за обединение на двете страни, като подчерта, че "живеем според волята на Сталин и Хитлер, живеем според омразния пакт Рибентроп-Молотов".

"Призоваваме парламентите в Букурещ и Кишинев във възможно най-кратък срок в чест на Стогодишнината да гласуват отново за обединение", заяви Бъсеску, като добави, че "това е въпрос на национално достойнство (...) Молдова е част от Румъния, молдовците са граждани на Румъния".

Бившият държавен глава, настоящ лидер на Партия Народно движение и почетен председател на молдовската Партия на националното единство, е дългогодишен поддръжник на идеята за обединение на Румъния и Молдова. Заради тази позиция миналата година молдовският президент Игор Додон му отне молдовското гражданство.

Митингът, който започна в 12.00 часа, е организиран от унионистки групи (подкрепящи обединението на Румъния и Молдова), като от молдовска стана се включиха Партията на националното единство, Либералната партия, Национално-либералната партия и Либерално-демократическата партия. Поканени бяха и кметовете на над 100 населени места в Молдова, които подписаха декларация за обединение с Румъния.

В митинга се включиха също Лудовик Орбан, председател на най-голямата опозиционна сила в Румъния - Национално-либералната партия, както и лидерът на опозиционния Съюз за спасение на Румъния Дан Барна, който е придружен от делегация от парламентаристи.

Дан Барна заяви от трибуната, че мястото на Молдова е в Европейския съюз.

"Мисля, че мястото на Бесарабия, мястото на Молдова и на Румъния е в Европейския съюз. Знам, че за вас последните години обезсърчиха тази посока, но през 1914 г. идеята за обединението дори не съществуваше, а след четири години, през 1918 г., историческото чудо се случи", заяви опозиционният лидер, като подчерта, че "надеждата и вярата са най-мощният двигател".

Същевременно проруският президент на Молдова Игор Додон и Социалистическата партия отправиха редица послания срещу унионисткото движение в последно време, посочва Зиаре. 

"Мисля, че опасност номер едно сега за Република Молдова е всичко, което правят унионистите. (...) Унионистите са по-лоши от сепаратистите. Сепаратистите се опитват да отцепят част от страната, а унионистите искат да я вземат цялата", подчерта Додон.

Той обвини румънския парламент в "агресивна политика" и подчерта, че 70 процента от молдовците са против обединение с Румъния. Додон предупреди, че отношенията между Молдова и Румъния може да станат като тези между Украйна и Русия.

В края на днешния митинг, в който според организаторите са участвали около 100 000 души, беше прочетена прокламация, в която се призовава на тържественото заседание в Букурещ на 27 март 2018 г. румънският парламент да приеме решение, "чрез което да се включи в националната реинтеграция с мирните средства на парламентарната демокрация, в рамките на конституцията на Румъния и съгласно международното право".

На 27 март, датата, на която е гласувано обединението на Бесарабия и Румъния, в Букурещ ще бъде организирано тържествено заседание на двете камари на румънския парламент, на което ще присъстват редица официални представители от Румъния, както и парламентарна и правителствена делегация от Молдова. (БТА)

 


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
0
 
! Отговори
Un roman преди 9 месеца
До Анонимен
Pleven/Plevna 1877
Oituz, Marasesti, Marasti 1918
Oarba de Mures 1944

Ако не знаете да питате и ще ви кажат.
135
1
 
2
 
! Отговори
Не виждате ли!? преди 9 месеца
Молдова, Македония, Косово Балканите са раздробени! Държат ни разделени! Ами виште Беларус и Украйна, все същата, те са руснаци, като диалект! !!!ОБЕДИНЕНИЕ!!!
134
3
 
2
 
! Отговори
Лингвистичен факт преди 9 месеца
Въпреки насилствената латинизация на населението във Влашко и Бесарабия, до ден днешен в съвременния “Румънски език” над 25% от думите са запазени български - примери: ‘чорап’, ‘кочина’, ‘мома’, ‘ерген’ и т.н.
133
4
 
5
 
! Отговори
Додо преди 9 месеца
Влахът като е толкова чувствителен на тема обединяване с откъснати територии, може би трябва да бъде попитан какви са му плановете за Добруджа... все пак Тулча и Кюстенджа са български градове, нали така?Бойко?! Вместо да хабиш енергия и ресурси по т.нар. “Присъединяване на Западните Балкани”, не е ли по-добре да се захванеш с борбата за обединението на Родината?! Западните Покрайнини, Македония (FYROM и Егейска), Източна Тракия, Северна Добруджа..явно е, че в Европа предстои ново разпределение!
132
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Румъния да върне Северна Добруджа на България, като ще се обединява с Молдова
131
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След като в Молдова живеят румънци, в крайна сметка ще се обединят.
Не взимат чужда територия като руснацитата.

Руснацитата в Молдова са колонисти и ще си ходят.
Путин няма обща граница с Приднестровието и само че гледа мача от балкона.
130
3
 
12
 
! Отговори
Даките преди 9 месеца
А аз призовавам румъни и молдовани да се отрекат от латинския език и да си върнат влашкото и молдовското наречие на българския, който са използвали преди 170 години.
129
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 141

По-скоро Турция ще се обедини с Делиормана. Съжелявам, реалностите са такива.
128
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ако тия се обединят и ние трябва да се обединим с Македония
127
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Поредният шамар за Путин.Кримнаш.
126
9
 
7
 
! Отговори
Стоян преди 9 месеца
Той господин Путин и там се е заврял. Мисля, че през 2006 г. имаше референдум за присъединяване на непризнатата Приднестровска молдовска република към СССР. Не му се получиха нещата на 100% обаче, както в Крим. Същото е положението в Донецката народна република, в Луганската народна република, в Осетия, в Чечня и т. н., и т. н., но за това са виновни Хитлер, Чърчил, империалистическото куче Чан Кайши, американците и други подобни, а не големият "демократ" господин Путин.
125
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
КОГАТО Е ИМАЛО ВЕКОВЕ МОЛДОВА ,МОЛДОВСКО КНЯЖЕСТВО ,НЕ Е ИМАЛО РУМЪНИЯ . ИМАЛО Е ВЛАХИЯ ,ТРАНСИЛВАНИЯ ,БАНАТ, НО НЕ И РУМЪНИЯ .
124
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какви териториални претенции може да имаме като сме голи като пушки,с какво ще се защитаваме и с какво ще превземаме.За 2 Грипена се караха 6 месеца да вземат или не.Проста работа ,докато решат че докато ги купят тя войната свършила.Простотиите ни нямат граници особено когато жени политици се бъркат в работи които не разбират ,пък и се правят на мъже
123
6
 
8
 
! Отговори
Навигатор до буда преди 9 месеца
Пич, я ме светни какво означава Мадара и защо се превежда само на старобългарски,искам да ме светнеш какво означава Аз, Буки,ВЕДИ и защо аз буквите ЗНАЯ се превежда само на Български, САНСКРИТ се превежда САМО на Български буквално СКРИТ език,Панчерево как така на индийски означава 5 реки ( 5 е панч), кой са династията на Кардама във Индия,как така книга се превежда само на шумерски и означава думи написани....ами умнико това е защото сме мноооооооооого стар народ, доста по- стар от индийския.
122
0
 
4
 
! Отговори
Силви преди 9 месеца
Който се въоръжава яко или го прави да се защити или да граби чужди територии друго обяснение няма,а пък обединението на християнски държави никак не е лоша идея
121
5
 
16
 
! Отговори
Де преди 9 месеца
Къде видя руска агресия спрямо България бе ало.Турска има,все за територии говорят Гръцки,Български ама Русия какво е направила на Балканите,***.
120
4
 
8
 
! Отговори
44 преди 9 месеца
Ние пък ще се обединим с Македония и Сърбия
119
14
 
6
 
! Отговори
../\.. преди 9 месеца
Нека се обединяват.
Трябва ни силен съсед от север ,който да служи като буфер на руската агресия.
118
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До АнонименЕ,ако тръгнем така,цяла Румъния е била в пределите на българската империя,но България няма териториални претенции към съседите си.
117
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Румънците и без това много са се разширили и не е добре за нас ,да имаме още по-голям северен съсед!
Румънците после ще поискат и северна Буковина от Украйна и територии от Сърбия ,където реално има около милион власи и от нас ще гледат да вземат нещо,постояно ,,мелят" за Балчик и морето!