Траян Бъсеску зове за обединение на Румъния и Молдова

На митинг в Кишинев: Живеем според волята на Сталин и Хитлер
25 мар 2018 18:01, Анисия Иванова
181
Траян Бъсеску зове за обединение на Румъния и Молдова
Архив: Reuters

Бившият румънски президент Траян Бъсеску, който участва в голям митинг в Кишинев по повод 100-годишнината от обединението на Бесарабия и Румъния през 1918 г., призова парламентите на Румъния и Молдова да гласуват "в най-кратък срок" за обединение на двете страни, съобщават Медиафакс и информационният сайт Зиаре.

Хиляди хора се събраха на Площада на Великото национално събрание в Кишинев, като скандираха лозунги "Обединение" и "Долу границата между братя" и пееха патриотични песни, както и химните на двете страни.

Траян Бъсеску призова от трибуната парламентите на Румъния и Молдова да гласуват за обединение на двете страни, като подчерта, че "живеем според волята на Сталин и Хитлер, живеем според омразния пакт Рибентроп-Молотов".

"Призоваваме парламентите в Букурещ и Кишинев във възможно най-кратък срок в чест на Стогодишнината да гласуват отново за обединение", заяви Бъсеску, като добави, че "това е въпрос на национално достойнство (...) Молдова е част от Румъния, молдовците са граждани на Румъния".

Бившият държавен глава, настоящ лидер на Партия Народно движение и почетен председател на молдовската Партия на националното единство, е дългогодишен поддръжник на идеята за обединение на Румъния и Молдова. Заради тази позиция миналата година молдовският президент Игор Додон му отне молдовското гражданство.

Митингът, който започна в 12.00 часа, е организиран от унионистки групи (подкрепящи обединението на Румъния и Молдова), като от молдовска стана се включиха Партията на националното единство, Либералната партия, Национално-либералната партия и Либерално-демократическата партия. Поканени бяха и кметовете на над 100 населени места в Молдова, които подписаха декларация за обединение с Румъния.

В митинга се включиха също Лудовик Орбан, председател на най-голямата опозиционна сила в Румъния - Национално-либералната партия, както и лидерът на опозиционния Съюз за спасение на Румъния Дан Барна, който е придружен от делегация от парламентаристи.

Дан Барна заяви от трибуната, че мястото на Молдова е в Европейския съюз.

"Мисля, че мястото на Бесарабия, мястото на Молдова и на Румъния е в Европейския съюз. Знам, че за вас последните години обезсърчиха тази посока, но през 1914 г. идеята за обединението дори не съществуваше, а след четири години, през 1918 г., историческото чудо се случи", заяви опозиционният лидер, като подчерта, че "надеждата и вярата са най-мощният двигател".

Същевременно проруският президент на Молдова Игор Додон и Социалистическата партия отправиха редица послания срещу унионисткото движение в последно време, посочва Зиаре. 

"Мисля, че опасност номер едно сега за Република Молдова е всичко, което правят унионистите. (...) Унионистите са по-лоши от сепаратистите. Сепаратистите се опитват да отцепят част от страната, а унионистите искат да я вземат цялата", подчерта Додон.

Той обвини румънския парламент в "агресивна политика" и подчерта, че 70 процента от молдовците са против обединение с Румъния. Додон предупреди, че отношенията между Молдова и Румъния може да станат като тези между Украйна и Русия.

В края на днешния митинг, в който според организаторите са участвали около 100 000 души, беше прочетена прокламация, в която се призовава на тържественото заседание в Букурещ на 27 март 2018 г. румънският парламент да приеме решение, "чрез което да се включи в националната реинтеграция с мирните средства на парламентарната демокрация, в рамките на конституцията на Румъния и съгласно международното право".

На 27 март, датата, на която е гласувано обединението на Бесарабия и Румъния, в Букурещ ще бъде организирано тържествено заседание на двете камари на румънския парламент, на което ще присъстват редица официални представители от Румъния, както и парламентарна и правителствена делегация от Молдова. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
10
 
11
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Айде стига сте размивали темата с раси, будизми и т.н. Казуса е ясен -ще се отърве ли Молдова от руската свинщина или не.Един народ са с румънците. Само, че едните влязоха в ЕС и НАТО и вървят напред а другите мизерстват под руския ботуш.
78
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Будист Гнусните езически вярвения са отречени от християнството!Истината и божествената светлина са в Православието,будизмът е сатаниска вяра!
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БУДИСТ ***, спри да се излагаш!
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знамето им е копие на Андора и Франция.
75
0
 
11
 
! Отговори
Владок преди 6 години
Да,ако това стане трябва да ни върнат Северна Добруджа,но не виждам никой от нашите пишман политици да може да действа в това направление.Те не правят нищо и за Западните покрайнини,които Сърбия в момента владее незаконно.Как може да имаме толкова страхливи политици?
74
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румъния е окупатор на Западна Молдова ,да я освободи от придъствието си!
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продължавате да живеете според волята на Сталин. И се пазете от руския ботуш.
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще ги ударят в гръб но първо трябва да минат през Украйна , а те вече втора година укрепват границата си с приднестровието.
71
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Унгария ще ги ударят в гръб и Русия и Унгария ще влязат в Букурещ за капитулацията на Блъсеско.
70
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на балканите са се събрали най-големите комплексари в европа : велика албания , велика българия ,мегали гърция , велика сърбия , велика румъния . а всъщност са си обикновени ориенталци.
69
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изкуствена нация, геополитически проект главно на Франция от преди 300 години... Постепенната романизация на езика и съчиняване на история по сегашен македонски метод... Ето това е Румъния! И защо не се разследва, как така като окупатор в Русия през ВСВ, изтребвала евеи масово не е наказана после?! А?! Или за едни важи закона, за други не... ..със скрита цел!
68
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румънците си правят сметка без кръчмар, наскоро Путин каза, че било голяма грешка обединението на Германия и едва ли руснаците ще позволят обединена Румъния.
67
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕвропеецКато върне Северна Добруджа и Трансилвания.
66
2
 
6
 
! Отговори
ДС преди 6 години
Да се обединяват. Щом така го чувстват.
65
5
 
11
 
! Отговори
Европеец преди 6 години
Молдова си е румънска и Румъния трябва да я анексира.
64
3
 
7
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 75 Обединение с Македония не ни трябва. Това може да стане само при тяхно желание като Молдова , но македонците няма да искат.
63
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вулгapaците са крайно лош матрял! Мързеливи, нечистоплътни, завистливи, ограничени, лакоми и горди с мизерията си. По нищо не се различават от ромите!
62
5
 
4
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Правилно. Обединение му е майката.Само че Путин ще ги анексира.Това го може.
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На митинг в Кишинев: броят евробудалите
60
2
 
9
 
! Отговори
До будиста преди 6 години
Будисте,взимайте ги тия вашите от Столипиново и Факултето и давайте с рикшите за Бомбай.Стига ни изнася лекции.Сега там и колиби нямат,а с по едно чердже под голото небе се оправят.