В Япония предпочитат роботите пред... чужденците

Мигрантите - нежелани заради страх от социални проблеми
32
В Япония предпочитат роботите пред... чужденците
Снимка: Reuters, архив

Намаляващото население на Япония стана причина за най-тежката криза на пазара на труда в страната от 25 години насам. На фона на невижданото от средата на 70-те години на миналия век съотношение между свободни работни места и кандидати за работа икономисти отдавна призовават премиера Шиндзо Абе да разхлаби строгите правила за имигрантите в страната, пише CNBC.

Но заради дълбоко вкорененото предпочитание към културна хомогенност Токио отдава приоритет на изкуствения интелект пред чужденци, които да заемат за постоянно вакантните позиции.

Третата по големина икономика в света застарява бързо на фона на високата продължителност на живота и намаляващата раждаемост. Това създава по-малко служители, ограничава търсенето от потребителите и води до спад на цените. Но правителството на Абе не смята, че трябва да разреши на имигранти да запълнят недостига на пазара на труда на фона на опасенията, че те могат да нарушат обществения ред.

Вместо това правителството иска да използва информационните технологии, изкуствения интелект, жените и възрастните служители, за да се справи с недостига на работна ръка. Но експертите са притеснени от тази стратегия.

"Въпреки че автоматизацията може да смекчи последиците от топящото се население, решението е в по-големия брой имигранти“, казва Кохеи Ивахара, икономист в Natixis Japan Securities.

Чуждестранните служители са желани, но не за постоянно

Япония иска мигранти, а не имигранти, обяснява Стивън Наги, доцент в International Christian University и почетен член на Азиатско-тихоокеанската фондация на Канада.

Временни служители са необходими за нископоставени позиции в сектора на услугите, промишлеността, грижите за възрастни хора и други области с по-малко работна ръка. Но Токио не иска тези служители да остават за постоянно.

"Политиците проучиха германската програма за гостуващи служители и стигнаха до извода, че временните мигранти са по-рационална миграционна стратегия за запазване на обществената стабилност и консолидираната идентичност. Те също така смятат, че тя предотвратява или минимизира антиимиграционните проблеми и насилието, на които станахме свидетели в Европа и други страни“, казва Наги.

"Има притеснение, че Япония може да се сблъска със социални проблеми и нарастваща престъпност, ако приеме големи неасимилирани общности от чуждестранни служители“, допълва Джеф Кингстън, директор на азиатските проучвания в Temple University Japan.

Токио отвори някои сектори за чуждестранни служители като строители и медицински сестри, което доведе до увеличаване на чуждестранните жители в последните години. През 2016 г. в страната бяха отчетени рекордните 2,38 млн. чуждестранни жители, но пътят към постоянно местожителство остава труден.

Миналия месец Абе обяви намерението си да позволи на повече служители и квалифицирани чуждестранни работници да влязат в страната, но иска да ограничи срока на престоя им и да предотврати възможността те да бъдат придружавани от членове на семейството си.

“Въпреки че строгите бариери като имиграционния закон бяха разхлабени, меките бариери все още остават. Например, за да получат работна виза, кандидатите трябва да преминат през изпит по японски език, което може да се окаже трудно“, казва Ивахара.

А заради ниския процент японци, владеещи английски език, местните граждани може да не се чувстват добре да работят директно с чужденци, които не владеят японски език, допълва той.

Строгата политика на Токио към бежанците – правителството отхвърля 99% от молбите, също е подложена на строго наблюдение на фона на рекордния брой хора в света, принудени да напуснат родината си.

Страната е получила близо 20 000 молби от хора, търсещи убежище, миналата година, но е приела само 20, сочат данни на правителството. През 2016 г. то прие само 28 молби.

"Япония прие по-малко от 1000 бежанци от 1982 г. насам. Толкова малка цифра, по-малка от миниатюрната Исландия, лишава Япония от всякаква потенциална динамика“, отбелязва Кингстън.

Още икономически новини четете в Investor.bg


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
9
 
! Отговори
Jas преди 1 година
Сериозно? Низкият брой имигранти лишавал Япония от динамика? Горките японци! Каква височайша глупост. От друга страна, вярно е, лишава Япония от динамиката на ислямските атентати в името на аллаха и неговия пророк, но...японците ще минат добре и без такава динамика. Точно затова са едно от най-стабилните общества с най-низка престъпност в света. А че на Сорос, слугите и гъзолизачите му това не им харесва е друг въпрос.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато отидеш да работиш по договор в Япония за 2-3 години, ти не си мигрант, а партньор.
Обикновено това са научни работници, от които се изцеждат всичките идеи, които после се реализират като японски патенти.
Мигрантите идват да поживеят на помощи 20-30-40 години, пък после каквото Аллах дал.
Как ще ги искат. И ние не ги искаме.
Искаме японски партньори и инвеститори!
26
1
 
7
 
! Отговори
никой преди 1 година
не иска кафеникави чужденци. Освен меркелица. На наш гръб.
25
2
 
4
 
! Отговори
Нихон Джин преди 1 година
Японците са си японци. Плачете на вашите гробища, не на чуждите.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Японските мъже са силно против мъжете - чужденци, защото има една тенденция японките да предпочитат чужденци. Мъжете им са с отношение към жените, подобно нба това в саудитска арабия. Но по - меко. Особено мъжете от славянските народи са силно предпочитани от японките. Защото славянските народи винаги са смятали жените за равноправни партньори в живота, за разлика от западните общества.
23
1
 
11
 
! Отговори
Факт! преди 1 година
И за кво са им на Япония много хора та те са един малък остров и са над 120 милиона Германия е 80 а Франция с най-голямата територия в Европа ако не включваме Русия е с 67 милиона от които едно 10 милиона араби и не.ри.Въпреки мигрантите в Германия има огромна липса на кадри сиреч арабите и другите висят на помощи и не работят.Роботите поне не искат помощи.А и в Япония като цяло са най-дълголетните хора на планетата!
22
0
 
4
 
! Отговори
У Нас крадат яко преди 1 година
Горанов реве че нещо с фондовете не било в ред.Престъпника участва в ограбването на десетки милиарди от народа и прането им през нагло корупционни обектчета по оперативни програмки.
КАкто вече знаят и полицаите предстъпниците на власт не могат да крадат милиарди от пенсии,заплати и помощи за раждане и отглеждане на здрави деца.Те крадат през корупционни проекти вкл дигитализация ,сисеми за видео терор наблюдение,магистралки,водни цикли,вили и къщи за гости с яхти и хеликоптерчета,джипове и басей
21
0
 
6
 
! Отговори
НА пенсия повече преди 1 година
Нагли наркомани на власт в Европа вдигнаха пенсионата възраст с което лишиха стотици милиони важни родени като хора от достоен отдих.
Това в ерата на комплексната механизация ,автоматизация и роботизация.
Престъпниците на власт в София ударно вдигнаха възраста за пенсиониране с цел обезпечаване на яки заплати на стотици хиляди ненужни бюрократи от нагло престъпни министерства и ведомства поне до 65 години..
20
1
 
17
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Роботизираният труд е по-ефикасен ,не стачкува и не мързелива и няма да тръгне да коли и взривява хора крещейки алаху акбар,правилно решение на японците ;) !!!
19
1
 
11
 
! Отговори
Българина преди 1 година
Ами в днешно време чужденците са всв фесове, тях никой не предпочита, може би е от религията? За това в япония атентатини алах акбар няма!
18
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми той и робота ако се бъгне ще стане по зле и от бежанците, ще убие стопанина си
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля всички бежанци да минават 5 г. през Япония и после да ги разпределят из други държави.
16
14
 
2
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 1 година
Искат не искат бижанци ша приемат или гьонделик йок
15
2
 
25
 
! Отговори
Антифен на системата преди 1 година
Браво на Япония!
14
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Могат да правят роботи, не щат бежанци. Германците не могат да правят роботи и насаждат бежанци из цяла Европа.
13
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом искат само чиста раса нацитата в дьржавата си да не ревьт.Хем магерото да е сито хем хляба да е цял, с извинение ама драги ми япони неможе така.
12
3
 
30
 
! Отговори
Шиндзо преди 1 година
Само така! Япония е на напред в бъдещето спрямо всички други убитаци :) Исляма в Япония е забранен... къде отиваш ти!! Средновековни мужици..
11
3
 
23
 
! Отговори
ОЛЕЛЕ преди 1 година
Сега разбрах, че са били толкова зле! Вече се чувствам по-добре в БГ. Благодаря Ви за тази статия.
10
3
 
3
 
! Отговори
Терсенето преди 1 година
Точно пък до тебе са опряли японците да им купуваш стоките. На мен всичко ми е Митцубиши.
9
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Японците са расисти.