Включват "Болата" в защитена местност, търсят концесионер

Промяната на статута се прави по искане на кмета на Каварна
Обновена: 25 мар 2018 22:01 | 25 мар 2018 22:01, Анисия Иванова
13
Включват "Болата" в защитена местност, търсят концесионер
Снимка: Facebook

Плажът “Болата”, част от пътя до него и скалите по околния бряг ще бъдат извадени от състава на резервата “Калиакра” и вкарани в рамките на защитената местност Степите в землището на близкото село Българево.

Това се разбира от обява на екоминистерството, което кани гражданите на обществено обсъждане на промяната. То ще се състои на 12 април в РИОСВ-Варна.

Преместването на плажа, известен като един от най-красивите по Северното Черноморие, и промяната на статута му се правят по искане на кметицата на Каварна Нина Ставрева.

Мотивите, изтъкнати в нейното писмо до екоминистерството, са, че районът “Болата” не отговаря на критериите за резервата “Калиакра - да има местообитание на тюлен монах, крайбрежни морски екосистеми, гнездови ниши в скалите на редки птици и т.н.

В същото време включването на плажа в резерват не позволява той да се даде под наем или на концесия, поради което през последните години ивицата е безстопанствена, вълноломът започна да се руши, а и няколко институции спорят кой има права и задължения върху територията.

От проекта на заповед на министър Нено Димов за промяната обаче личи, че площите - около 21 декара, които се вадят от рамките на резерват “Калиакра”, се вкарват в състава на защитена местност Степите. Разликата между резерватите и защитените местности е, че в първите е забранена всякаква човешка дейност, докато във вторите законът допуска изграждане на укрепителни съоръжения и инфраструктура. Но и в двете не се разрешава строителство.

Мотивът на Димов е, че включването на “Болата” в защитена местност ще позволи на туристическото министерство да организира търг за намиране на наемател или конкурс за определяне на концесионер. Възможно е плажът да бъде обявен за еко, каквито има още два по Черноморието. В тях с концесионерите и наемателите се подписват специални договори с повишени изисквания към опазването на околната среда.

Изваждането на “Болата” от резерват “Калиакра” бе поискано още миналата година от местното население, когато МОСВ поиска да наложи забрана за много дейности в района на “Калиакра”. Екоминистерството се мотивира тогава, че трябва да избегнем глобата, която поиска да наложи Брюксел на страната заради изграждането на вятърни паркове и голф игрища в района, които нарушават прелетния път на птиците, пише "24 часа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
от Шабла преди 6 години
Болата е невероятен плаж. Подобни на юг не останаха. Решението да го извадят от Натура едва ли ще мине. И дано е така, защото според мен апетитите са не толкова към самия плаж, колкото към прилежащите земи. Но така се започва. Първо концесийка на плажа. После хотелче за гостите от Румъния, които са основен контингент тук. А като мине номера, можем да продължим с бетонирането чак до Дуранкулак.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Номер 9: "изкривени лопати".... ***!
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Наблюдател 6: Там е работата че нямаше никакъв ред в това кои работеха и кои стояха. Два-три работят, до тях един стои. После още еди нработи, няколко стоят и т.н.; и някои от генераторите бяха с изкривени лопати.
8
3
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
до Handel Вятърните генератори не са повредени, работят и носят печалба, споко. Такъв им е режима на работа, не се въртят по 24 часа, затова си останал с впечатлението, че са повредени. В грешка си. Често ги спират когато прелитат яра птици през пролетта и есента.
7
0
 
23
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Концесионер на българска почва!?Добре,че вдях преди години Болата без концесионер,невероятно място.Какво ще стане после,не ми се мисли...
6
3
 
20
 
! Отговори
Само питам преди 6 години
A, лифт на Болата кога!?
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 20 години съм ходил на Болата. Невероятно място! Заради Болата и следващата година почивах в Каварна. Страхувах се че тая красота ще бъде разсипана, и изглежда е било основателно. Ще ми се да върна времето назад, да ида пак там с 20 лазарника и 20 кила по-малко :)
4
6
 
17
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Това лято минахме през Болата да я видим. Всичко беше съсипано. Под натиска на зелените всичко беше в мръсотия, изоставено и разрушено. Болата е точно под нос Калиакра и някога скалите са били укрепвани, но сега бетон и скални отломъци се търкалят по плажа и в морето. Самият път до там е черен ис ями като че ли е бомбардиран. И интересното е, че минава през поредната "зелена пирамида" - стотици вятърни електроцентрали, от които поне половината обаче бяха повредени. А плащаме +10% "зелен" ток.
3
3
 
14
 
! Отговори
просто минаващ преди 6 години
Тия подскачащите вече подскачаха срещу въпросните намерения на кметицата и министърката, ама няма как да знаете като разчитате само на опорки.А въпросната кметуца не беше ли от червенитв? Същата, коята върна Каварна 20 години назад като унищожи всичко напревено от Цонко!
2
1
 
28
 
! Отговори
:):) преди 6 години
абе що се правите на ущипани, това стъпка към голямата далавера, ей сега паркинг 10 кинта на ден, чадърче с шезлонг 15 кинта и ето как потичат едни блага от нищото....дано тез пидскачащите за банско дойдат да поскачат и тук иначе е ясно че и те са в някоя схема за ***.
1
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мирише на далавера, някоя фирма на ГЕРБ да вземе плажа за 15 години.