Дългото бягство на Пучдемон до... германски затвор

От вътрешноиспански проблемът стана международен
26 мар 2018 12:20, Бойчо Попов
28
Дългото бягство на Пучдемон до... германски затвор
снимка: Ройтерс

При търсенето на неудобни регионални политици Европейският съюз очевидно си сътрудничи по-добре, отколкото при залавянето на терористи.

Точно в Германия в неделя в 11 часа местно време германската полиция спира на аутобан А7 в Шлезвиг-Холщайн автомобил. В него се намира най-издирваният от Испания човек през този уикенд, който обаче отдавна вече не иска да се нарича испанец – Карлес Пучдемон, провинциалният политик от Херона (Жирона на местния език, б. ред.), който искаше да пренапише историята на Каталуния. 

Дългото бягство на някогашния премиер на региона, който през октомври прокламира независимостта на Каталуния, а след това веднага бе обезвластен и емигрира от Испания, сега завършва в затвора в Ноймюнстер – точно в тази страна, от която каталунските сепаратисти някога се надяваха техният "процес", отцепването от Испания, да получи силна подкрепа.  

Преди няколко години в Берлин, както и в други няколко столици, бе създадено каталунско посолство, което да популяризира не само каталунската култура и традиции, но и евентуалната независима република. Пучдемон, който стана премиер и шеф на каталунското регионално правителство през януари 2016 г., дори изпрати член на кабинета, специализиран в областта на външните работи, да посети Берлин и Брюксел, за да създаде контакти. Но вратите на повечето политици останаха затворени за сепаратистите, а в германските медии "процесът" им бе отразяван, но но и одобряван.

След като не успя да попречи на сепаратистките каталунски партии да запазят мнозинството си на изборите за регионален парламент, испанското правителство насочи вниманието си към съдилищата. В началото на този месец самият Пучдемон обяви, че се отказва от усилията си да бъде преизбран за премиер на Каталуния. Въпреки това обаче той продължи с усилията си за привличане на международна подкрепа за каузата на каталунските сепаратисти, посещавайки Финландия и Швейцария, за да присъства на конференции, отбелязва New York Times, посочвайки, че Пучдемон получи подкрепа от сепаратистки политици в Европа, но не успя да се срещне с лидера на нито едно европейско правителство.

Въпреки това германският журналист и писател Томас Урбан написа в Sueddeutsche Zeitung, че Пучдемон е успял да превърне каталунския конфликт в международен, което не е в интерес на Мадрид. Освен това твърдата линия на централното испанско правителство рискува да обедини сепаратисткото  движение, което преди броени дни не успя да избере нов лидер.

Сега властите в Испания обвиняват Пучдемон в бунт и метеж срещу държавната власт - твърдения, които могат да докарат обвинение в „държавен тероризъм" на всеки втори жител на провинцията. Предстои да видим дали новата агресивна позиция на Мадрид ще отслаби или засили сепаратисткото движение, но в Каталуния ефектът от ареста незабавно стана ясен след сблъсъците по улиците на Барселона в неделя, когато десетки хиляди демонстрираха в подкрепа на човека в затвора в Ноймюнстер. 

Още подобни коментари четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: карлес пучдемон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
-Този не разбра ли че го издирват - а се е превърнал на "Веселият Екскурзиант" който си ходи напред назад из Европа- Властта е като наркотика - опиташ ли един път- няма връщане назад -- до дълбока старост!!
7
8
 
9
 
! Отговори
Попа преди 6 години
Сега Европата като умре - никой няма да и плаче на гроба! Само мигрантите и *** може би, щото лесно я евяха.
6
9
 
8
 
! Отговори
Капиталиста преди 6 години
На ЕС му трябват врагове, такива като Пучдемон са добре дошли за Брюксел и затова го поканиха в Белгия за убежище. Когато такива като Пучдемон отсъстват ЕС почва да размахва Путин, а напоследък и Тръмп, затова британците наеха руски хакери и Скрипал да хакнат изборите в САЩ. В ЕС мислят че един общ враг ще ги сплоти повече и упорито потъпкват всякаква демокрация. Всяко действие си има противодействие.
5
8
 
23
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 6 години
Отначало европейските управници начело с Юнкер казаха ,че привестват отделянето на Каталония и Пучедомон им се хвана на въдицата и реши да референдум да проведе ,а след това Брюксел запя друга песен ,дори когато минаха изборите в Барселона ,то 2-3 дена всички управници на Брюксел си бяха "глътнали езиците" исе покриха и оставаиха Пучедомон сам,а след три дена те казаха от Брюксел не подържат отделянето на Каталония и сега благодарение на лъжливите оФчарчета от Брюксел ,то Пучедомон е в затвора.
4
5
 
24
 
! Отговори
шоп преди 6 години
Преследват нормалните хора, а тези пълчища, гостите на Меркел, ще им изядат главите.
3
19
 
16
 
! Отговори
ТАМ МУ Е МЯСТОТО преди 6 години
..В ПАНДЕЛАТА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
браво
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пучдемон ще запали Райхстага!