Дългото бягство на Пучдемон до... германски затвор

От вътрешноиспански проблемът стана международен
26 мар 2018 12:20, Бойчо Попов
28
Дългото бягство на Пучдемон до... германски затвор
снимка: Ройтерс

При търсенето на неудобни регионални политици Европейският съюз очевидно си сътрудничи по-добре, отколкото при залавянето на терористи.

Точно в Германия в неделя в 11 часа местно време германската полиция спира на аутобан А7 в Шлезвиг-Холщайн автомобил. В него се намира най-издирваният от Испания човек през този уикенд, който обаче отдавна вече не иска да се нарича испанец – Карлес Пучдемон, провинциалният политик от Херона (Жирона на местния език, б. ред.), който искаше да пренапише историята на Каталуния. 

Дългото бягство на някогашния премиер на региона, който през октомври прокламира независимостта на Каталуния, а след това веднага бе обезвластен и емигрира от Испания, сега завършва в затвора в Ноймюнстер – точно в тази страна, от която каталунските сепаратисти някога се надяваха техният "процес", отцепването от Испания, да получи силна подкрепа.  

Преди няколко години в Берлин, както и в други няколко столици, бе създадено каталунско посолство, което да популяризира не само каталунската култура и традиции, но и евентуалната независима република. Пучдемон, който стана премиер и шеф на каталунското регионално правителство през януари 2016 г., дори изпрати член на кабинета, специализиран в областта на външните работи, да посети Берлин и Брюксел, за да създаде контакти. Но вратите на повечето политици останаха затворени за сепаратистите, а в германските медии "процесът" им бе отразяван, но но и одобряван.

След като не успя да попречи на сепаратистките каталунски партии да запазят мнозинството си на изборите за регионален парламент, испанското правителство насочи вниманието си към съдилищата. В началото на този месец самият Пучдемон обяви, че се отказва от усилията си да бъде преизбран за премиер на Каталуния. Въпреки това обаче той продължи с усилията си за привличане на международна подкрепа за каузата на каталунските сепаратисти, посещавайки Финландия и Швейцария, за да присъства на конференции, отбелязва New York Times, посочвайки, че Пучдемон получи подкрепа от сепаратистки политици в Европа, но не успя да се срещне с лидера на нито едно европейско правителство.

Въпреки това германският журналист и писател Томас Урбан написа в Sueddeutsche Zeitung, че Пучдемон е успял да превърне каталунския конфликт в международен, което не е в интерес на Мадрид. Освен това твърдата линия на централното испанско правителство рискува да обедини сепаратисткото  движение, което преди броени дни не успя да избере нов лидер.

Сега властите в Испания обвиняват Пучдемон в бунт и метеж срещу държавната власт - твърдения, които могат да докарат обвинение в „държавен тероризъм" на всеки втори жител на провинцията. Предстои да видим дали новата агресивна позиция на Мадрид ще отслаби или засили сепаратисткото движение, но в Каталуния ефектът от ареста незабавно стана ясен след сблъсъците по улиците на Барселона в неделя, когато десетки хиляди демонстрираха в подкрепа на човека в затвора в Ноймюнстер. 

Още подобни коментари четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: карлес пучдемон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До Ангел: Предлагаш на испанците да осъдят на смърт Печдемон по политически причини, така ли? Той бил страхливец, защото емигрирал, вместо какво: да остане, за да го арестуват, или да организира въоръжен метеж в Каталуния.Да, сепаратизмът не е изгоден за западноевропейските държави. Виж сепаратизмът в Косово повечето го одобриха (Испания обаче - не). Сега политиката на двойни стандарти може да проработи и срещу някои от тях.
27
8
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Пучдемон пропагандира отцепване на Богати области от Европейски държави с цел да запазят богатството си.Ако Каталуния беше успяла, това щеше да повлече вълна от искания за отцепване, област Бавария в Германия ,Ломбардия в Италия и много други.От тази гледна точка Пучдемон е престъпник в цяла Европа.Нормално да завърши в затвор.Но само затвор не е достатъчно! Докато е жив той все още ще е символ на сепаратистите.Той сам Уби Името си бягайки като страхливец.Сега трябва да го убият и като Човек!
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много го оправдават всички, някой решава, че ще обявява независимост и то къде на къде? Дайте да отделим северозападна България тогава, да си вземат отделни данъци и такси от идващиете и пътуващите на север и ще се оправи региона? Естествено, че ще бъде съден, толкова ли бяха зле, че да търси независимост?
25
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РОССИЯКакво прави РОССИЯ в Сирия защо не освободим Крим и другите народи от СССРимперия поне да помогне на 40 милиона кюрди, а убива сирийци за петрол и газ.
24
0
 
0
 
! Отговори
polvo преди 6 години
''...от Херона (Жирона на местния език, б. ред.), ''. То хубаво авторът се е сетил, че Херона е ''кастилското'' име на града (възприето и на български), а Хирона - ''на местния език'' ( демек на каталОнски), ама що е забравил, че на български тази все още испанска територия се нарича КаталОния - с О!, ( а ''производното'' прилагателно е ''каталОнски''- пак с О!),а не Каталуня/каталунски и т.н.? Бих попитал всеки, употребяващ ''Каталуня'' вм. Каталония, защо не нарича и Испания ''Еспаня''?
23
9
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Най-накрая го сгащиха тоя Сепаратист .Сега да го върнат в Испания и да го разпарчатосат.За такива като него само НОВИЧОК!!!
22
2
 
5
 
! Отговори
до 17 преди 6 години
Косово и Крим може да се сравняват, но Каталуня не влиза в това сравнение. И в Косово и в Крим направо се заграбват територии. Каталуня е друга бира, и няма как да стане това осовено и баш в Испания.
21
7
 
6
 
! Отговори
Жужу преди 6 години
Най.после спряха този алчен мушморок.
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали е прав или не, е за уважение! Имайки всичко( президентската ложа, привилегиите, заплатата, шофьорите итн) рискува всичко за една кауза! Някой ден български политик ще направи ли нещо такова!? Дали са прави или не, стотици хиляди излязоха по улиците да защитават това в което вярват! Още толкова хиляди излязоха да защитават обединението на Испания, против отделянето. Можем само да вземем пример как се прави. Не да играем 5 човека хоро пред порламента и да викаме "Мафия"
19
4
 
6
 
! Отговори
... преди 6 години
Тоя сегашния премиер на испания е по зле и от нашия сегашен премиер! Явно не става за политик! А можеше това да се размине без нищо! И тия опити за разцепване да се потушат без много много шум! Ама като не ставаш не ставаш! Това е!
18
4
 
11
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
ако ес беше тека активен с терористите в сирия войната да беше свършила още преди три .год.но вижте сами какво правят ес те помагат на сатанаа сащ да завземе теритриално невтените извори на сирия.и винаги за всичко е виновен за тях е путин .ес са не.хр.ан.и май.ков.ци.господ вижда и помни скоро време ще им дойде края
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Косово може, а Крим и Каталуния не може.
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е така, че при залавянето на неудобни политици по-добре си сътрудничат, а при терористите - пей сърце, ние не сме от тука.
15
5
 
10
 
! Отговори
Морски преди 6 години
За затвор е и нашия Бойко Борисов,съсипа държава и народ.***.
14
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както ние сме се освободили от турците, така и каталунците заслужават своята независимост!
13
12
 
7
 
! Отговори
Стига 2-ен стандарт! преди 6 години
Свобода за Кърджали, Дулово ,Разград и Шумен....!!!!!Стига с този Шорош!
12
18
 
5
 
! Отговори
ПРОСТО Е... преди 6 години
ЕС--пречи на Русия и ка.Путина...затова финансира сепаратиски и националистични движения в Европа!Само във Франция --Путин изсипа 6-млн.э. на партията на НАЦИОНАЛИСТКАТА!Каталония ---Е СЪЩО , ЕДНА ОТ ЖЕРТВИТЕ НА КГБ -ПРОПАГАНДАТА!
11
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По немска логика кюрдите трябва да се оцепят от Турция а Каталуния неможе така ли да го разбираме ? Ех този двоен стандарт само в полза на Шорош.
10
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
свобода за Каталуния + Каталуния е част от Испания -
9
16
 
8
 
! Отговори
антиимпериалист преди 6 години
Всички империи се разпадат. Испания, Германия, Русия, Великобритания, Италия, Франция, Турция, САЩ, Китай. Всички ще бъдат разкъсани на малки независими държави, колкото и да не им харесва на империалистите. Робството свърши. Да живее свободата. Каталуния е само началото.