Може да сме бедни и последни, но пък купуваме... Колко взимаме?

Експерти: Доходите ни растат, но сме далеч от средноевропейските
26 мар 2018 09:15,
135

България отново попадна на дъното на еврокласация. Според данните на Евростат българската минимална заплата е най-ниската в целия Европейски съюз, а почасовото заплащане у нас е над 4 пъти по-малко от страните в общността.

Каква е картината ако съпоставим данните за възнаграждения с цените на основните продукти?

Според икономиста от КНСБ Любен Томев не чуваме нищо ново от Евростат, а именно, че България от край време си е била на дъното на подобни класации.

Още по темата

"Може да сме последни, но тенденцията не е такава, каквато изглежда. Наблюдаваме подобрение на покупателната способност на българина в последно време. Средната работна заплата е доста рискова и не може да се направи точна финансова картина на доходите на българина", твърди Томев в "България сутрин".

Той е на мнение, че в последно време частният сектор плаща повече, защото иначе няма кой да работи и цялата квалифицирана работна ръка се изнася към европейските пазари.

По думите на икономиста Владимир Каролев тенденцията е България след 2000 година да настига средноевропейските доходи.

"Ускоряването на ръста в заплатите е сериозно в последните 4 години. Ясно е, че скоро няма да стигнем европейските доходи, но въпросът е дали вървим в правилната посока. Според мен се движим добре", отбеляза икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Каролев е категоричен, че минималната работна заплата е крайно ниска за столицата, но в същото време тези пари за хората от някое село са предостатъчни.

"Има 6 държави, в които няма МРЗ. Една от тях е Швейцария. Не е водещ фактор стойността ѝ за състоянието на финансовия ни пазар. По-добре е да се направи диференцирана заплата, защото доста често на хората се плаща на ръка. Реално качване на доходите има, но са нужни по-добри технологии и по-добро образование", завърши Владимир Каролев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Анонимен 88 105Стига си се превземъл бе потурко. Кажи конкретно какви машини и за къде сме изнасяли. Всичко беше разпределено във т.н. СИВ. Ама наистина сте много полирани това комунистите.
102
3
 
4
 
! Отговори
Правомира преди 6 години
До АнонименХей, господа и дами и обратни и ебнджии, по "онова"време, има още живи и не амнезии! имаше уравновиловка в заплатите. С висше образование , със средно и с начално, всички получаваХМЕ почти една и съща заплата! Но, работното ни време беше различно, по шест , по осем часа или на разположение! Така че не правете свободни съчинения, защото нямата необходимото!
101
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-лесно е да излъжеш тълпа, от колкото ЕДИН ЧОВЕК. И преди императорите са озаптявали народното недоволство с кървави игри на арената. Това и сега го има даже си имате Арена Армеец)), но днешните цивилизовани роби си плащата за зрелището. Римските императори са им ги предоставяли безплатно плюс храни и напитки за дни наред.DВие сте презадоволени и няма опасност от недоводство...))Егрегорът на властта се храни с вашата ярост и противопоставяне. А това е възможно само в тъла))безумна тълпа.
100
6
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 88 преди 6 години
При Тошо произвеждахме и изнасяхме машини, сега изнасяме златна и медна руда, а внасяме машини. Също като Нигерия. И това за теб е повод за гордост?
99
3
 
11
 
! Отговори
До Анонимен101 преди 6 години
Вилата беше в дворното място на село,умнико. И тогава беше евтино да гледаш деца - детските дрехи, храни, обувки бяха субсидирани и на символични цени, 1 бебшко пюре -6 ст., детска камизолка -30 ст, детски обувки, качествени - 10 лева.Имаше детски за всички деца - 15 лева месечно, колкото беше парното на 3 стаен апартамент, безплатно здравеопазване, безплатни лекарства, образование, летни лагери по 1-5 лева в зависимост от доходите, безплатни учебници.Бях с 20 ст джобни , сега давам5 лв. дневн
98
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 95 до 97Абе , че Нинова ви научи да лъжете е ясно , ама ти си и про.ст червен каскет . Нито баща ти , нито *** са били инженери , аз съм получавал заплата от 140 лв. във фабрика и съм инженер. Явно , че си бил партиен работник и се опитваш да правиш пропаганда ама времето ти е минало да ползваш такива плоски лъжи.
97
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другаря червен потурко , който умира за бай Тошовото време е бил необразован партиен или профсъюзен активист със заплата за нищо работа.----Другаря син активист, който е бил син на партиен секретар на свинефема, сега е много горд, че може да *** за кървавите центове на чичко Сорос.
96
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 95- 97Един голям апартамент струваше около 13 000 лв, а вила, заедно с вилното място- още толкова. Значи вашите родители за 10 години са получили всичко 72 000 лв и са заделили 26 000 лв и едновременно с това са отгледали 3 деца. Хвала на такЪви родители!
95
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То кой да хвали времето на бай Тошо , ако не отрочетата на активните борци. Тези, дето не успяха да се наредят при ония с куфарчетата.
94
5
 
3
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
Вярно, че има все по-малко бедни поне в София. Пък и в България. Скъсаха се да хвърлят пари на измамниците по 50-100 бона. *** бедните. Други постоянно забогатяват от търканията на лотар.билети. Около мен хора със заплати от 1500 лв нагоре. В супермаркета -всички пазаруват като за Армагедон -за не по-малко от 50 лв. Факт. Навън -пълно със скъпи коли с по един човек. По кварталите -постоянно луксозни ремонти на жилищата. Рядко се вижда апартамент без нова дограма. Продължавайте да се оплаквате!
93
1
 
5
 
! Отговори
Жо преди 6 години
НЕ МОГА да разбера, защо много хора използват думата "народа", а под тази дума разбират простолюдието.Народът на България се састои от работници и селяни, интелигенция и учени, работодатели и богаташи, доктори, инженери, физици, химици, учители, полицаи, военни, шофьори, железничари, продавачи, деца, пенсионери и т.н. Всичко това е народа. И когато използвате тази дума знайте, че не всички са прости.
92
0
 
3
 
! Отговори
елементарно е преди 6 години
До Анонимен 94От хубавата ни територия - Синедриона лайкс дис.От православието ни - Синедриона хейтс дис.
91
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другаря червен потурко , който умира за бай Тошовото време е бил необразован партиен или профсъюзен активист със заплата за нищо работа. От такива като него народа се отврати и не иска да чуе за БКП или БСП или СДС . Така, че спокойно вместо да ревеш за пари по сайтовете отивай при Нинова да ти даде някой лев.
90
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се карайте народе трябва да сме единни и всичко ще се оправи, кажете ми защо сме най бедни в EU дайте да помислим от къде идва проблема.
89
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такава мизерия нямаше никъде в Европа като в България от такива като тебе червен каскет.-----Куку, тогава сме били на 27 място в света по жизнен стандарт, живеехме по-добре от гърци, турци, румънци, поляци, чехи, руснаци. Това, че родителите ти са били мързеливи алкохолици без образование , не значи, че всички са живеели като теб ....
88
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЯ виж на кое място сме в Европа по износ на анодна и катодна мед.Изнасяме ресурси, внасяме храна.Печалбата остава в западните корпорации. Африканска държава. А ако работиш в МДК Пирдоп, няма да се радваш на внуци, бъди сигурен, сигурно за "космическата"заплата от 500 евро и купони за храна...
87
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Анонимен 81А цените колко пъти се вдигнаха за 10 години?Цените са почти непроменени, ***!За първи път чувам на някой да са му намалили заплатата.Аз 2008 взимах 700, сега 1700НЕТО
86
3
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 82 преди 6 години
Искаме пари , не искаме да работим. Искаме си Тодор Живков , искаме да крадем.--То щото при Тошо никой не работил и всички са крали, за това сигурно всичко построено ни е от тогава и още не могат да откраднат всичко, построено тогава, и тогава почти всичко си произвеждахме сами -харна, дрехи, обувки, битова техника, а сега внасяме всичко, докато изнасяме бели роби и високотехнологични ***. Пътища , язовири, електроцентрали, заводи , сгради, жилища- всичко е построено тогава
85
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Анонимен 81къв металургичен бранш бе, такова нещо вече няма.Ахахахаха как няма бе?Я виж на кое място сме в Европа по износ на анодна и катодна мед.
84
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 77А, кажи им.Най -ме кефи като започнат да обясняват навремето с 80лв заплата как направили къща и купили Лада.Като им кажеш, че са крали и с г...за си се обиждат.