Може да сме бедни и последни, но пък купуваме... Колко взимаме?

Експерти: Доходите ни растат, но сме далеч от средноевропейските
26 мар 2018 09:15,
135

България отново попадна на дъното на еврокласация. Според данните на Евростат българската минимална заплата е най-ниската в целия Европейски съюз, а почасовото заплащане у нас е над 4 пъти по-малко от страните в общността.

Каква е картината ако съпоставим данните за възнаграждения с цените на основните продукти?

Според икономиста от КНСБ Любен Томев не чуваме нищо ново от Евростат, а именно, че България от край време си е била на дъното на подобни класации.

Още по темата

"Може да сме последни, но тенденцията не е такава, каквато изглежда. Наблюдаваме подобрение на покупателната способност на българина в последно време. Средната работна заплата е доста рискова и не може да се направи точна финансова картина на доходите на българина", твърди Томев в "България сутрин".

Той е на мнение, че в последно време частният сектор плаща повече, защото иначе няма кой да работи и цялата квалифицирана работна ръка се изнася към европейските пазари.

По думите на икономиста Владимир Каролев тенденцията е България след 2000 година да настига средноевропейските доходи.

"Ускоряването на ръста в заплатите е сериозно в последните 4 години. Ясно е, че скоро няма да стигнем европейските доходи, но въпросът е дали вървим в правилната посока. Според мен се движим добре", отбеляза икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Каролев е категоричен, че минималната работна заплата е крайно ниска за столицата, но в същото време тези пари за хората от някое село са предостатъчни.

"Има 6 държави, в които няма МРЗ. Една от тях е Швейцария. Не е водещ фактор стойността ѝ за състоянието на финансовия ни пазар. По-добре е да се направи диференцирана заплата, защото доста често на хората се плаща на ръка. Реално качване на доходите има, но са нужни по-добри технологии и по-добро образование", завърши Владимир Каролев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ало другари злобари, при бай ви Тошо момичетата се предлагаха на арабите за едни найлонови чорапи не искаха пари. Вие не сте нормални . Такава мизерия нямаше никъде в Европа като в България от такива като тебе червен каскет.
82
3
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 81 преди 6 години
къв металургичен бранш бе, такова нещо вече няма. Аз пък 2008г. започнах работа в банка с 1800 лева бруто.2011г. ми намалиха заплатата със 100 лева, сега поискаха да я намалят с още 150 и аз напуснах, естествено. С 20 г. стаж постоянно ми намаляваха основната заплата, за да не "забогатея", а работата постоянно се увеличава...А цените колко пъти се вдигнаха за 10 години? Само на герберагите и злошорошоидите доходите растат. Иначе в София масово търсят висшисти с поне един език за 7-800 лв чист
81
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 80При бай Тошо го имаше даже с 200 лева заплатаАбе ало, защо се излагаш бе?Какво си имал при бай ти Тошо с 200лв като нямаше нищо?Помня какво приключение беше докато баща ми купи касетофон.Умирахме от кеф като ни донесат от някъде някакви различни дъвки от Идеал.Чувах да се говори за Тоблерон, но не знаех какво е това.Едни маратонки баща ми ги лепеше и шиеше докато не се разпаднат необратимо, защото нямаше от къде да се купят.Мизерия ама мизерия.Ужас беше!
80
1
 
13
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
В София е едно , в провинцията - съвсем друго.. В провинцията си е направо феодализъм - кмета се е "вързал" с двама - трима "бизнесмени" и си добруват, които са покрай тях имат и за хляб и за сирене и си живуркат , а останалата рая - гладен пролетариат на минимална работна заплата , когото цакат във всичко - лошо здравеопазване , престъпност, лоша храна, лоши комуникации, високи цени на енергоносителите, безперспективност за децата... с една дума - мъка...
79
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искаме пари , не искаме да работим. Искаме си Тодор Живков , искаме да крадем. Ура..а..а.а да живее БКП-БСП .
78
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доходите растат и това е факт, не знам какво се правите на луди.Понеже сум в металургичния бранш мога да ви кажа, че миналата година заплатите нараснаха средно 12% за точи отрасъл.
77
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички искат да имат всичко , което си харесат. Това го няма никъде по света . Не може с 800 лв. заплата да искаш кола, апартамент и вила.------При бай Тошо го имаше даже с 200 лева заплата, ама нали искахме банани и да можем да берем ягоди в Англия и портокали в Гърция...а демократите откраднаха фабриките и заводите, нарязаха и на скраб, а за тези, които останаха да работят, търсят работници за 510 лв. бруто на три смени с висше и английски, и пак ревът , че българина бил мързелив и алчен
76
2
 
12
 
! Отговори
До Анонимен77 преди 6 години
Крадохте от държавните фабрики и от ТКЗС-тата , а сега няма от къде и ревете като карпатски мечки.--Твоите родители ако са крали, моите не са. А и тогава имаше ТКЗС-та и предприятия, които произвеждаха всичко, а сега няма нищо , щото демократите или го унищожиха и ликвидираха, или откраднаха.
75
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е, че 200 лева чиста заплата през 1985 година сега се равнява на поне 2000 лв. чисто, при положение, че имаш осигурено като тогава безплатно образование и здравеопазване. А тогавашната средна пенсия от 90 лева сега се равнява на минималната. А работните места са с 2 млн. по-малко. Това е равносметката от американска демокрация - 70 % бедни, за 30 години доходите се вдигнаха 3 пъти номинално, а разходите - над 10 пъти. Отделно съсипана държавност, икономика и демография
74
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха-ха другарите , които по цял ден пишат глупости за това колко хубаво било при бай Тошо искат пари. Нещастни неграмотници, сега ви се полага малко да погладувате. Крадохте от държавните фабрики и от ТКЗС-тата , а сега няма от къде и ревете като карпатски мечки. Марш при Нинова да ви дава пари .
73
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На село са ти предостатъчно 395 лв. чисто месено, ако си : млад, здрав, нямаш семейство или деца, имаш наследствена къща в добро състояние и земя, нямаш кола и социален живот, не пиеш и не пушиш, тока ползваш само за осветление, иначе си готвиш и топлис с крадени дърва, получаваш рента и отглеждаш животни, плодове и зеленчуци, ходиш веднъж месечно до града, имаш 2-3 ката дрехи втора употреба и носиш китайски маратонки за 10-20 лв. Искам тоя нагъл ми3ерник да поживее така поне 1 година...
72
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредните купени "икономисти" част от пропагандата, за това как едва ли не, сме цъфнали. Всичко вървяло добре. Трябва да си много нагъл и дебелоок да излезеш и да говориш такива глупости. За реалната ситуация, питайте хората как живеят, а не разни корумпирани продажни политици, нито лакейте им които ходят по медиите да говорят глупости. България вървяла по добрият път!? Кой е той? На демографската, икономическа, социална, културална катастрофа ли?
71
4
 
9
 
! Отговори
До 71 преди 6 години
Всеки човек с добре промит мозък е убеден, че това, което са му внушили е вярно, например, че само от него зависело колко ще му плащат. По-голяма простотия отдавна не бях чел.
70
7
 
11
 
! Отговори
Жо преди 6 години
ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ на българската нация е, че израстна едно 30 годишно поколение, голяма част от което не е кадърно за каквато и да било работа. Днешните работодатели затова правят интервю за работа. И като питат кандидата- Какво си завършил и какво можеш да работиш, а оня вдига рамене- Ами... нищо. И после отхвърления от работодателя започва да плюе, колко лошо било в България. Млади хора, учете и придобивайте квалификации! Свърши онова време, когато некадърниците взимаха пари, колкото всички други.
69
5
 
11
 
! Отговори
До 67 преди 6 години
Колко ни плащали зависело от нас ... голям смях. Това конкурс за най-*** виц ли е? Това, което донякъде зависи от нас е, да избягаме от България, за да получаваме нормално заплащане за труда си, но не всеки иска да бяга. Най-смешни са тези, които си мислят, че 5000 лева заплата било голяма заплата. Малка е, но не го осъзнавате на фона на заплати от по 500-600 лева. С тези 5000 лева заплата могат да живеят така, както се живееше със средната заплата в годините преди 1989-та,когато сме били бедни
68
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никога човек , който е необразован и неквалифициран няма да признае, че от него зависи дохода му. Той смята , че държавата му е виновна . Така ги беше научил бай Тошо и така е до ден днешен. Каквото и да кажеш всеки си остава на собственото си мнение. Неграмотния и пияницата си иска някой да му дава. Това е .
67
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен. Защо получаваш толкова зависи само от тебе , а не от лошите управници.=========Сериозно? На ясно ли си , че за една и съща позиция в София ще получиш повече пари, от колкото за същата позиция в провинцията?
66
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам,чета и не вярвам на ушите си!Нали бойкомутренската прораганда всеки ден ни надува главите за невероятните темпове на растеж и как българина се скъсвал от пътувания по света!
65
3
 
8
 
! Отговори
До 67 преди 6 години
Много бъркаш. Защо получаваме малко не зависи от нас, а от "лошите управници", както ги наричаш. Явно си много млад, щом си мислиш, че нивото на заплащане зависи от нас.
64
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички искат да имат всичко , което си харесат. Това го няма никъде по света . Не може с 800 лв. заплата да искаш кола, апартамент и вила. Защо получаваш толкова зависи само от тебе , а не от лошите управници. И аз искам като Нинова да имам къща в САЩ за 5 милиона долара , но нямам , защото не съм социалист.