Работливите германски старчета! А Как е в България?

Повече от 1,4 млн. пенсионери в Германия все още имат работа
Обновена: 26 мар 2018 12:04 | 26 мар 2018 11:50, Бойчо Попов
46
Работливите германски старчета! А Как е в България?
Снимка: flickr

Повече от 1,4 милиона пенсионери в Германия все още имат работа дори в напреднала възраст, съобщава Bloomberg TV Bulgaria, като се позовава на материал на германското списание Spiegel.

Както съобщава медията през уикенда, цитирайки отговор на федералното правителство на въпрос на Зелените,  през 2016 г. около 1,42 милиона пенсионери в Германия са били работа. През 2000 г. този брой все още е бил 539 000 души.

Случайни проверки от страна на Федералната статистическа служба показват, че по-голямата част от работещите пенсионери (47,5%) работят на мини-работни места. Според анкетата 24,8% от работещите възрастни работят като самостоятелно заети лица.

„Промяната от трудов живот към пенсиониране по никакъв начин не е така регулирана, че всички служители да могат да се справят", казва пенсионият експерт от Зелените Маркус Курт пред списанието. Ето защо според него е нужда намеса на законодателя.  

Германският институт за икономически изследвания междувременно се изказа за повече гъвкавост по отношение на работещите пенсионери.

„При наемането на служители, които имат постоянна пенсия, не трябва да има горна граница за продължителността и броя на възможните ограничения“, поясняват двамата експерти на института Герт Вагнер и Корнелиус Рихтер в статия за неделното издание на Tagesspiegel. По думите им законодателят трябва да създаде съответен регламент, който да създава надеждност за служителите и работодателите.

Експертите също така не виждат опасност за отблъскване на по-младите служители от по-възрастните работници. По този начин възрастните хора биха могли да увеличат пенсионните си ставки, а работодателите могат да придобият опитни служители, пишат авторите на DIW.

В Германия има над 17 млн. души на възраст 65 и повече години – около 20% от общото население на федералната република.

Като цяло обаче пенсионерите са около 21 млн. души. Около 16,9 млн. от тях са в Западна Германия, а в Източна Германия техният брой е 4,1 млн. Средната месечна пенсия при мъжете в края възлиза на около 1100 евро, а на жените – 800 евро.

В днешна Германия мъжете и жените излизат в пенсия на 65 години, но е предвидено до 2029 г. пенсионната възраст да се повиши постепенно до 67 години. Само че това повишение е вече заложено в разчетите на пенсионните каси и отсега е видно, че ако нещо не се промени в германското общество, и тази промяна ще се окаже недостатъчна. Затова експерти на Християндемократическия съюз предложиха до към 2100 г. в пенсия да се излиза чак на 70 годишна възраст. 

Каква е тенденцията за България вижте в продължението на материала в Bloomberg TV Bulgaria! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До дядо Иванискаш да кажеш че 43 години си дремал някъде. те които работеха отдава ги няма на белия свят
21
1
 
11
 
! Отговори
ами преди 6 години
А знаете ли колко българки над 70 години работят в Гърция???Що не пишете за тях???
20
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я да ги опънем тези гермаски пенсионерчета на обекта да бъркат и да хвърлят бетон пък тогава да ги видя колко ще работят. Аз който съм на 45 години след 4 часа работа се разпадам а пък тези направо ще ги копам на обекта. Работили какво работят клатят си краката зад бюрата ли? Аре не ни правете на баламур-ници бе пиксателите! Тежко физическа работа за пенсии няма. А аз трябва да изкарам до пенсия още 20 години ако не напряват да се пенсионирам на 70 г.
19
4
 
10
 
! Отговори
Европейка преди 6 години
Към 2100 в Германистан ще има ли още немци да работят?
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 15Тези принципи не важат за България!
17
2
 
10
 
! Отговори
до Ра$$ово ломско преди 6 години
Не е точно така. Преди секунди прегледах законодателната рамка за пенсиониране в Германия: изискуем минимален осигурителен стаж пет години. За минимална пенсия какъв е изискуемият стаж и съответно възраст у нас? Мисля че бяха 15 години при навършени 68 години, за да се получи социална пенсия!. Това има предвид, най-вероятно, анонимен 8 в коментара си.
16
1
 
18
 
! Отговори
Бря преди 6 години
Нали любимците на Меркел щяха да работят,к'во стана?Май повече си падат по размножаването,а?Отделно в свободното от това време правят поразии....
15
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Принципът на пенсиите ***:1 Работиш по-дълго,съответно получаваш по-висока пенсия.2 Осигуряваш се на по-висока заплата,получаваш по-висока пенсия3 Който на младини се е скатавал или внасял ниски осигуровки да не очаква друго освен ниска пенсия!
14
2
 
23
 
! Отговори
Горд Европеец! преди 6 години
браво на немците! Трябва да блъскат, че да платят 40% данъци за да могат бежанците да гледат многоженските и многодетните си семейства, да получават безплатни къщи, както и всякакви привилегии и помощи, които по правило не са предназначени за местното, все още немско население!Горд съм с германците, истински европейци!
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До от Ра$$ово Ломско 12А тука в България е 40+ и се увеличава всяка година.
12
1
 
8
 
! Отговори
от Ра$$ово Ломско преди 6 години
До Анонимен 8: Отговарям ти веднага - 35 години, бате, доказан трудов стаж с Внасяни, подчертавам Внасяни пенсионни осигуровки!! В такъв случай можеш да се пенсионираш на 63 год. Не мислете, че в Германия пенсия се взема лесно!
11
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Немеца пенсионер седнал на бюро сигурно може да изкара и до 100 години. Обаче ако го пратят на строежа, хамалска работа , тежък физически труд колко ще изкара.
10
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото и да си говорим,няма как да прескочим един цял исторически етап от развитието си.Докато нас 45г.ни учеха,че човек за човека е брат,че държавата трябва да се грижи за всичко и за всеки,германците от ФРГ-то си живееха по други закони,с други нагласи и възпитание.Жалко,че най-вероятно много от нас няма да са сред живите,но съм сигурен,че след 40-50г.случващото се в Германия,може да стане и у нас!
9
0
 
9
 
! Отговори
маке преди 6 години
я моем да съм дрът ама некем да бачкам его и ся съм заапал едно печено ягне и сме засмукали с комшията една кофа винце па кой е луд да бачка
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато се казва А трябва да се каже и Б. Да, прието е да се пенсионират на 65 години, но през последните няколко години ппенсионирането става на 64 (не си спомням точно поради каква причина), но най-важното, което не е отбелязано в тази статия, е минималният трудов стаж, който се изисква при навършването на пенсионна възраст за да се пенсионира лицето. Той е в пъти по- малък отколкото този в България.
7
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пенсионирането не означава непременно,спиране на рабата,лежане по цял ден,*** и клюкарстване на скаймейката пред входа.Познавам пенсионери,които продължават да работят и се чувстват прекрасно в сравнение с наборите си,които по цял ден мрънкат и се оплакват!
6
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия хич да не ми я дават за пример. В момента се вихри дискусия за удължаване на и без това дългото работно време. Като си нон стоп на работа кога ще имаш време за семейство, деца?! А да... бежанците ще се занимават с това докато простия германец работи от 6 до 22 часа всеки ден и го издържа с данъците си.
5
2
 
21
 
! Отговори
дядо Иван преди 6 години
И да ви кажа, че на 68 години не се чувствам "старче".И си "уважавам" бабата всяка седмица, поне за това не давам пари, че с тая голяма пенсия!?Пожелавам ви да сте живи и здрави, а на политиците желая скоро поп да ги води до едно место.
4
2
 
24
 
! Отговори
Специализ преди 6 години
Според мен там работят защото мислят за психичното си здраве т. Е. искат да останат поне малко активни за да не блокират изведнъж от дългогодишен труд директно в летаргия. Тук пенсионерите работят за да оцелеят.
3
1
 
32
 
! Отговори
дядо Иван преди 6 години
Мили българи,Знайте, че и ние работим, защото политиците извършват геноцид над пенсионерите в България!След 43 години стаж, как се живее със 220 лева пенсия?!По-добре е да ни убият, отколкото да ни мъчат.