Работливите германски старчета! А Как е в България?

Повече от 1,4 млн. пенсионери в Германия все още имат работа
Обновена: 26 мар 2018 12:04 | 26 мар 2018 11:50, Бойчо Попов
46
Работливите германски старчета! А Как е в България?
Снимка: flickr

Повече от 1,4 милиона пенсионери в Германия все още имат работа дори в напреднала възраст, съобщава Bloomberg TV Bulgaria, като се позовава на материал на германското списание Spiegel.

Както съобщава медията през уикенда, цитирайки отговор на федералното правителство на въпрос на Зелените,  през 2016 г. около 1,42 милиона пенсионери в Германия са били работа. През 2000 г. този брой все още е бил 539 000 души.

Случайни проверки от страна на Федералната статистическа служба показват, че по-голямата част от работещите пенсионери (47,5%) работят на мини-работни места. Според анкетата 24,8% от работещите възрастни работят като самостоятелно заети лица.

„Промяната от трудов живот към пенсиониране по никакъв начин не е така регулирана, че всички служители да могат да се справят", казва пенсионият експерт от Зелените Маркус Курт пред списанието. Ето защо според него е нужда намеса на законодателя.  

Германският институт за икономически изследвания междувременно се изказа за повече гъвкавост по отношение на работещите пенсионери.

„При наемането на служители, които имат постоянна пенсия, не трябва да има горна граница за продължителността и броя на възможните ограничения“, поясняват двамата експерти на института Герт Вагнер и Корнелиус Рихтер в статия за неделното издание на Tagesspiegel. По думите им законодателят трябва да създаде съответен регламент, който да създава надеждност за служителите и работодателите.

Експертите също така не виждат опасност за отблъскване на по-младите служители от по-възрастните работници. По този начин възрастните хора биха могли да увеличат пенсионните си ставки, а работодателите могат да придобият опитни служители, пишат авторите на DIW.

В Германия има над 17 млн. души на възраст 65 и повече години – около 20% от общото население на федералната република.

Като цяло обаче пенсионерите са около 21 млн. души. Около 16,9 млн. от тях са в Западна Германия, а в Източна Германия техният брой е 4,1 млн. Средната месечна пенсия при мъжете в края възлиза на около 1100 евро, а на жените – 800 евро.

В днешна Германия мъжете и жените излизат в пенсия на 65 години, но е предвидено до 2029 г. пенсионната възраст да се повиши постепенно до 67 години. Само че това повишение е вече заложено в разчетите на пенсионните каси и отсега е видно, че ако нещо не се промени в германското общество, и тази промяна ще се окаже недостатъчна. Затова експерти на Християндемократическия съюз предложиха до към 2100 г. в пенсия да се излиза чак на 70 годишна възраст. 

Каква е тенденцията за България вижте в продължението на материала в Bloomberg TV Bulgaria! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Американ преди 6 години
До Анонимен(36)"А качеството ми със сигурност не е по - ниско от германското." - айде сега ... работи!!
41
0
 
1
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Тъй де, събирайте хрантутниците от света и скоро не до 70, ами до 75 ще ви се наложи, *** шваби..
40
0
 
0
 
! Отговори
dj dance mashine преди 6 години
Интересно мие що ли субекти от хора които се оплакват от едни до обед са си прибрали хора от улицата.Тия хора откъм чие ръководство са 21на година го траем остава тоя и бизнесмен да е станал какво ли ме учудва в тая ненормална държава
39
0
 
6
 
! Отговори
Перспективата преди 6 години
В скоро време ще предложат не на 70, а на 75 г. да се излиза в пенсия, защото на дело ще се убедят, че новодошлите мигранти са толкова склонни да работят и да се квалифицират, колкото са склонни нашите от малцинствения етнос.И в крайна сметка ще се окаже, че немците ще трябва да работят и на старини, за да издържат новодошлите - соц. помощи, надбавки за по 10-20 деца на семейство, интеграционни добавки и какво ли още не!
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
към 31. имаш право само на 1 мини джоб, до 450 Е на месец + ако искаш една почасова работа или пълен работен ден. Такъв е законът. При това работното място трябва да е 1 и до 450 Е. Преди можеше и 2-3 места, но сумарно не повече от 450 Е месечно. Заплащането може и да е повече от 8 Е та час. Често има тарифи по браншове. Почистващи фирми в западна Германия 10.30 Е на час.
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да работят 2 часа мини джоб? Защо не до 450 Е необлагаемо. Като почнат да сравняват несравними неща. Масата от жените НЕ РАБОТЯТ на пълен работен ден, не работят дори всеки делничен ден. 80 часа на месец, или по-малко според нуждите им. Взимат си децата от детска градина, не работят когато градината почива. Колко жени в България не работят 8 часа?
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе не знам колко са работливи в Германия. Знам, че елтехниците им имат право да сложат НЕ ПОВЕЧЕ от 16 контакта на ден. Аз съм стигал над 60. И ме наричат нискоефективен и мързелив. А качеството ми със сигурност не е по - ниско от германското. Какви са те, ако аз съм мързелив и неефективен? Лицемерието на ЕС няма край. А Банкя е столицата на продажниците.
35
2
 
13
 
! Отговори
до 34 преди 6 години
Човекоскпапа у нас се подиграва на германската пенсионна система....с пълно право! Ако изобщо доживее до 60 години Българина ще разполага с мощна пенсия от 200 - 300 евро...при положение, че храните са по-скъпи от тези в Германия. Ще живее като цар с нея - ще има и за лекари, и за лекарства...за пазарджишката Гинка...и за Жоро плъха. Даже може да му остава някой лев за допълнителна кофичка кисело мляко...или за 2 билетчета за търкане! Изобщо българският пенсионер - няма за какво да се кахъри!
34
5
 
4
 
! Отговори
фон Майнщофен преди 6 години
До дядо ИванЩото са им такива професиите че могат да извиват ръце и да кажат я нема да одим утре на работа а аз ше му каем ако щеш боли ме фара.Разрешете огнестрелните оръжия и ще се охранявам по-ефективно а и нали има частни охранителни фирми ще си купя техниката и ще плащам на тях пак ще са по ефективни ама там не се спи по патрулката цел ден.От държава смисъл няма всичко трябва да е частно.
33
1
 
10
 
! Отговори
дядо Иван преди 6 години
До 22Като се пенсионираш, ще разбереш, че не съм дремал, а съм се осигурявал.Ще разбереш, че полицаи, чиновници, военни, пожарникари не се осигуряват и не внасят нищо, но получават най-високите пенсии.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво значи "мини-работни места"?---------на немски mini *** - заплащането е за 4 часа : 450 евро . обикновено е за един път работа и в извънработно време.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мини работни места са с определен брой часове, заплащане на час по 8, 84 евро, и часовете са така пресметнати, че да не надвишаваш границата от 450 евро на месец! Лошото е че повечето работодатели така назначават, защото за тези, които така работят, не се плащат осигуровки. Работодателят може да назначи повече хора и да ги върти. Има хора с по 2 и 3 такива места- имат пари в джоба си но се убиват от работа а пък пенсионни или пък здравни осигуровки няма.
30
5
 
11
 
! Отговори
фон Майнщофен преди 6 години
Страшен стандарт е немският 1500 евро заплата във Франция социалната е толкова.Но пак казвам с балъци е пълно *** иначе бачкат на Западъ разбииш ли и кат си плати квартирата 800 евракис и за цигарки даже не му остават щот в България кутията е 4 лева в германия 10 евро.
29
3
 
11
 
! Отговори
фон Майнщофен преди 6 години
Работят я нали трябва да хранят неработещите африканци тъпкачи на дъщерите и внучките им.Хубавото за бизнеса е че балъци винаги ще се намерият обединени под общият знаменатл на"учени" хора.Мноу чело мноу знай!Ахахаха
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво значи "мини-работни места"?
27
2
 
7
 
! Отговори
??? преди 6 години
За Германия според новината* 4 милиона от пенсионерите са на възраст под 65 години* 1,4 милиона пенсионери продължават да работятА останалите 2,6 милиона млади пенсионери защо не работят, както правят в България младите пенсионери?
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми работят и ние при тях явно и немците са в криза така е за разлика от нас техния стандарт е друг а тука за по кафе и кола и ония место да ни търсят работа стоят за заплатата баце мини закрии тия бюра от тях полза няма или остави някоя агенция като преди това няма да ни нахрани само нерви с тях
25
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВ Германия никой не работи по 16 часа,закона не го позволява!Фирмите също!Ако работиш по 2 часа в повече,при 8 часов работен ден,получаваш надник и половина!Ако работиш 4 часа в повече,получаваш двоен надник!За това като се пенсионира германеца не кове и един пирон,работата го отвращава!
24
1
 
9
 
! Отговори
Аз_Всемогъщи преди 6 години
Къде по желание, къде насила им се налага да работят.Откакто в началото на 90-те години в Германия се въвежда принудителната самостоятелност под формата на т.н. Аз-АД-та (Ich-AG) пенсиите на мнозина съвпадат с прага на бедност. В Германия няма минимална пенсия и затова пенсиите на тези нови еднолични предприемачи е между 580,- и 816,- евро. В Австрия например има въведена компенсация срещу прага на бедност в пенсионна възраст, която е 909,42 за сам или 1.363,52 евро за двама.Преценете сами!
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до Ра$$ово ломскоНито в Германия,нито в САЩ или другаде,някой ще те пенсионира,ако имаш единствено изискуемия минимален стаж,а нямаш възраст.Навремето много хора се юрнаха по търговии в странство-къде коли,каде вещи втора употреба,къде далавери подобни и изкарваха не лоши пари,като си мислеха че нещата ще продължават вечно така.Да ама не! Сега и парите свършиха,годините напреднаха,станаха на по над 60,а като се огледат с по 25-30 г.стаж и сега ревът кат хималайски мечки!