НАТО гони 7 руснаци от централата си

Исландия, Полша, Дания и Швеция пък ще бойкотират Мондиала
27 мар 2018 18:31, Екип на Dnes.bg
118
НАТО гони 7 руснаци от централата си
Снимка: БТА

НАТО отнема акредитацията на 7 руски дипломати и задържа пропуските на други трима, съобщи генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг.

Седмината работят в руската мисия в централата на Пакта в Брюксел, а останалите трима са подали молби за допуск до сградата й.

Генералният секретар на НАТО обяви, че максималният състав на руската мисия към Северо-Атлантическия съвет се намалява от 20 на 10 души.

"Мерките изпращат ясно послание към Русия, че неприемливият и опасен модел на поведение си има цена и последствия", заяви Столтенберг днес в Брюксел. В същото време той подчерта, че мерките не променят политиката на НАТО по отношение на Русия.

Столтенберг добави, че стъпките са следствие от отказа на Кремъл да даде "конструктивен отговор на случилото се в Солсбъри" и подчерта, че всички съюзници и партньори на Пакта са разтревожени, тъй като това е първи път, в който химическо оръжие се използва на територията на натовска държава.

Заявлението на генералния секретар на НАТО идва 24 часа, след като САЩ и 14 държави от ЕС обявиха, че експулсират руски дипломати от столиците си. Днес броят на еврочленките, които се присъединиха към мерките се увеличи на 18, след като Испания, Швеция и Ирландия също обявиха, че се присъединяват към координираните действия на Съюза. В петък европейските лидери определиха Русия като "най-вероятен извършител" на атаката срещу двойния шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри в началото на месеца.

Това оставя само България, Гърция, Белгия, Люксембург, Австрия, Португалия, Словакия, Словения и Кипър, които не са обявили намеренията си. Настоящата акция на ЕС и САЩ срещу руски дипломатически предстаители е най-мащабната в историята на дипломатическите отношения с Москва.

Белгийското правителство, което отговаря и за руската мисия към ЕС, заседава в момента по въпроса дали да се включи в общия натиск.

На Балканите Македония и Албания, които не са членки на ЕС, също обявиха, че ще експулсират руски дипломати.

Междувременно Исландия, Полша, Дания и Швеция се присъединиха към Обединеното кралство, обявявайки, че ще бойкотират световното първенство по футбол, което трябва да се проведе през юни в Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
17
 
7
 
! Отговори
ОБИЧАМ ГО БОЙКО преди 6 години
АЗ ХАРЕСВАМ БОЙКО БОРИСОВ И ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА НЕГО ГОЛЯМ МЪЖКАР Е БОЙКО
2
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още една добра новина !
1
7
 
19
 
! Отговори
СМЕРШ преди 6 години
Всеки който работи срещу Русия може да очаква само и единствено това!